Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inga onda personer – det här är löjligt”

Robin Lehner har de senaste säsongerna vuxit fram till en av Sveriges mest färgstarka NHL-profiler.
Foto: AMR ALFIKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Robin Lehner är sedan i somras i Chicago Blackhawks.
Foto: USA TODAY Sports
Där har han haft Marc Crawford som assisterande tränare. Crawford som är avstängd efter en incident under hans tid i Los Angeles Kings.
Foto: BILDBYRÅN
Bill Peters tackade för sig i Calgary Flames efter flera starka anklagelser mot honom.
Foto: GREG THOMPSON/ICON SPORTSWIRE / IMAGO/ICON SMI IMAGO SPORTFOTODIENST
Mike Babcock fick sparken i Toronto Maple Leafs efter fiasko resultatmässigt. Sedan uppdagades det att spelarna ”hatade” honom och hans stundtals kränkande ledarskap.
Foto: NATHAN DENETTE / AP TT NYHETSBYRÅN

Bill Peters, Mike Babcock och Marc Crawford. 

Tre NHL-tränare som den senaste tiden fått utstå kraftig kritik på grund av ledarskap med psykisk misshandel - och som fått lämna sina jobb.  

I en intervju med The Athletic vänder den svenska stjärnmålvakten Robin Lehner, 28, sig emot drevet - då han menar att tränarnas beteenden har sitt ursprung i en gammal kultur. 

– De här människorna är inte onda, säger Lehner.   

Det pågår just nu en stor debatt i Nordamerika, där ledarstilen bland NHL-tränare diskuteras och ifrågasätts. 

Inom loppet av en kort period har tre tränare, Bill Peters, Mike Babcock och Marc Crawford fått utstå kraftig kritik från spelare som haft dem som coacher. 

Den före detta svenska stjärnan Johan Franzén berättade bland annat öppet i SportExpressen om hur han blivit mobbad av Babcock under sin tid i Detroit Red Wings. 

– Från 2011 var jag livrädd för att vara i ishallen. Jag fokuserade bara på att ta mig upp på morgnarna. Det var då han gav sig på mig för första gången och förra året var första gången som jag sov naturligt sen dess, sa Franzén.

Franzén berättade vidare att han fortfarande ofta har mardrömmar om Babcock.

– Det var bara hans påhopp som spelas upp i huvudet. Varje dag. Men jag fick bra hjälp med de där tvångstankarna under tre veckor på ett center i Colorado förra året. Det var jag och en grupp veteraner från det militära som också led av hjärnskakningar och PTSD (posttraumatisk stress).

”De är inga dåliga människor”

I en intervju med sajten The Athletic har målvakten Robin Lehner, som spelar för Chicago Blackhawks där assisterande tränaren Marc Crawford nyligen blev avstängd från sin tjänst efter anklagelser om olämpligt beteende, talat om problematiken och den senaste tidens debatt. 

Lehner tycker att diskussionen just nu är ”löjlig”, vill nyansera frågan, och vänder sig i intervjun emot att tränarna blir dömda för något de gjort för många år sedan, då en annan kultur rådde.

Han menar också att han anser att alla förtjänar en andra chans.  

– De här människorna är inte onda. De är inga dåliga människor. De vill inte förstöra för någon. Men vi dömer personers ageranden för många, många år sedan genom en syn vi har på samhället i dag. För tio år sedan, när jag kom in i ligan, 15-20 år sen, var såna här saker normen. Det var normen. De här människorna trodde att det var det bästa sättet att nå resultat, säger Lehner till Athletic.

Lehner menar att allt handlar om en förståelse för psykisk ohälsa, som inte fanns tidigare. 

– Nu dömer vi personen. Vi dömer personerna och vi låter ”cancel-kulturen” och press från sociala medier förstöra människors liv, säger Lehner.  

”De var inte utbildade då”

Lehner tar i intervjun tydligt avstånd från rasistiska och fysiska påhopp och att det där finns en tydlig linje man inte kan kliva över, men menar att gränsen för mentala påhopp har varit betydligt luddigare. 

– Jag menar att de (tränarna) inte var utbildade då, och då var det (beteendet) en norm. Gå tillbaka 20 år och se hur människor uppfostrade sina barn. 

Lehner kommenterar också hans tränare Marc Crawford, som nu är avstängd. 

– Vi pratar inte om de hundratals personer som kommer säga att de älskar Crawford. Jag älskar honom. Han har bara varit bra mot mig. (...) Han är ingen ond människa. Han gjorde saker för att han trodde att han hjälpte personer. 

Målvakten efterlyser en bredare diskussion om ämnet, där båda sidorna hörs tydligare, och vänder sig som sagt mot det kollektiva uteslutandet av de anklagade tränarna. 

Här brister det för Johan Franzén mitt under intervjun