Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Herregud, vad ska jag säga? Blev chockad”

Elias Pettersson Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Wayne Gretzky Foto: HARALD SCHNEIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Han är hemma i Sundsvall och vilar ut efter en hektisk NHL-säsong.

Nu väntar VM-spel med Tre Kronor för Elias Pettersson, 20.

– Jag hade oturen och bröt tummen i näst sista grundspelsmatchen ifjol, så nu vill jag vara med hela vägen och ta revansch. Det är roligt och mäktigt att spela för Sverige, säger Elias.

Han kunde inte undgå att se alla lovord Wayne Gretzky gav honom i SportExpressen nyligen. 

– Herregud, vad ska jag säga? Jag blev chockad. Det var sjukt hedrande och jag är väldigt stolt över allt beröm från Gretzky, kommenterar Elias.

Han har just flyttat in i en ny lägenhet i Sundsvalls centrum och varit däckad av en förkylning under den senaste veckan.

– Det har varit flyttkaos här och dessutom blev jag sjuk direkt när jag kom hem från Vancouver, men jag mår bra nu och har kunnat börja träna inför VM.

Elias Pettersson hade en fantastisk rookiesäsong, där han var poängbäst bland alla nykomlingarna i ligan och även toppade Canucks interna poängliga med sina 66 poäng, 28 mål och 38 assist, på 71 matcher.

Nu är han tillbaka i den svenska vardagen.

– Det har varit riktigt skönt att få komma hem och koppla av från NHL-livet ett tag. Allt känns som vanligt här hemma, det är som man aldrig varit i väg.

Nu när du fått perspektiv på debutsäsongen i NHL, vad är du mest nöjd och stolt över?

– Att jag fick spela i NHL och leva min dröm sedan jag var liten grabb.

Det gick rätt bra, dessutom?

– Ja, absolut. Det är alltid roligt att göra poäng och kunna hjälpa laget att vinna. Men det stora för mig är att bara få ta plats i NHL och veta hur hårt jag jobbat i alla år för att ta mig dit. När jag väl fick spela i NHL kändes det som det var värt varje sekund av slit.

Elias Petterssons plan inför sommaren

Var det ungefär som du hade drömt om?

– Jag visste inte riktigt hur det skulle vara. Plötsligt stod man på samma is med toppspelare man sett på tv när man växte upp. Det var sjukt egentligen.

– Det var inget hockeymässigt som chockade mig. Jag var beredd på att allt skulle vara nytt och svårt.

Vad tränar du på i sommar?

– Under slutet av säsongen blev jag lite trött i kroppen och kände att jag saknade den där pushen jag hade tidigare. Så jag vill bli mer uthållig och kunna känna mig hundra procent fräsch när jag kommer till varje match. Jag ska bli starkare.

Ni har långa och krävande resor med tanke på Vancouvers geografiska läge, spelade det in?

– Klart att man känner av alla resor, men jag är van att resa långt. Jag lärde mig under tiden i Timrå när man satt tolv timmar på bussen för en bortamatch i Malmö. Nu är det privatjet med Canucks. Allt har gått så fort för mig under de senaste åren att det är svårt att hinna förstå vad som hänt. Men jag tycker att det är skönare att bo på västkusten i Nordamerika. Jag gillar allt med Vancouver.

Elias Pettersson spelar mot Ryssland

När ansluter du till Tre Kronor?

– Det blir tåg till Stockholm på tisdag och sedan rullar allt igång med match mot Ryssland den 1 maj och vidare till Tjeckien för två landskamper. Jag hinner tillbaka till Sundsvall i knappt två dagar efter den trippen före avresan till Bratislava och VM.

VM-laget har börjat formas, hur tycker du att det ser ut?

– Det ska bli jätteroligt att få vara med i Tre Kronor igen, det är något jag ser fram emot för egen del. Inte minst med tanke på vad som hände förra året när jag skadade mig olyckligt i den nästa sista gruppspelsmatchen och bröt tumme.

Ja, vad hände egentligen där?

– Det var mot Schweiz och jag hade ett friläge och när jag gjorde min höger-vänster-fint, så pokecheckade deras målvakt mig. Jag tappade balansen och föll in i stolpen och det såg kanske inte så illa ut, men jag slog i tummen och bröt den. Så det blev operation och fem veckor i gips. Så jag är rätt revanschsugen om att få vara med hela vägen i år.

Du får med dig Jacob Markström och Loui Eriksson från Vancouver?

– Det är förstås grymt roligt. Vi snackade alla tre om att åka och det är otroligt kul att det blir av.

Vad betydde det att ha de två samt Alexander Edler i laget när du kom till Vancouver?

– De har betytt väldigt mycket för mig. Allt var nytt från början när jag kom dit, så jag hade många frågor. Vad man gör i olika lägen, hur man klär sig och mina svenska lagkamrater lugnade mig med att säga att jag bara skulle fokusera på vad jag skulle göra på isen. Allt det där andra löser sig. Och till stor del ville jag lära mig själv vad som krävdes av mig också utanför isen.

Pettersson om Gretzkys ord 

Hur annorlunda blir det när du kommer tillbaka till hösten?

– Nu känner jag alla och känner mig trygg med laget, så jag kommer att känna mig bekväm på alla sätt och vis.

Ni har ett ungt gäng, där du, Bo Horvat, Brock Boeser och Quinn Hughes blir spelarna man bygger det nya laget omkring?

– Det ser bra ut efter några tunga år för klubben nu när Sedinarna lagt av. Daniel och Henrik är gudar i Vancouver, de har också givit så mycket av sig själva utanför isen. Nu har vi ett väldigt ungt lag, så det ser väldigt bra ut. Fansen, vi spelare och hela organisationen ser ljust på framtiden.

Vad betyder det för dig att en sådan legendar som Wayne Gretzky säger till SportExpressen att du är den som mest påminner om honom själv?

– En kompis ringde och sa att jag måste läsa tidningen och se vad Gretzky hade sagt. Wow, var min första tanke. Jag blev chockad och jag vet fortfarande inte vad jag ska säga. Det är sjukt hedrande och jag är väldigt stolt att han säger det.

Till sist, vad säger du om att åka till Las Vegas i slutet av juni för NHL Awards som favorit att vinna rookiepriset Calder Trophy?

– Det är stort så klart. Det finns så många unga bra spelare i ligan

LÄS MER: Wayne Gretzkys hyllning till Elias Pettersson