Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllas: ”Är världens bäste back just nu”

Victor Hedman.Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Hedman firar sitt avgörande mål i den fjärde matchen mot Dallas.Foto: JASON FRANSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Dallas John Klingberg.Foto: JEROME MIRON / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Victor Hedman, 29, är en vinst från att bli Stanley Cupmästare.

Han kan få lyfta pokalen redan tidigt på söndagsmorgonen, svensk tid.

Chansen är stor att han då också belönas med en annan eftertraktad trofé, Conn Smythe Trophy.

– Bara tre spelare i Tampa Bay kan vara aktuella för MVP-priset och frågan är om inte Hedman är den hetaste kandidaten. Han är världens bäste back just nu, kommenterade förre NHL-spelaren Mike Rupp i tv-studion hos NHL Network i veckan.

De andra två Tampaspelarna som nämns i förhandstipset om Conn Smythe Trophy är anfallsstjärnorna Brayden Point och Nikita Kutjerov.

Tampa Bay leder med 3-1 i matcher och är 60 minuter (plus eventuell förlängning) från att ta hem Stanley Cup.

Med sina 21 poäng, tio mål och elva assist, under 23 matcher i årets slutspel har Victor Hedman lyft sin status till en ny nivå i NHL.

– Det är svårt att hitta någon svaghet i hans spel. Han är inne på isen mer än någon annan i Lightning, ofta halva matcherna. Han påminner mig om Duncan Keith när jag var med och vann Stanley Cup med Chicago 2010, säger Patrick Sharp, som suttit i expertpanelen hos NBC Sports under årets play off.

Victor Hedman hyllas av lagkamraterna

Victor har gjort sex poäng bara under finalserien mot Dallas Stars och lagkamraterna kan inte sluta prata om svenskens roll som fältherren i försvaret.

– Du ska inte kunna vara så rörlig på skridskorna när du har den storleken. Han är helt otrolig och då talar jag inte bara om alla målen han gjort. Titta på ”Heddys” defensiva spel, hans långa klubba och placeringsförmåga när motståndarna attackerar.

Inför fredagen match visade amerikanska tv-kanalen NBC Sports en tidigare inspelad intervju med Hedman och bilder från Örnsköldsvik och hockeymiljön Modo Hockey skapat där.

– Det var en fantastisk miljö att växa upp i med långa vintrar och lokala idoler, som Peter Forsberg, Markus Näslund och tvillingarna Sedin att se upp till. Nu i efterhand förstår jag hur mycket jag varit influerad av dem när det gäller drömmen att ta sig till NHL och kanske få chansen att spela en Stanley Cup-final, säger Victor.

”Måste utnyttja när Hedman inte är på isen”

Bara två backar har gjort fler mål i NHL-slutspelet genom tiderna, Paul Coffey, Edmonton, (tolv mål, 1985) och Brian Leetch, NY Rangers (elva mål, 1994) är bättre.

Det här slutspelet har bjudit på tre backstjärnor, som höjt sig över alla andra.

De andra två är Dallasduon Miro Heiskanen och John Klingberg.

Med sitt 1-0-mål i fredags nådde också Klingberg den magiska 20-poänggränsen (fyra mål och 16 assist) på 24 spelade matcher.

Heiskanen leder backarnas poängliga i årets Stanley Cup med sina 25 poäng (sex mål 19 assist) på 25 matcher.

Det är första gången i NHL-historien som tre backar gjort 20 poäng under slutspelet.

Så hur ska Dallas kunna vinna lördagens femte möte och rädda sig kvar i finalen?

– De måste utnyttja de stunderna när Hedman inte finns där ute på isen. Det är mitt råd till Dallas, säger Patrick Sharp.