Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllas: ”Är på super- stjärnornas nivåer nu”

Tre Kronors förbundskapten, Johan Garpenlöv.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Natten till fredagen gjorde Mika Zibanejad fem mål mot Washington Capitals.Foto: KATHY WILLENS / AP TT NYHETSBYRÅN
MIka Zibanejad vann VM-guld 2018.Foto: BILDBYRN

LOS ANGELES. Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv är just nu på en rundresa i Nordamerika för att scouta spelare inför VM.

Han sneglar förstås på tabelläget för New York Rangers och drömmer om Mika Zibanejad i laget.

– Det skulle vara jätteroligt för oss i Tre Kronor, för Sverige och för våra chanser att vinna turneringen om Mika blir tillgänglig och vill komma och spela VM, säger Johan när SportExpressen träffar honom i Kalifornien.

Han satt på läktaren i Staples Center i Los Angeles på torsdagskvällen och följde matchen LA Kings-Toronto.

Men Garpenlöv kunde förstås inte undvika att snegla på tv-monitorn på pressläktaren i arenan när NHL Network visade Zibanejads målshow i Madison Square Garden.

Med fem mål besegrade Mika mer eller mindre själv Washington Capitals när Rangers vann med 6-5.

Garpenlöv hoppas på Zibanejad i VM

New York Rangers var inför fredagskvällens matcher två poäng från den sista wild cardplatsen i Eastern conference med 15 omgångar kvar av grundserien.

– Först och främst vill jag säga att jag önskar alla svenska spelare en plats i slutspelet härborta och chansen att få vinna Stanley Cup. Jag vet av egen erfarenhet hur lång och slitsam säsongen i NHL är, men om de nu skulle missa play off så är vi förstås intresserade av att få spelarna till VM.

Att få en spelare som Mika Zibanejad skulle göra skillnad?

– Absolut skulle han göra det med tanke på det steg han tagit under de senaste åren. Mika spelar på en högre nivå i varje match nu. Han är uppe på den nivå där superstjärnorna befinner sig och då talar jag om helheten i hans spel och vad han gör både på och utanför isen, säger Garpenlöv.

Zibanejad var med och vann VM-guld i Danmark 2018, då var du assisterande förbundskapten. Vad minns du av hans insats i den turneringen?

– Han var en del av den så kallade 'Stockholms-kedjan' tillsammans med Rickard Rakell och Mattias Janmark. Den kedjan ledde oss genom turneringen.

Inga nej till hockey-VM än

Du och dina assisterande landslagscoacher reser just nu runt och träffar svenska spelare i NHL med tanke på uttagningen av VM-laget. Har ni fått några nej till att medverka i VM i Schweiz i maj?

– Nej, vi har inte fått något nej så här långt. Även om vi inte ställer frågan rakt ut just nu, så vill vi gärna veta så tidigt som möjligt om någon har förhinder eller av andra skäl inte kan medverka i VM. Några sådana indikationer har vi inte fått från de spelare vi hunnit prata med, men det är tidigt under resan, säger Johan Garpenlöv.

Han såg Anaheim-Toronto och fredagskvällen för att sedan åka vidare till San Jose och följa Sharks-Ottawa under lördagen.

Garpenlöv ska också se matcher i Vancouver, Edmonton och Dallas innan han reser hem till Sverige igen i mitten av nästa vecka.

Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom är också på scoutingresa i NHL just nu.

- Vi vill försöka se alla lag som har svenska spelare nu under mars månad för att bilda oss en uppfattning om vilka som kan vara aktuella för VM-truppen. Men vi ska inte glömma att vi har ett antal duktiga spelare i Europa också, avslutar Garpenlöv.