Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Holmgren kritiserad: ”Jag ska inte glorifiera slagsmål”

Niklas Holmgren. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Michael Ferland och Austin Watson. Foto: JACOB KUPFERMAN/CSM/REX / JACOB KUPFERMAN/CSM/REX/IBL REX FEATURES

I söndagens match mellan Carolina Hurricanes och Nashville Predators bröt ett vilt slagsmål ut och Viasats Niklas Holmgren kommenterade det med sedvanlig frenesi.

Klippet lades sedan ut på Twitter, vilket skapade en häftig debatt gällande slagsmål inom hockeyn:

– Jag ska inte glorifiera slagsmål, det är ju inte schyst. Däremot så ser ju folk vad som händer, säger Niklas Holmgren.

Ett av ishockeyns hetaste diskussionsämnen är slagsmålets vara eller icke vara inom idrotten. Ämnet delar ishockeyns intressenter i två läger och skapar ständigt återkommande diskussioner på sociala medier.

Ett exempel på det kom under söndagen när Viasat sände matchen mellan Carolina Hurricanes och Nashville Predators, där ett slagsmål mellan Michael Ferland och Austin Watson bröt ut. I sändningen kom då Niklas Holmgren att ivrigt kommentera bråket, och senare användes sekvensen på sociala medier där det spreds snabbt.

Holmgren, som sedan 1993 kommenterat NHL och under sina 25 år följt med i en ständigt pågående debatt om slagsmål ger dagen efter sändningen sin syn på slagsmålet, och debatten på Twitter som följde efteråt.

– I Kanada så tycker de att det är en del av det fysiska spelet. Det blir ju aldrig några jättelånga avstängningar för slagsmål, det är bara om man gör fula saker. Det ingår i deras DNA i Kanada, det är en del av NHL. Utvecklingen går ju gudskelov åt det hållet att det blir färre och färre slagsmål. 

– Och det finns ju i idrotten överhuvudtaget, man får ju smällar mot huvudet även om det inte är fult. I amerikansk fotboll är det också en jättedebatt. 

Hur ser du på slagsmål, hör det hemma i ishockey?

– Jag tycker inte att det hör hemma, man får ju inte slåss. Men min roll som kommentator är ju att skildra det som ser, om man är ute som krigskorrespondent så måste man ju säga vad som händer. Smäller det bomber så måste man ju berätta och skildra det, även om man inte tycker om det...

"Är ju en del av showen där borta"

Efter att ha följt NHL över en längre tid så har Holmgren sett en utveckling inom ishockeyn som tagit slagsmål från att vara en stor del av idrotten, till att nu inte alls ta lika stor plats. 

– Det är ju en del av showen där borta, så det är svårt att säga att så får man inte göra. Det blir ju mindre och mindre, förut hade varje lag två slagskämpar så det försvinner ju längre tiden lider.

Det bildas ju två läger på sociala medier med ett som är för och ett som är emot…

– Så är det väl, och det är väl så även när det är boxning och MMA. Där det går ut på att slå varandra, det är ju läger där också som är för och emot. Men det står ju i regelboken att man inte får slåss. Det är ju förkastligt på det sättet.

Hur ser du på den här debatten om våld på rinken?

– Jag har ju varit med om den förut, jag har ju kommenterat NHL sedan 1993. Så det har ju funnits, men man ser ju att det blir färre slagsmål så det går ju åt rätt håll. Det är jul aldrig okej att slåss. Men som sagt, så anser ju att kanadensarna att det ingår i det fysiska spelet. 

– Det sker ju i Sverige ibland också, det blir ju hett i kampsituationer. 

"Jag ska inte glorifiera slagsmål, det är inte schyst"

En viss del av kritiken på sociala medier under gårdagen riktades mot just Holmgren och hans sätt att kommentera händelsen. Kritik han varit med om förut, berättar han.

Kommer du fortsätta kommentera slagsmål som du gjorde i går, eller vill du försöka tona ned din kommentering av vad som sker där?

– Jag ska inte glorifiera slagsmål, det är ju inte schyst. Däremot så ser ju folk vad som händer. Jag är ju kommentator, ingen regelsättare. Men både du och jag vet ju att det här kommer upp ibland. Jag konstaterat i alla fall att till och med lag som Flyers som är kända att ha väldigt många tuffa slagskämpar har ju gått flera säsonger nu utan att ha en enda slagskämpe.

Har det blivit svårare för slagskämpar att ta plats i trupperna?

– Ja. Det finns inte plats för dem, det håller på att sanera sig själv. 

Tillhör det här ”känslorna” inom sporten?

– Ishockey är ju känslor, sport överhuvudtaget är känslor. Som Philadelphia, många arenor visar ju mål och highlights på jumbotronen, men i Flyers visar de ändå mer och längre sekvenser på slagsmål. Det är en kultur som finns kvar i NHL, och sakta men säkert så börjar man ju se att det kostar lagen poäng. 

Kommentarerna till klippet som lades ut på sociala medier innehöll såväl positiv och negativ ton, men senare på kvällen valde Viasat att plocka ned inlägget från sin Twitter och Per Nunstedt, sportchef på Viasat, förklarar via ett sms till SportExpressen varför:

– Det var inte balanserat, vare sig live eller i klippform på webben, så därför togs det bort, skriver han.

 

LÄS MER: Johan Franzén berättar om sitt mörker i exklusiv intervju

LÄS MER: Så lurade Vancouver alla – för att få Elias Pettersson

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se