Brent Sopel har gjort över 600 NHL-matcher och vunnit Stanley Cup.Brent Sopel har gjort över 600 NHL-matcher och vunnit Stanley Cup.
Brent Sopel har gjort över 600 NHL-matcher och vunnit Stanley Cup.
Sopel i närkamp med Henrik Sedin. Foto: ANDY CLARK / REUTERS SCANPIX SWEDENSopel i närkamp med Henrik Sedin. Foto: ANDY CLARK / REUTERS SCANPIX SWEDEN
Sopel i närkamp med Henrik Sedin. Foto: ANDY CLARK / REUTERS SCANPIX SWEDEN
Foto: KATHY WILLENS / APFoto: KATHY WILLENS / AP
 Foto: KATHY WILLENS / AP

Hockeyprofilen talar ut om alkoholismen

Publicerad

Han har gjort tolv säsonger i NHL, spelat 658 matcher i världens bästa liga och vunnit Stanley Cup med Chicago Blackhawks.

Under karriärens slutskede kämpade Brent Sopel mot ett eskalerande alkoholmissbruk som till slut förstörde hans äktenskap.

Nu berättar legendaren om sin kamp mot missbruket.

– Jag kunde dricka 60 öl på en kväll, säger han till ESPN.

I juni 2010 stod Brent Sopel på toppen av sin karriär. Tillsammans med sina lagkamrater i Chicago Blackhawks hyllades han med en parad genom Chicago efter att Blackhawks besegrat Philadelphia Flyers i finalserien. 

Under hela sin karriär dök han upp på träningen, höll sig för sig själv och åkte hem.

Vad ingen av lagkamraterna visste var att Sopel hade dyslexi, och att hans läskunskaper var på samma nivå som en fjärdeklassare. Han kände sig som en "dum idrottare", vilket han kallats av lärare sedan han var sju år gammal. 

Foto: KATHY WILLENS / AP

Till skillnad från sina lagkamrater tog Brent Sopel aldrig den vanliga tuppluren på matchdagar för att på så sätt undvika att vara ensam med sina tankar. 

"Ingen kommer ställa frågor"

För att dämpa ångesten, och den fysiska smärtan många skador genom karriären ledde till, drack han alkohol. Mycket alkohol.

 

LÄS MER: Hockeyfruns tårar: "En jättechock"

 

Under åren i Ryssland och KHL 2011-2014 sprack Sopels äktenskap och hans relation med sina fyra barn blev allt mer ansträngd. De sista tre säsongerna i Ryssland var han borta från barnen i nio månader i sträck. 

Samtidigt drack han allt mer - utan att berätta för lagkamraterna.

– Man är en professionell hockeyspelare, det är vad man får betalt för, och så länge man dyker upp, gör sitt jobb på isen kommer ingen att ställa några frågor, säger Sopel som återvände till Chicago för en sista säsong men nu i farmarligan.

Till slut kunde Sopel inte längre dölja sin alkoholism, och med hjälp av familj och vänner lades han in på rehab i Kalifornien den första september 2016. 

Men han kände stark oro inför sitt nya liv - utanför hockeyn. Detta på grund av sin dyslexi.

 

Sopel: "Ledde bara till ett svart hål"

– Jag var orolig för mina inlärningssvårigheter, för min framtid och för mitt liv, säger Brent Sopel till ESPN.

– Jag hade gjort något i hela mitt liv och så slutade jag med det. Nu var jag tvungen att lista ut vad jag skulle göra. Hur skulle det gå att skriva ett cv? Att bli intervjuad? Vad skulle jag göra resten av mitt liv? 

– Jag har barn. De behöver kläder och böcker. Hur skulle jag lyckas ge dem det? Det blev en ond spiral som inte ledde till något bra, bara till ett svart hål.

 

LÄS MER: Brutalt utskällda på träningen: "F**k you"

 

NHL-stjärnan berättar om alkoholismen

I dag är Brent Sopel nykter, och i mars delade han med sig av sin historia i The Players Tribune. 

Genom att berätta om sin dyslexi och sitt alkoholmissbruk hoppas Brent Sopel att kunna hjälpa andra att välja en annan väg än vad han själv gjorde. Samtidigt medger han att hockeyn och dess strukturer räddat hans liv.

– Annars skulle jag nog vara död. Jag hade ingenting annat. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag