Henrik Lundqvist. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅNHenrik Lundqvist. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Henrik Lundqvist. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Steven McDonald med familj. Foto: Stuart Ramson / AP TT NYHETSBYRÅNSteven McDonald med familj. Foto: Stuart Ramson / AP TT NYHETSBYRÅN
Steven McDonald med familj. Foto: Stuart Ramson / AP TT NYHETSBYRÅN
McDonald var hela livet en stor Rangers-supporter. Här besöker han Madison Square Garden 1987, kort efter att han blivit skjuten. Foto: Wilbur Funches / AP TT NYHETSBYRÅNMcDonald var hela livet en stor Rangers-supporter. Här besöker han Madison Square Garden 1987, kort efter att han blivit skjuten. Foto: Wilbur Funches / AP TT NYHETSBYRÅN
McDonald var hela livet en stor Rangers-supporter. Här besöker han Madison Square Garden 1987, kort efter att han blivit skjuten. Foto: Wilbur Funches / AP TT NYHETSBYRÅN

Henrik Lundqvists sorg efter dödsfallet

Publicerad

Polishjälten och New York Rangers-supportern Steven McDonald har avlidit efter att hans familj valde att stänga av hans respirator.

Vännen Henrik Lundqvist sörjer dödsfallet.

"Jag är helt bedrövad", skriver Lundqvist på Twitter.

Steven McDonalds öde är bekant för New York-befolkningen. För trettio år sedan blev han skjuten av en ung man beväpnad med pistol när han var patrullerande polis. Skottet träffade så illa att McDonald blev förlamad från nacken och neråt.

Efter olyckan fick McDonald många beundrare genom att agera förlåtande gentemot gärningsmannen, som senare greps. Det var därför en hel stad som sörjde när beskedet kom att McDonald somnat in, 59 år gammal.

"En fantastisk människa"

Enligt New York Post dog McDonald efter att hans respirator blivit igentäppt av slem, vilket i sin tur orsakade hjärtstillestånd. McDonalds familj vakade vid hans sida och fattade beslutet att den livsupprätthållande apparaturen skulle kopplas ur.

– Steven var en fantastisk människa som inte borde bli definierad av skjutningen, utan av det som han lyckades åstadkomma i sitt liv, säger polisfackets ordförande Michael Palladino.

"Glömmer aldrig vårt möte"

McDonalds liv hade en tydlig sportkoppling. Han var en uttalad New York Rangers-supporter – och kärleken var ömsesidig.

"Steven var ett praktexempel på en hjälte och personifierade ett troget fan. Han var en inspirationskälla för oss alla och hans arv kommer att leva vidare i våra hjärtan och våra tankar", skriver Rangers i ett uttalande.

Och Rangers störste stjärna, svenske målvaktshjälten Henrik Lundqvist, har uttryckt sitt deltagande via Twitter.

"Jag är helt bedrövad över att Steven McDonald har gått bort. Jag kommer aldrig att glömma mitt första möte med Mr McDonald för nästan tolv år sedan", skriver Lundqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag