Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiskt fiasko i natt: ”Det här är en skam”

Alexis Lafreniere väntas gå först i draften. Men vilket lag han hamnar i är fortsatt väldigt ovisst.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Både Detroit och Ottawa var två stora förlorare i draftlotteriet i natt.

LOS ANGELES. Det var upplagt för stor dramatik när NHL höll sitt draftlotteri i natt, svensk tid.

Och dramatik blev det, men allt slutade i ett fiasko med en historisk utgång.

Ingen vann.

Och vi får vänta till i mitten eller slutet av augusti innan vi vet vilket lag, som kan lägga beslag på topprankade talangen Alex Lafreniere.

Pyspunka, helt enkelt.

Och kritikerna var inte nådiga när resultatet blev klart i direktsänd tv från NHL:s tv-studio i New jersey, där båda toppcheferna Gary Bettman och Bill Daly var på plats.

Daly hade den mindre tacksamma uppgiften att visa resultatet av draftlotteriet, där segerlotten gick till ett ännu inte bestämt lag.

För inget av de sju bottenlagen i tabellen som missar möjligheten att få spela ”Play-in” när NHL kör igång igen i slutet av juli eller början av augusti vann det efterlängtade förstapriset som ger klubben chansen att välja kanadensiska forwarden Alex Lafreniere, 18, från juniorlaget Rimouski i Quebec Major Hockey League.

Det fanns en liten procentuell chans att det skulle sluta så här, men ingen hade räknat med detta fiasko.

Att något av lagen med den lilla procentchansen skulle ta hem förstavalet. Enligt Sportsnet är det faktiskt första gången någonsin som alla de sju sämsta lagen missar förstavalet.

– Det här är en skam, skrev förre general managern och numera tv-kommentatorn hos TSN, Brian Burke, till TSN-kollegan Ron MacLean.

Detroit blev de stora förlorarna

Sociala medier var snabbt fyllda av ilskna kommentarer.

Att det här inte var rättvist mot de lag som inte får spela vidare, att alla hockeyfans och klubbar tvingas genomleva ytterligare några månader av ovisshet inför hur draftordningen ska sluta.

Bill Daly höll masken när resultatet hade presenterats och sa bara:

– Det här är ett ovanligt hockeyår och vi fick ett ovanligt resultat i draftlotteriet.

De största förlorarna var Detroit Red Wings, som hade den procentuellt största chansen att vinna förstaplatsen i draften med 18,5 procent, men slutade på fjärde plats.

En annan stor förlorare var Ottawa Senators, som var rankade som tvåa och trea, men slutade med en tredje och femte plats.

Slutspelslag kommer få välja först

Men Senators general manager Pierre Dorion höll masken efteråt och påpekade hur viktigt det är för klubben att nu få välja två unga talanger bland de fem första valen i årets draft.

På frågan om Senators kommer att försöka byta till sig förstaplatsen genom att erbjuda tredje- och femtelotte, svarade Dorion i natt:

– Inga kommentarer.

Så vilken klubb tar så småningom hem toppvinsten? Jo, något av de lag som förlorar den första rundan av ”Play-in” som sker i bäst av fem matcher.

Det innebär alltså att ett av de lag som kvalificerat för fortsatt spel i förrundan till Stanley Cup får chansen att lägga beslag på superlöftet Alex Lafreniere.

Rent teoretiskt kan ett lag som Edmonton Oilers kunna drafta honom. Eller Toronto Maple Leafs. Eller New York Rangers.

Alla åtta lagen som förlorar i ”Play-in” har lika stor chans att ta hem den åtrovärda lotten för NHL kommer då att genomföra Fas 2 av draften och alla lagen har lika stor chans att vinna (12,5 procent).

Natten andra stora vinnare var Los Angeles Kings, som hade den fjärde bästa chansen och klättrade till nummer två.

 

Här de matchserierna i slutspelet

Östra gruppen:

Pittsburgh-Montreal

Carolina-NY Rangers

NY Islanders-Florida

Toronto-Columbus

Västra gruppen:

Edmonton-Chicago

Nashville-Arizona

Vancouver-Minnesota

Calgary-Winnipeg

https://twitter.com/SNstats/status/1276674498549485572?s=20

 

Se sensationella vinnaren i natt