”Inte många spelare i ligan som kan få det”

Anton Strålman, Sergei Bobrovsky, Brett Connolly och Nole Acciari.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Anton Strålman.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Han fyller 33 år den 1 augusti och har gjort 749 matcher i NHL.

Inte många NHL-spelare i den åldern får en löneförhöjning på 9,3 miljoner kronor per år.

Men Anton Strålman har precis skrivit på sitt livs bästa proffskontrakt.

Han får 153,5 miljoner kronor totalt under de kommande tre säsongerna i sin nya klubb, Florida Panthers.

– Inte illa, va? säger Strålman efter en snabbresa till Florida för att skriva på det nya kontraktet.

Han var fri att gå vart han ville i måndags när den 1 juli anlände i kalendern.

Efter fem år i Tampa Bay valde Strålman att flytta vidare.

– Det känns jättebra. Florida var ett lag som jag tittade på tidigt och nu känns det spännande med Joel Quenneville som ny tränare där och Sergej Bobrovskij som ny målvakt, säger Anton på mobilen när han är på väg till flygplatsen i Miami för hemresan till Sverige.

Han kom över i måndags kväll för att skriva på avtalet och vara med på den presskonferens Panthers arrangerade under tisdagseftermiddagen i hemmaarenan BB&T Center.

– Jag gör en 48 timmar snabbresa varav jag tillbringar 24 timmar i luften. Panthers ringde i söndags och det blev jag väldigt glad över. De var mitt huvudspår hela tiden, säger Strålman.

Han tror att Panthers med sina nyförvärv kan lyfta sig några klasser och bli ett ”seriöst slutspelslag”.

Om den nya årslönen, som ger honom en miljon dollar mer än vad han tjänade i Tampa Bay, säger Strålman:

– Visst är jag nöjd med lönen, men det var andra saker som avgjorde. Jag kände att jag behövde en nystart efter en skadefylld säsong i Lightning. Jag upplevde mycket frustration under den senaste säsongen och opererade mig den första maj för bråck i båda ljumskarna. Det var ohållbart att fortsätta att köra på.

Anton Strålman: ”Kommer sakna Victor”

Anton säger att han hade hoppats på ett något längre kontrakt med Florida, men klubben har ett antal unga spelare som behöver nya avtal om tre-fyra år, så det fick stanna vid tre säsonger.

– Förhoppningsvis blir det en förlängning efter de här tre åren vi kommit överens om.

Hur ligger du till med rehabiliteringen efter operationen?

– Jag har kommit i gång med fysträningen sedan två veckor tillbaka och är medveten om att jag kommer att få en jobbig sommar. Men jag har bra hjälp av en sjukgymnast hemma i Skövde och eget gym i sommarkåken, så det kommer att fungera.

Hur är det att lämna topplaget Tampa Bay, där du bildat ett helsvenskt backpar ihop med Victor Hedman?

- Helt klart kommer jag att sakna Victor, som inte bara är en världsback utan också en jättefin kille utanför isen. Jag hoppas få spela tillsammans med honom i landslaget någon gång framöver. Men visst blir det annorlunda att nu ställas mot honom. Kanske tur att vi båda är backar, så att jag inte behöver punktmarkera honom, haha...

Hur set du på Panthers och vad blir din roll i laget?

– Florida har flera offensivt duktiga backar, så tanken är att jag ska täppa till bakåt med min erfarenhet och mitt lugn. Backsidan ser stark ut i mina ögon.

”Det är kanske bara jag och Zucca”

Känner du någon i laget?

– Jo, Brett Connolly känner jag lite sedan vår tid tillsammans i Tampa. Och en av de assisterande coacherna, Derek MacKenzie, hade jag som lagkamrat i Columbus under min tid där. Idag fick jag också chansen att träffa Aaron Ekblad, som bor här året runt, och han verkar vara en jättefin kille. Att han är en begåvad spelare visste jag ju sedan tidigare.

Hur nöjd är du med löneförhöjningen?

– Ja, inte många spelare i ligan kan få höjd lön sedan man fyllt 30 år. Kanske bara jag och Zucca (Mats Zuccarello, som i måndags skrev på för Minnesota). Kanske är det en skandinavisk grej, haha...

– Det är rätt sjukt egentligen, men det ligger mycket slit under många bakom den här belöningen. Och för mig är hockeyn mer än ett jobb, det är en passion. Det är lätt att glömma bort den kärlek till sporten, som jag känner.

När flyttar du till den östra sidan av Florida?

– Jag åker hem nu til Sverige nu, men jag räknar med att vi är tillbaka i början eller mitten av augusti. Huset i Tampa Bay ska tömmas och säljas och vi måste hitta ett nytt boende här runt Fort Lauderdale. Sedan ska vi hitta skolor till barnen och fritidsaktiviteter för dem, som fotboll och hockey. Så det blir fullt upp ett tag framöver, men det är bara angenäma problem. Jag känner mig enormt motiverad att dra på mig Pantherströjan i höst, säger Anton Strålman.