Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllas stort: ”Bäst i klubbens historia”

Foto: USA TODAY NETWORK / GEOFF BURKE-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / GEOFF BURKE-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / GEOFF BURKE-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / GEOFF BURKE-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: NICK WASS / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Det var en kväll att minnas för Nicklas Bäckström.

En kväll när han ägde den amerikanska huvudstaden och blev firad av Washington Capitals för sin 1000:e match i klubben och NHL.

Tårarna var inte långt borta för den 33-årige svensken under ceremonin före matchen när han på Jumbotronen såg 4-årige sonen Vince säga:

– Du är min hjälte och jag älskar dig så mycket!

Bäckis hustru Liza stod intill maken och jubilaren med barnen Haley, 7, Vince, 4 ,och Alizee, 1, och förutom den silverklubba Capitals och NHL överlämnade via general managern Brian MacLellan, och lagkamraternas present i form av en resa till vilken golfbanan som helst i världen med helpension där, så var det familjens videohälsning som värmde familjemannen Nicklas Bäckström mest.

En hälsning från mamma Catrin, pappa Anders och storebror Kristoffer från Gävle fick Nicklas att se lite tagen och tårögd ut.

De har varit med hela vägen från tiden i Valbo och Brynäs via NHL-draften i Vancouver 2006 till Stanley Cupsegern mot Vegas Golden Knights 2018, men kunde inte närvara på grund av pandemin. Så det fick bli ett fint filmklipp istället.

På Jumbotronen kunde Nicklas också se hälsningar från lagkamrater genom åren, som André Burakovsky, Mike Green, Brooks Laich, Braden Holtby och Capitals ägare Ted Leonsis samt några av de nuvarande lagkamraterna.

Alexander Ovetjkin, John Carlson, Tom Wilson och T.J. Oshie var några av dem och alla passade på att både hylla hockeystjärnan och spelgeniet Bäckis samtidigt som man betonade vilken omtyckt person han är utanför isen också.

Det avslutades med en lagfotografering i mittcirkeln, där Bäckis höll silverklubban i handen.

– Det här var absolut ett minne för livet. Det är en fin milstolpe att ha gjort 1000 matcher i NHL och något jag aldrig kunde drömma om när jag blev draftad av Washington Capitals 2006. Det känns overkligt, säger Bäckis till SportExpressen.

Washington överkörda av Buffalo

Matchen, då?

Nja, Bäckströms lagkamrater kunde ha bjudit till mer denna speciella kväll i hemmaarenan Capitol One Arrena.

Gästande Buffalo Sabres vann nämligen med 5-2 efter mål av bland andra Victor Olofsson (12) och en assist från Rasmus Asplund.

Bäckis var med och spelade fram till nykomlingen Anthony Manthas reducering till 2-3, men närmare så kom inte Capitals.

– Washingtons kanske sämsta match på hela säsongen. En stinkbomb, betygsatte förre backen Karl Alzner i expertpanelen hos NBC Sports Washington, som sände matchen i USA:

Att juryn utnämnde Nicklas Bäckström till matchens lirare var generöst och nog en del av kvällens långa hyllning.

– Han är den bäste centerforwarden i klubbens historia, utan snack, och efter Alexander Ovetjkin den bäste spelaren Capitals haft, konstaterade förre Capitalsspelaren Alan May.