Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllas: ”Vad mer kan han göra egentligen?”

Foto: JASON FRANSON / AP
Foto: JASON FRANSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DIRK SHADD / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Grundserien är en sak, slutspelet en helt annan historia.

När Norris Trophy delades ut under NHL Awards i natt, svensk tid, var Roman Josi, Nashville, den som vann omröstningen om vem som var ligans bäste back under grundserien.

Bara någon timme senare visade Victor Hedman att han är försvarsgeneralen i årets Stanley Cup.

Med två assist utnämndes han till banans bäste spelare när Tampa Bay med en 3-2-seger utjämnade till 1-1 i matcher i finalserien mot Dallas.

Det var en stor svenskkväll i Rogers Place i Edmonton, då Mattias Janmark gjorde ett av Stars mål och John Klingberg svarade för två assist.

Den stora svenska backduellen lever i Stanley Cupfinalen.

Både Hedman och Klingberg hade två målgivande passningar i nattens möte och tillhörde båda isen största stjärnor.

Hedman utnämndes till matchens bäste, Klingberg som den tredje stjärnan. Tampaforwarden Nikita Kutjerov var nummer två.

Men Klingbergs två poäng kom i form av förstaassist, Hedmans var andraassist.

Och John hade mer istid (23.38 minuter) än Victor (21.20 min).

– Va, var det inte mer än drygt 21 minuter på Hedman? Det kändes som han var inne på isen i minst 40 minuter, utbrast förre NHL-spelaren Anson Carter i eftersnacket hos NBC Sports.

Båda svenskarna hyllades av tv-experterna i Nordamerika efter nattens match.

Klingberg är nu uppe i 19 poäng, 3 mål och 16 assist, på 22 matcher i slutspelet.

Hedman har på 21 matcher gjort 17 poäng i form av 9 mål och 8 assist.

Mattias Janmark målskytt

För Janmark var nattens fullträff hans första i årets slutspel och det var en vacker sak.

Klingberg skickade fram en perfekt genomskärare från den högra tekningscirkeln, som Janmark bara behövde sätta fram klubban på och trycka in pucken.

Fullträffen betydde reducering till 2-3 efter drygt fem minuter av den sista perioden och Klingberg fick på presskonferensen efteråt berätta om hur han kunde hitta den lilla luckan på isen fram till Janmarks klubblad.

– Jag såg att Janny fick fram klubban där och att deras målvakt stod kvar i kassen, så jag siktade på att lägga pucken på klubbladet.

Klingberg hade chansen att kvittera i slutsekunderna, då Dallas vann en tekning i anfallszonen med tre sekunder kvar på klockan och svensken fick pucken för ett skott.

Men han träffade inte pucken med skottet.

– Jag missade pucken, helt enkelt, förklarade han efteråt.

Det är inte ofta det händer.

Svenskarna inblandade i bråk

Efter 1-4-förlusten i finalpremiären i lördags kom Tampa Bay stormandes ut från båset i natt.

Man tog ledningen genom Brayden Point i powerplay efter elva minuter och när man kort senare fick ett nytt powerplay satt 2-0 där. Nu var Ondrej Palat målskytten.

Innan den första perioden var över hade Kevin Shattenkirk skickat in 3-0 och de flesta trodde att de sista två perioderna skulle bli en transportsträcka för Lightning, då man hade dominerat de första 20 minuterna och även vunnit skotten övertygande med 14-6.

Men mittenperioden bjöd på en helt annan matchbild.

Dallas fick fart på spelet och satsade hårdare i närkamperna.

Man lyckades reducera i powerplay efter 14.43 minuter när Joe Pavelski kunde styra in ett skott från John Klingberg på tennis.

Den andra perioden slutade med ett jättegruff, där Hedman och Klingberg också var på varandra i den allmänna kalabaliken som uppstod.

Fem spelare hamnade i utvisningsbåset, tre från Tampa Bay och två från Dallas. Både Hedman och Klingberg åkte ut för roughing och fick kyla känslorna på botbänken.

Tampa Bay utjämnade i serien

Tampa Bay tog tillbaka initiativet i den tredje perioden och vann skotten med 12-5.

– Vi drog på oss en massa utvisningar under den andra perioden, men tog oss samman i den tredje. Det här var ett bra svar från hela laget på förlusten senast, sa Victor under presskonferensen.

Förre NHL-stjärnan och trefaldige Stanley Cupvinnaren Patrick Sharp och Anson Carter öste beröm över de två svenska backarna på isen i natt.

– Hedman kan göra allt och är en fältherre när han patrullerar den offensiva blå linjen. Det är inte undra på att han är en måltavla för motståndarna, sa Sharp.

Carter fokuserade på Klingberg och kommenterade:

– John Klingberg svarade för en väldigt bra match, men när man hör honom på presskonferensen är han ändå inte nöjd och vill dra ett ännu större lass. Men han spelar fram till lagets båda mål, vad mer kan han göra?

Så här slutade omröstningen om Norris Trophy:

1) Roman Josi, Nashville, 827 poäng.

2) John Carlson, Washington, 771 poäng.

3) Victor Hedman, Tampa Bay, 542 poäng.

4) Alex Pietrangelo, St. Louis, 442 poäng.

5) Jacob Slavin, Carolina, 138 poäng.