Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hockeyikonen om bråket med Foppa

Foto: DAVE REGINEK / DAVE REGINEK-DIG PHOTOGRAPHICS
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

DETROIT. Han är en av de största stjärnorna hockeyvärlden sett.

En legendar både i hemlandet Ryssland och i Nordamerika, där Igor Larionov, 58, vann tre Stanley Cup med Detroit Red Wings.

Han är en av få ryssar som stannat kvar i USA efter karriären och är idag en framgångsrik hockeyagent, vinmakare och restaurangägare.

I en exklusiv intervju med SportExpressen berättar Larionov om:

x Det klassiska slagsmålet med Foppa i NHL 1997.

x Hur han lärde Nicklas Lidström bli en vinälskare.

x Vad han tycker om den svenska rookiesensationen Elias Pettersson.

Vi träffas på ett litet fik i Detroitförorten Birmingham en regnig decembereftermiddag.

Igor Larionov bor bara några minuter bort och är som alltid pigg och vänlig när vi når honom på telefon.

– Jag är där på några minuter. Det finns ett litet fik inne i matbutiken, där vi kan snacka i lugn och ro, säger han.

Han vill undvika Starbucks, som ligger tvärs över gatan.

– För mycket folk där, säger han och det är underförstått att han blir igenkänd som den hjälte han är bland hockeyfansen i Detroit.

Jag träffade Igor Larionov första gången 1981 när han var med det sovjetiska landslaget i Stockholm.

Han var en av de få spelarna i laget, som pratade lite engelska och gick att kommunicera med även om det var lite känsligt för spelarna då de hade "överrockar" från kommunistpartiet med när landslaget reste utomlands.

En hemma-hos-intervju jag gjorde i Vancouver för SVT Sporten 1989 blev väldigt uppmärksammad och Larionov skojar lite om den när nu jag kastar ut den första frågan om "The Big Red Machine" lät Tre Kronor vinna någon gång då och då på den gamla goda tiden för att hålla intresset uppe i hockeyvärlden?

– Det där har vi redan snackat om och får stanna där, säger han med sitt pigga leende.

Nej, han erkände aldrig att det förekom några läggmatcher.

SportExpressen träffar Igor Larionov i hemstaden Birmingham, MIFoto: DAVE REGINEK / DAVE REGINEK-DIG PHOTOGRAPHICS

 

Var motorn i Sovjets legendariska lag

Den röda maskinen körde över motståndarna och plogen, som banade väg för alla segrarna bestod av backparet Vjatjeslav Fetisov och Alexej Kasatonov bakom kedjan med Vladimir Krutov, Igor Larionov och Sergej Makarov.

Anfallstrion gick under smeknamnet "The KLM-Line" och var en attackenhet, som med sin fart och kreativa växelspel snurrade upp vilket motståndarförsvar som helst.

Larionov var spelmotorn, centerforwarden som organiserade kedjans spel. Han kallades för "Professorn" och när han tyckte sig ha vunnit tillräckligt med OS- och VM-medaljer samt Canada Cup 1981 åt sitt Sovjet ville han flytta till Nordamerika och testa sin talang i NHL.

Det stötte på förhinder från de sovjetiska makthavarna och den diktatoriske landslagscoachen Viktor Tichonov.

Men med Fetisovs hjälp och tryck från utlandet fick Larionov sin vilja genom och kunde skriva ett proffskontrakt med Vancouver Canucks 1989.

Men han tvingades ge upp en del av sin lön till den ryska staten för att få rätt stämpel i passet och kunna resa ut från sitt hemland.

Vad som följde var en 14-årig NHL-karriär, där tiden i Detroit Red Wings blev Larionovs mest framgångsrika.

Han var med och vann Stanley Cup tre gånger tillsammans med Nicklas Lidström och Tomas Holmström 1997, 1998 och 2002.

