Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonens hårda attack: ”Det är skrämmande”

Eric Lindros under glansdagarna i Flyers
Foto: CHRIS GARDNER / AP TT NYHETSBYRÅN
NHL-pampen Gary Bettman
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

NHL hotas av en stämning som kan skaka om hela ligan.

Flera före detta superstjärnor attackerar ligan och högste bossen Gary Bettman anklagas för att vara en lögnare.

Det här kriget har bara börjat.

Förre superstjärnan Eric Lindros, som för två år sedan valdes in i Hockey Hall of Fame, tvingades lägga av som 34-åring efter att han drabbats av en rad hjärnskakningar.

När hans spelarkarriär tog slut 2007 valde han att omedelbart skänka fem miljoner dollar till forskning kring hjärnskakningar inom hockeyn och han är orolig över att så många hockeyspelare får problem.

Tillsammans med Montreal Canadiens lagläkare David Mulder har Lindros uppvaktat NHL om att ligan måste bli mer involverade i forskningen kring hjärnskakningar så att säkerheten blir bättre och spelare som skadas får snabbare diagnoser som undviker ännu större problem.

- Hjärnskakningar kommer inträffa. Hockey är ett spel med kroppskontakt och höga farter. Men vi kan ändå se till att undvika vissa saker. Och om någon gör illa sig: hur kan vi se till att folk kommer tillbaka så fort som möjligt? Det startar med grundläggande forskning. Det går inte att sätta plåster på det här problemet. Vi måste vara mer förutseende än att bara agera när något händer, sa Lindros nyligen i en intervju i Philadelphia Daily News. 

LÄS MER: Stanley Cup 2018 – så spelas slutspelet i NHL.

"Ligans agerande är skrämmande"

Lindros vill se ett bättre samarbete inom hockeyn och att NHL blir mer öppna för den forskning som finns. Lindros och doktor Mulder har bland annat föreslagit att samtliga 31 NHL-klubbar ska bidra med en miljon dollar vardera för forskning. 

Lindros är inte ensam om att kritisera NHL.

Hans förre lagkompis Keith Primeau, som också tvingades lägga av efter flera hjärnskakningar och som led av sviter efter alla smällar under sju år efter att han slutat spela hockey, uttrycker stor ilska till Philadelphia Daily News.

- För mig känns det som NHL bara är intresserade att att skydda sina intressen. Ligans agerande är skrämmande. Det är förolämpande. Jag följer inte den här diskussionen så mycket för jag vill inte bli arg. Det är inte för att jag inte bryr mig, det är för att jag bryr mig för mycket, säger Primeau och menar NHL-bossen Gary Bettmans bestämda åsikt att det inte finns bevis för att hockey kan leda till huvudskador som ger bestående men.

Trots att forskning pekar på motsatsen.

Obotliga hjärnskador hos 11 av 16 hockeyspelare

NHL hotas av en stämning från drygt 150 före detta NHL-spelare som hänvisar till forskning vid Boston University, där läkare hittat CTE (obotliga hjärnskador) hos flera före detta hockeyspelare.

Spelarna menar att NHL skapat en miljö där spelare tvingars spela trots hjärnskakningar. 

- Jag vet att det finns många teorier, men det finns inget medicinskt bevis för att hockey leder till bestående hjärnskador. NHL och spelarfacket NHLPA följer all forskning noggrant, har Bettman sagt. 

Doktor Ann McKee vid Boston University har berättat att hon hittat CTE hos elva av 16 hockeyspelare hon undersökt efter deras död. Ett stort problem med CTE är att det bara kan upptäckas efter döden.

Vid liknande undersökningar av före detta NFL-spelare upptäcktes CTE hos 110 av 111 som doktor McKee har tagit hand om.

NFL har också fått betala dyrt för att sporten orsakat livslånga besvär för många före detta spelare.

LÄS MER: Hockey-VM 2018 – tv-tider och kanaler. 

NFL tvingas betala en miljard dollar i skadestånd

När NFL till slut medgav att spelare skadats av spel i ligan så förlorade de en stämning mot en lång rad före detta spelare som kommer få skadestånd i storleksordningen en miljard dollar.

En sanslöst stor summa, men NFL överlever den smällan eftersom ligan drar in 14 miljarder årligen.

NHL är i en annan ekonomisk division och skulle få svårare att hantera en liknande ekonomisk smäll.

Eric Lindros lyfter också fram ny kanadensisk forskning där läkare sagt att de kan upptäcka hjärnskakning via ett blodprov.

Hur har NHL reagerat på det? 

- Det har varit väldigt tyst från dem, säger Lindros.

NHL-bossen pekas ut som lögnare

Det enda som ligan sagt officiellt senast tiden och som väckt stor uppståndelse var när Gary Bettman nyligen gjorde en radiointervju i New York och upprepade att det inte alls finns något sammanhang mellan hockey och CTE, trots att det alltså upptäckts hos flera före detta spelare, bland andra Bob Probert och Derek Boogaard.

- Forskarna vid Boston University har sagt att det inte funnit bevis för ett samband, hävdade Bettman, som fick mothugg direkt.

Ann McKee och hennes kollega Chris Nowinski bemötte Bettmans ord med ett skriftligt uttalande, där man indirekt pekar ut NHL-bossen som en lögnare.

- Bettman har missuppfattat vår konversation vid ett möte. 

I samtal om hockeyspelare som slåss regelbundet sade forskarna till Bettman att man inte kunde säga att CTE härstammade från slagsmål eller andra smällar mot huvudet.

Däremot är kopplingen till hockeyn självklar för forskarna.

- Att påstå att vi inte hittat ett samband mellan att spela hockey och CTE är missledande, skriver McKee och Nowinski i sitt uttalande.

Han vill ta bort alla smällar mot huvudet

En annan före detta hockeystjärna i Hockey Hall of Fame som kritiserat NHL för ligans motvilja att lyssna på forskare är förre mästarmålvakten i Montreal, Ken Dryden.

- Den ende som kan ändra dagens situation är Gary Bettman. Han och NHL kan inte vänta längre. Ligan måste agera nu. För hockeyn har ett allvarligt problem, menar Ken Dryden.  

Hans senaste bok Game Change var väckt stor debatt i Kanada. Dryden vill att alla smällar som träffar huvudet ska bestraffas. Ingen tackling som träffar huvudet ska betraktas som "laglig". 

För en tid sedan sa Dryden till SportExpressen:

- NHL måste ta bort det här med att "fullfölja tacklingar", i dag är det en ständig diskussion i samband med tacklingar. Var spelaren tacklingsbar? Hade han spelat ifrån sig pucken precis innan? I dessa typer av situationer får spelare otäcka smällar. Så vi gör det enkelt. Varje tackling på spelare utan puck straffas. Så ingen ska vilja chansa med att "fullfölja tackling" som drabbar oskyddade spelare som spelat ifrån sig pucken.

– Sen ska samtliga smällar mot huvudet straffas. Om någon går in lågt med huvudet spelar ingen roll. Vi straffar alla smällar som träffar huvudet. Detta inkluderar också slagsmål, en knytnäve mot huvudet är ett slag mot huvudet och det ska vara utvisning.