Henrik Zetterberg: "Det förändrar allting"

Foto: Joel Marklund
Foto: Robban Andersson

LOS ANGELES. Det är spännande tider för Henrik Zetterberg, 35.

Han har två papparoller, dels som lagkapten i Detroit Red Wings och dels hemma sedan han och hustrun Emma blivit föräldrar i somras till sonen Love.

– Ja, det är ett annorlunda liv nu, säger han om sin situation nu när halva NHL-säsongen är spelad.

I en intervju med SportExpressen pratar Zäta också om World Cup till hösten och lagkamraten Johan Franzén långa frånvaro på grund av en hjärnskakning.

Henrik Zetterberg tog över C-et på bröstet hösten 2012 när Nicklas Lidström avslutade sin karriär i Red Wings.

Zäta är grundbulten i laget i dag, centerstjärnan och poängkungen.

Och han lär bli det i Tre Kronor också när det är dags för World Cup i Kanada till hösten.

Gissningen är att Zäta eller Henrik Sedin blir lagkapten.

– Jag har inte hört någonting ännu, så vi får se hur det blir. Vi har ju träffats lite grann och så, men vi har inte pratat om just det. Det har vi inte gjort.

Spelar det någon roll?

– Nej, absolut inte. Det gör det inte.

Du var ju kapten i Sotji-OS?

– Ja, precis. I en match innan jag blev skadad, haha...

Det ger sig så småningom?

– Ja, det gör det. I en sådan här kort turnering tar man den roll man får och sedan har vi så pass många bra spelare och ledare i gänget, så vilka som har bokstäver på bröstet eller spelar var spelar inte sån stor roll. Alla har ett gemensamt mål och det är att gå hela vägen och vinna turneringen.

"Lider med honom"

Du och Henrik Sedin är ju goda kompisar, så jag gissar att oavsett vem det blir så kommer den andre att stötta?

– Ja, precis. Det här är ingen stor grej för oss.

Hur känner du för Johan Franzéns situation, där han tvingades kliva efter två matcher i höstas för att han fortfarande inte mår bra efter hjärnskakningen förra säsongen?

– Jag lider med honom. Det är jobbigt att se när han nu hade en hel sommar att återhämta sig på och verkligen kände sig bättre och började spela igen och sedan började symptomen komma igen.

– Nu vill jag först och främst att han ska må bra på sidan av isen och kunna leva ett normalt liv. Sedan får hockeyn komma i andra hand, liksom.

Håller du regelbunden kontakt med honom?

– Ja, han kommer ner på rinken ibland och vi bor alla nära varandra, så vi ser honom då och då.

"Det är en otrolig upplevelse"

Du blev pappa i somras, hur har det förändrat ditt liv?

– Alla säger hur fantastiskt det är att bli förälder och hur annorlunda det blir, men man fattar det inte förrän man har honom i famnen och är det själv. Det förändrar allting och det är en otrolig och häftig upplevelse. Jag och Emma är otroligt glada och stolta över honom, han blir äldre och äldre och är med mer och mer hela tiden så det är fantastiskt. Det är extra roligt att komma hem efter matcherna

Lite jobbigt att vara på långa turnéer med laget nu, då?

– Ja, jag är glad att vi numera spelar i Eastern conference i stället för på den västra halvan. Vi är ju hemma bra mycket mer nu än vad vi var förr.

Känner han igen din röst när du är på datorn eller har facetime på telefonen med honom?

– Absolut. Det är skönt att tekniken kommit så långt som den gjort, så att man kan se honom och prata med honom och få kontakt varje dag nu.

Zäta leder Detroits förstakedja med Gustav Nyquist och Justin Abdelkader och nu när Pavel Datsjuk kommit tillbaka från sin skada tycker han att lagets slagkraft är tillräckligt bra för en spännande andra halva av säsongen.

– Absolut, med Pavel har vi en annan balans i laget. Och vi har två bra målvakter i Jimmy Howard och Petr Mzarek och en bred backuppsättning.

Toppar Detroits poängliga

Vad säger du rookiesensationen Dylan Larkin?

– En otroligt skicklig spelare. Bra fart och fint målsinne. Han har betytt mycket för oss den här säsongen och kommer att göra det för många år framöver. Dylan är en jättetalang.

Zäta toppar Red Wings interna poängliga tillsammans med Larkin, båda har gjort 30 poäng så här långt.

Lämna plats för tillägg