Så fick Larionov Nicklas Lidström att älska vin

Det var under den här tiden Red Wings legendariske coach, Scotty Bowman, samlade ihop sina fem ryssar och lät dem bilda en egen femma, kallad för "The Russian Five". Något sådant hade aldrig hänt i NHL tidigare.

Larionov och Fetisov var återförenade i Hockeytown och hade nu sällskap av Vladimir Konstantinov, Sergej Fjodorov och Vjatjeslav Kozlov.

– Scotty Bowman är den bäste tränare jag har haft, säger Larionov utan att tveka.

Vid sidan av isen visade Larionov att han var en sofistikerad man, som kunde lära lagkamraterna lite etikett också när man gick på krogen.

– Jag minns en lagmiddag vi hade inför en bortamatch i Vancouver. Vi hade just satt oss på en fin restaurang och skulle beställa in förrätterna när jag hörde killarna runt bordet göra som vanligt och beställa in en öl. Jag sa, stopp...låt oss titta på vinlistan och beställa in ett gott vin till maten. Och så blev det.

– Vid något senare tillfälle tog jag med Nicklas till en vinprovning i Detroit och efter det blev också han en vinälskare med egen stor vinkällare hemma i kåken i Detroit.

I dag har Igor Larionov ett eget vinmärke, men säljer bara sina viner från Napa Valley i norra Kalifornien och Australien till Ryssland.

De bär namn, som Hattrick, Slapshot och Triple Overtime efter det klassiska målet han gjorde i den tredje förlängningsperioden under den tredje finalmatchen mot Carolina i Stanley Cup 2002.

Larionov om vänskapen till Slava Fetisov

Larionov har just återvänt från ett tio dagar långt besök i Moskva när vi ses i Detroit.

– Jag bor kvar här i Detroit, men spenderar en hel del tid i Ryssland. Vår äldsta dotter, Alyonka, har just flyttat till Moskva och ska bo där ett tag. Hon vill förbättra sin ryska och kommer att jobba med lite olika projekt, bland annat hålla ett öga på mina restauranger.

Larionov driver tre restauranger i Moskva under namnet Larionov Bar & Grill och har precis öppnat ytterligare en krog i S:t Petersburg.

Viner och mat har alltid varit ett av hans favoritintressen.

Men han har inte släppt hockeyn.

Under besöket i Moskva före jul spelade han en veteranmatch ihop med Fetisov och några andra av de gamla ryska hockeylegendarerna.

Många av dem var medlemmar av klubblaget CSKA, populärt kallat för Red Army, som dominerade den sovjetiska hockeyn under 80-talet.

– Jag träffar Slava (Fetisov) varje gång jag är tillbaka i Moskva, vi är fortfarande nära vänner. Ja, han sitter i Duman och ägnar sig åt politik numera, säger Igor.

Larionov om Elias Pettersson: "Han är den bästa"

Hockeyn är som sagt fortfarande en stor del av vardagen för den 58-årige Larionov. Han är sedan några år tillbaka hockeyagent och representerar ett antal ryska talanger i NHL, bland dem Elias Petterssons kedjekamrat Nikolaj Goldobin i Vancouver Canucks.

– Jag var där i höstas och träffade Goldobin och fick då även chansen att prata lite med Elias, då de har lägenheterna intill varandra i Vancouver. De har blivit bra kompisar och de tänker hockey lika, så jag tror att de kommer att kunna bjuda på en bra show tillsammans varje kväll på isen.

Hur bra kan Elias Pettersson bli i NHL?

– Han är den typen av spelare, som du kan bygga ditt lag omkring. Elias är en sådan spelare du vill gå och se varje kväll, oavsett vad biljetten kostar. Han är hela paketet och den bäste av alla spelarna i den nya generationen, som nu tagit plats i NHL.

Dallas unge finländske backstjärna Miro Heiskanen, 19, tillhör också Larionovs stall.

