Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hockeyprofilen sparkas efter invandrarutspelet

Foto: TOM HANSON / AP SCANPIX SWEDEN

Kända hockeyprofilen Don Cherry riktade nyligen kritik mot folk med invandrarbakgrund i Kanada i ett livesänt program på tv-kanalen Sportsnet. 

Han menade att de var respektlösa som inte bar vallmor på Hågkomstens dag. 

Nu har han fått sparken från tv-kanalen.  

- Jag har inga problem med det, säger Cherry till Toronto Sun. 

Hågkomstens dag (den 11 november) är en dag där flera länder runtom i världen minns och hedrar de soldater som stupade under första och andra världskriget. 

I Storbritannien och det brittiska samväldet, där bland annat Kanada ingår, är vallmon en symbol och många bär en pappvallmo på sina kläder för att visa sin respekt. 

Under helgen har det hållits minnesceremonier på flera platser runtom i världen, bland annat i NHL. Det var på det ämnet som Don Cherry, mångårig hockeyexpert i kanadensisk tv och en känd hockeyprofil, kom med ett uppmärksammat utspel i helgen. 

”Ni älskar er mjölk och honung”

Cherry var kritisk mot kanadensare med invandrarbakgrund och menade att han ”nästan aldrig såg någon bära vallmon” i centrala Toronto där han bor. 

– Ni människor... ni älskar ert liv här. Ni älskar er mjölk och honung, då kan ni i alla fall lägga några kronor på en vallmo eller så. De här killarna (soldaterna) betalade för ert sätt att leva. De betalade det högsta priset, sa han i Sportsnet

Utspelet har varit hett omdebatterat i Kanada det senaste dygnet. Det har riktats hård kritik mot Cherry från flera håll, samtidigt som hashtagen ”Don Cherry is right” har trendat på Twitter i landet. 

Sportsnet gick tidigare under måndagen ut och tog avstånd från Cherrys utspel. 

Men det stannade inte där. Under måndagskvällen kunde Joe Warmington på Toronto Sun avslöja att Cherry fått sparken till följd av sitt utspel. 

Sportsnet bekräftade en kort stund senare att de avskedat Cherry. 

”Det har tagits ett beslut om att det är rätt tid för Don att gå. Under sändningen sa han saker som inte korrelerar med våra värderingar och det vi står för”, skriver de i ett pressmeddelande. 

Don Cherry har i korthet kommenterat saken för Toronto Sun. 

- Jag har precis fått veta att jag har fått sparken. Jag har inga problem med det. Jag vet vad jag sa och jag menar det, alla i Kanada borde bära en vallmo för att hedra våra stupade soldater, säger han. 

https://twitter.com/Sportsnet/status/1193983701740376067