Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingenting kan såra dig mer än det här”

Foto: Eric Canha/CSM/REX / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Gene J. Puskar / TT NYHETSBYR¿N

LOS ANGELES. Han mobbade och trakasserade Johan Franzén inför alla lagkamraterna i Detroit Red Wings.

Nu har förre NHL-tränaren Mike Babcock, 57, för första gången kommenterat händelsen.

Och han säger sig vara ångerfull.

– Jag har hört av mig till Franzén och bett om ursäkt, men det förändrar inte mitt agerande, säger Babcock i en stor intervju med The Athletic.

Intervjun är gjord av Pierre Lebrun, som är en av Kanadas mest respekterade hockeyjournalister.

Det här är första gången Babcock ställer upp på en intervju sedan han fick sparken av Toronto Maple Leafs i november 2019.

En stor del av intervjun ägnas åt händelser där Babcock sårat spelare han coachat.

En av dem är Torontoforwarden Mitch Marner, som Babcock övertalade att betygsätta sina lagkamrater under ett enskilt samtal i tränarrummet.

Babcock läckte sedan ut vad Marner hade sagt till andra spelare.

Något som han djupt ångrar idag och erkänner att det var ett övertramp.

Johan Franzén: ”Får rysningar”

Händelsen med Johan Franzén inträffade under en slutspelsserie mot Nashville 2011 och är omskriven under senare år.

Under en periodpaus förlöjligade Babcock den svenske stjärnforwarden i omklädningsrummet inför alla lagkamraterna.

Det var mobbing av värsta form och upprörde Franzén och lagkamraterna. Många tappade allt förtroende de hade för Babcock.

Incidenten hemlighölls utåt och det var först härom året när legendariske backen och förre Detroitspelarem Chris Chelios avslöjade vad som hade hänt i en podcast, som sänds under titeln ”Spittin´Chiclets”.

Johan Franzén fick chansen att kommentera uppgifterna i SportExpressen den 2 december 2019 och sa då så här:

– Jag får rysningar när jag tänker på det. Det där var mot Nashville i slutspelet. Det var grovt, otäckt och chockerande, Men det var bara en av hundra grejer han gjorde. Toppen av ett isberg.

På frågan från SportExpressens Mattias Tengblad om hur Mike Babcock var som tränare och person, svarade Franzén:

– Som tränare är han extremt noggrann och förberedd. Han är jättebra på att sätta ihop ett spelsystem och få alla att köpa in sig på det. Det är hans starka sida.

– Men sedan är han en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat. En mobbare som gav sig på folk, det kunde vara städare i arenan i Detroit eller vem som helst. Han hoppade på folk bara för att.

”Det var fruktansvärda saker han sa”

Franzén berättade i intervjun att det vara rena trakasserierna Babcock ägnade sig åt.

– Det var verbala attacker, fruktansvärda saker han sa.

Johan Franzén uppgav att han flera år efteråt led av mardrömmar från händelsen.

– Från 2011 var jag livrädd för att vara i ishallen. Jag fokuserade bara på att ta mig upp på morgnarna. Det var då han gav sig på mig för första gången och förra året (2018) var första gången som jag sov naturligt sedan dess.

Chris Chelios avslöjade i sin podcast att trakasserierna av Babcock fick Franzén att bryta ihop i ett rum vid sidan av omklädningsrummet och att lagkamraterna försökte stötta svensken samtidigt som man också tog illa vid sig.

Mike Babcock: ”Det gör ont att höra”

Babcock säger i intervjun med The Athletic att Franzéns kommentarer gjorde ont att läsa.

Babcock säger att han jobbat mycket med organisationer som fokuserar på mental hälsa och att det därför känns extra hårt att Franzén uppfattade honom som en mobbare.

– Inget kan såra dig mer än det här. Om jag vetat då vad jag vet idag hade jag agerat annorlunda. Absolut. Det gör ont att höra. Och det ska det göra. Ingen vill bli porträtterad på det här sättet. Jag kan inte tänka mig något värre än om något av mina barn skulle bli utsatt för något sådant här.

Babcock hyllar i intervjun Johan Franzén för den spelare han utvecklades till att bli i Red Wings och NHL.

– Franzén hade några otroliga år i Detroit. Han var en storväxt spelare med mjuka och fantastiska händer. När han kom över till ligan trodde vi att hans roll skulle bli en duktig forecheckare i fjärdekedjan, men han blev så mycket mer.