Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiska bilderna i natt – vägrade spela

Spelarna dök upp i gemensam aktion på presskonferensen.
Tom arena med budskapet ”Stoppa rasismen”.Foto: BRUCE BENNETT / AFP TT NYHETSBYRÅN
William Karlsson.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. En spelarbojkott i protest mot polisskjutningarna i USA under den senaste tiden satte stopp för nattens kvartsfinalmatcher i Stanley Cup.

Också fredagen slutspelsmatcher kommer att ställas in på spelarnas begäran.

– Det var ett lätt beslut att fatta att vi inte skulle spela. Vi såg vad de andra ligorna gjorde, så vi spelare på plats här i Edmonton kom samman i morse och pratade om det och kom fram till detta beslut, säger William Karlsson till SportExpressen.

Aktionen är en följd av den matchbojkott spelare i NBA, WNBA, MLS och vissa lag i basebolligan MLB genomfört i veckan efter söndagens polisskjutning av afroamerikanen Jacob Blake i Kenosha, Wisconsin.

Under en presskonferens i natt, svensk tid, där samtliga spelarna i kvartsfinallagen på den västra halvan av NHL – Colorado, Dallas, Vancouver och Vegas – medverkade tillsammans kom beskedet alla väntade på.

Spelarna gick samman för att pressa NHL-ledningen att genomföra ett två dagars spelstopp under Stanley Cup.

De fyra lagen som ingår i Bubblan i Toronto – Boston, New York Islanders, Philadelphia och Tampa Bay – anslöt också till bojkotten.

– Det här är ett historiskt ögonblick, som jag aldrig kunde drömma om att få uppleva. Det är ett tecken på ett starkt brödraskap mellan spelare från alla länder och av alla möjliga hudfärger, kommenterade förre NHL-målvakten Kevin Weekes i tv-studion hos NHL Network.

Klingberg: ”Alla eniga bakom detta”

Dallas svenske backstjärna John Klingberg var precis som William Karlsson med under den historiska presskonferensen i Edmonton.

Klingberg säger till SportExpressen efteråt:

– Vi står alla eniga bakom detta beslut. Det var svårt att på kort tid i går (onsdag) ta beslutet. Alla spelare går igenom sina egna rutiner matchdagar och jag var själv inte ens medveten om vad som hände inom NBA. Men efter reflektioner idag och fakta vi nu har står vi eniga om det här beslutet.

Vegasforwarden Ryan Reaves blev en centralfigur inför och under den här aktionen.

– Jag hade svårt att sova natten till torsdagen, då jag visste vad spelare i andra ligor gjort och vad vi borde göra. Men jag kände mig osäker på om jag skulle ensam fatta beslutet att inte spela torsdagskvällens match. men så ringde Tampas Kevin Shattenkirk från Toronto och sa att de hade snackat ihop sig ett antal spelare från de olika lagen där och samtidigt fick jag en massa textmeddelanden på min mobil att killarna i Vancouver Canucks ville träffa oss. Det ena gav det andra. Ganska snabbt var vi överens om att något måste göras och om inte ligan tog tag i det fick vi spelare göra det själva, sa Reaves som är färgad.

Reaves hade sällskap på podiet i Edmonton av Canucks lagkapten Bo Horvat, Dallasforwardens Jason Dickinson samt Coloradoduon Nazem Kadri och Pierre-Edouard Bellemare.

”Måste fortsätta kämpa”

De svarade på frågor från media via Zoom och alla betonade vikten av att den här protesten mot polisvåldet inte får bli en tvådagarsförteelse för att sedan glömmas bort.

– Vi måste fortsätta den här kampen. Vi spelare måste utbilda oss om rasismen som finns och vad hockeyn kan göra framöver för att se till att förändringar sker. Den här bojkotten räcker inte, den åstadkommer inte mycket. Vi har ett gediget jobb framför oss och jag är glad och stolt att alla vita spelare känner samhörighet med oss och ställer upp, sa Reaves.

De svenska spelarna SportExpressen pratat med instämmer.

John Klingberg svarar så här på frågan om vad som måste hända framöver?

– Framöver så hoppas och tror jag att händelserna vi upplevt får människor runt om i världen att förstå innebörden i detta och varför idrottare tar avstånd och visar sitt stöd för denna plattform inför media och andra att en förändring måste ske. Det här är vårt sätt att visa vårt stöd och utbilda oss inom detta.

William Karlsson säger så här om vad han tror att den här bojkotten över två dagar i det pågående slutspelet om Stanley Cup kan ha för betydelse:

– Jag tror att det här beslutet vi tagit sätter en bra grund för en fortsatt konversation om rasism. Så att vi kan skapa en medvetenhet om de här frågorna inom och utanför hockeyn och samhället i helhet.

De matcher som ställdes in i natt var: NY Islanders-Philadelphia och Vancouver-Vegas.

Fredagens inställda matcher är: Boston-Tampa Bay och Dallas-Colorado.