Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot Gustav Nyquist: "Desperat"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Viasat
Gustav Nyquist.
Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Gustav Nyquist slog till Jared Spurgeon i ansiktet med sin klubba.

Nu rasar den förra NHL-stjärnan Jeremy Roenick mot svensken.

– Det är ett desperat försök att skada honom, säger Roenick till NBC.


Se händelsen i spelaren ovan.

På söndagskvällen åkte Detroit Red Wings på en tung förlust mot Minnesota Wild. Men efter matchen handlade väldigt lite om resultatet och väldigt mycket om Gustav Nyquist.

Efter lite gruff med Jared Spurgeon så körde Nyquist upp klubben i ansiktet på Spurgeon som fick sy ett antal stygn. Nyquist fick 2+2 för tilltaget på isen, men riskerar en längre avstängning.

Svensken är kallad till ett möte i veckan där han ska få ge sin bild av händelsen. I regel så följs såna här utredningar av längre avstängningar.

Jämför med historiska överfallet

Enligt Nyquist själv var slaget på Spurgeon en olyckshändelse, men den bilden delas inte av den förre NHL-stjärnan Jeremy Roenick som vill att Nyquist får en lång avstängning.

– Det börjar som ett vanligt gruff i NHL. Så att Nyquist tittar på Spurgeon och kör upp klubban i ansiktet på honom - det är helt opåkallat. Det är något av det värsta jag har sett någon göra med en klubba på väldigt länge. Herregud, det värsta sedan Marty McSorley gjorde det mot Donald Brashear i Vancouver, säger Roenick till NBC.

Händelsen som Roenick hänvisar till är när McSorley i slutet av en match attackerade Brashear bakifrån med klubban vilket slutade med en svår hjärnskakning för Brashear.

McSorley dömdes till en 18 månaders villkorlig dom för misshandel med ett vapen och stängdes av för resten av NHL-säsongen 1999/00 samt hela det fram till februari 2001. McSorley spelade inte en enda NHL-match igen.

"Så illa som det kan bli"

Roenick vill inte se en lika lång avstängning för Nyquist, men vill att svensken ska få fler än de 5-6 matcher Roenick gissar att Nyquist kommer att få.

– Det är ett desperat försök att skada honom och NHL kommer straffa honom hårt. Det kommer att bli 5-6 matcher, men jag vill se en längre avstängning. För de behöver inte sånt här i ligan. En så ärlig kille som Spurgeon kunde ha fått sitt öga utpetat, det är så illa som det kan bli.

Nyquist deltar inte personligen på förhöret

Gustav Nyquist uppgavs under måndagen ha meddelat NHL-ledningen att han avstår från att personligen infinna sig till det förhör som ligans Department of Plalyer Safety ska hålla med honom om söndagens incident i matchen mellan Detroit och Minnesota.

Istället kommer Nyquist att medverka på telefon under onsdag eftermiddag när förhöret ska hållas.