– Miro har en otrolig potential och har redan visat vilken stor talang han är. Han kommer att vara Dallas bäste back för många år framöver, säger Igor och sippar på kaffet.

Så var det den där brottningsmatchen med Peter Forsberg i slutet av mars 1997 när hatet mellan Detroit och Colorado kokade över. Detroit ville ha revansch för Claude Lemieux överfall på Kris Draper ett år tidigare.

Fakta om Igor Larionov

Född: 3 december, 1960, i Voskresensk, Ryssland.

Familj: Hustrun Elena, barnen Alyonka, Diana och Igor Jr.

Bor: I Detroitförorten Birmingham.

Smeknamn: "Professorn".

Position: Centerforward.

Tröjnummer: 8.

Meriter: OS-guld 1984 (Sarajevo), 1988 (Calgary). VM-guld 1982, 83, 86, 89. Stanley Cupmästare 1997, 98, 02. Canada Cupseger 1981. Invald i Hockey Hall of Fame 2008.

NHL-klubbar: Vancouver Canucks, San Jose Sharks, Detroit Red Wings, Florida Panthers, New Jersey Devils.

NHL-statistik: 921 matcher, 169 mål, 475 assist, 644 poäng.

 

Larionov om slagsmålet med "Foppa"

Bråket mellan Larionov och Foppa startade ett jätteslagsmål på isen och skapade rubriker över hela hockeyvärlden.

– Vi hakade i varandra och sedan blev det en brottningsmatch. Det var lite lustigt att det var två europeiska spelare, som startade allt, säger Foppa när han påminns om händelsen.

Larionov ler när han får höra Foppas version.

– Hm, jag vill inte gräva i gammalt groll, men alla kan ju leta fram videoklippet och se hur han åker och hackar med klubban på mig bakifrån. Till slut fick jag nog, säger Igor.

Han har klippet på sin mobiltelefon och letar fram det efter lite tjat.

Men han vill inte kasta skit på Foppa, de är goda vänner sedan många år tillbaka och är båda invalda i Hockey Hall of Fame i Toronto.

– En fantastisk spelare, säger Larionov.

Fajten mellan Peter "Foppa" Forsberg och Igor Larionov. Foto: Youtube.

Båda har vunnit OS-guld, VM-guld, Stanley Cup och individuella utmärkelser.

Trebarnspappor är de också båda numera.

Därför stannade Larionov i USA

En annan svensk som Larionov gärna talar om är Börje Salming.

– Jag har inte sett en sådan smart spelare i NHL på länge. Sättet han tänkte hockey på imponerade alltid på mig, det var alltid kul att se Salming spela, säger Igor.

Varför blev du kvar i USA när alla andra ryska spelare flyttar hem efter hockeykarriären?

– Det känns inte som jag har valt, då jag tillbringar mycket tid hemma i Ryssland också varje år. Men min hustru Elena och jag trivs bra här, hon renoverar hus och vi har uppfostrat våra tre barn här, så det har bara rullat på.

Tränar du hockey regelbundet?

– Nja, jag åker skridskor då och då när jag måste förbereda mig inför någon veteran- eller uppvisningsmatch. Jag ska vara med i en veteranmatch i samband med All Starhelgen i San Jose i slutet av januari tillsammans med bland andra Börje Salming, så det ser jag fram emot.

Han ser inte ut att ha några överkilon utan är lika vältrimmad som han var när han spelade.

Nya möten och affärsprojekt väntar.

Han får en kram av kassörskan i livsmedelsbutiken när vi kliver ut i regnet.

Få ryssar är så omtyckta i USA, som Igor Larionov.

Många trodde att han var slut när kom till NHL, som 28-åring med en fylld meritlista.

Att han bara kom för att tjäna lite pengar på gamla dar.

Igor Larionov hade mer i tankarna.

"Professorn" var inte bara smart på isen.

 

LÄS MER: Johan Franzén berättar om sitt mörker i exklusiv intervju.

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan!