”I Borlänge behöver man inte så mycket pengar”

"Mattias Ekholm har för låg lön", menar NHL-experterna. Foto: MARK HUMPHREY / AP
Ekholm själv är dock mer än nöjd. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

Är Mattias Ekholm det största fyndet i NHL? 

Den frågan ställer sig The Hockey News när de jämför hans lön kontra hans poängproduktion. 

Men Ekholm bryr sig inte om pengarna.

– Där jag kommer i från (Borlänge) behöver man inte så mycket pengar, säger han till sajten. 

2011 gjorde Mattias Ekholm sin första NHL-match, men det var först säsongen 13/14 som han etablerade sig på allvar. Sommaren 2016 kritade han på ett sexårskontrakt med Nashville Predators värt 33,5 miljoner kronor om året. 

Det är inte kaffepengar precis, men sett till hans poängproduktion har Predators fått honom till ett vrakpris. Med sina 30 poäng i år är Ekholm delad nia i backarnas poängliga i NHL. De han delar den positionen med är klubbkamraten Roman Josi och Colorado Avalanches Tyson Barrie. 

Josi tjänar bara marginellt mer än Ekholm, men är inne på det sista året av sitt kontrakt och förväntas få en rejäl löneförhöjning. 

Mattias Ekholm om sin lön: ”Kommer att trygga framtiden"”

Barrie tjänar 49 miljoner kronor om året och Keith Yandle, som ligger åtta i backarnas poängliga, hela 57 miljoner kronor om året. 

Om Ekholm är bitter över lönen? Inte det minsta. 

– Jag har aldrig ångrat att jag skrev på det kontraktet (sommaren 2016). Jag tror att det är något som fått mig att spela så här. Om jag skulle skriva en massa ettårskontrakt så skulle jag inte känna tryggheten man känner när man inte behöver tänka på pengar. Jag har ett avtal med klubben som kommer att trygga framtiden för mig och min familj. Många säger till en: "du hade kunnat få mer", men det är redan så mycket pengar att jag troligen inte kommer kunna spendera allt under min livstid, säger Ekholm till The Hockey News. 

Därefter tillägger Borlängesonen: 

– Där jag kommer i från behöver man inte så mycket pengar.