Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hockeyprofilen talar ut om alkoholismen

Brent Sopel har gjort över 600 NHL-matcher och vunnit Stanley Cup.
Sopel i närkamp med Henrik Sedin. Foto: ANDY CLARK / REUTERS SCANPIX SWEDEN
Foto: KATHY WILLENS / AP

Han har gjort tolv säsonger i NHL, spelat 658 matcher i världens bästa liga och vunnit Stanley Cup med Chicago Blackhawks.

Under karriärens slutskede kämpade Brent Sopel mot ett eskalerande alkoholmissbruk som till slut förstörde hans äktenskap.

Nu berättar legendaren om sin kamp mot missbruket.

– Jag kunde dricka 60 öl på en kväll, säger han till ESPN.

I juni 2010 stod Brent Sopel på toppen av sin karriär. Tillsammans med sina lagkamrater i Chicago Blackhawks hyllades han med en parad genom Chicago efter att Blackhawks besegrat Philadelphia Flyers i finalserien. 

Under hela sin karriär dök han upp på träningen, höll sig för sig själv och åkte hem.

Vad ingen av lagkamraterna visste var att Sopel hade dyslexi, och att hans läskunskaper var på samma nivå som en fjärdeklassare. Han kände sig som en "dum idrottare", vilket han kallats av lärare sedan han var sju år gammal. 

Foto: KATHY WILLENS / AP

Till skillnad från sina lagkamrater tog Brent Sopel aldrig den vanliga tuppluren på matchdagar för att på så sätt undvika att vara ensam med sina tankar. 

"Ingen kommer ställa frågor"

För att dämpa ångesten, och den fysiska smärtan många skador genom karriären ledde till, drack han alkohol. Mycket alkohol.

 

LÄS MER: Hockeyfruns tårar: "En jättechock"

 

Under åren i Ryssland och KHL 2011-2014 sprack Sopels äktenskap och hans relation med sina fyra barn blev allt mer ansträngd. De sista tre säsongerna i Ryssland var han borta från barnen i nio månader i sträck. 

Samtidigt drack han allt mer - utan att berätta för lagkamraterna.

– Man är en professionell hockeyspelare, det är vad man får betalt för, och så länge man dyker upp, gör sitt jobb på isen kommer ingen att ställa några frågor, säger Sopel som återvände till Chicago för en sista säsong men nu i farmarligan.

Till slut kunde Sopel inte längre dölja sin alkoholism, och med hjälp av familj och vänner lades han in på rehab i Kalifornien den första september 2016. 

Men han kände stark oro inför sitt nya liv - utanför hockeyn. Detta på grund av sin dyslexi.

 

Sopel: "Ledde bara till ett svart hål"

– Jag var orolig för mina inlärningssvårigheter, för min framtid och för mitt liv, säger Brent Sopel till ESPN.

– Jag hade gjort något i hela mitt liv och så slutade jag med det. Nu var jag tvungen att lista ut vad jag skulle göra. Hur skulle det gå att skriva ett cv? Att bli intervjuad? Vad skulle jag göra resten av mitt liv? 

– Jag har barn. De behöver kläder och böcker. Hur skulle jag lyckas ge dem det? Det blev en ond spiral som inte ledde till något bra, bara till ett svart hål.

 

LÄS MER: Brutalt utskällda på träningen: "F**k you"

 

NHL-stjärnan berättar om alkoholismen

I dag är Brent Sopel nykter, och i mars delade han med sig av sin historia i The Players Tribune. 

Genom att berätta om sin dyslexi och sitt alkoholmissbruk hoppas Brent Sopel att kunna hjälpa andra att välja en annan väg än vad han själv gjorde. Samtidigt medger han att hockeyn och dess strukturer räddat hans liv.

– Annars skulle jag nog vara död. Jag hade ingenting annat. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!