Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henkes känslosamma ord till frun på hyllningen i natt

Henrik Lundqvist och Glen Sather under presskonferensen. I förgrunden: Charlise och Therese Lundqvist.
Foto: Johan Eriksson
Lundqvist vid podiet.
Foto: Johan Eriksson
Henrik Lundqvist med döttrarna Juli, 6, och Charlise, 9, och frun Therese.
Foto: Johan Eriksson
Känslorna blev starka för Henrik Lundqvist – och ögonen tårades under talet.
Foto: Johan Eriksson
Foto: JOHN MUNSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHN MUNSON / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

NEW YORK. Nu har han lämnat isen för gott – men Henrik Lundqvist kommer alltid vara kung i Madison Square Garden. 

Under en känslosam och stjärntät ceremoni i natt hissades Henkes tröja med nummer 30 på upp i taket, som det slutgiltiga kvittot på hans ikonstatus. 

Matchtröjorna med namnet Lundqvist på ryggen har varit ett fast inslag hos publiken i Madison Square Garden ända sedan Henrik Lundqvist slog igenom 2005.

Men de har nog aldrig varit fullt så många som under natten mot lördag.

Den blå hemmatröjan, den vita bortatröjan, den mörka Winter Classic-tröjan, ett antal gula och några blå Tre Kronor-tröjor. Överallt syntes nummer 30. (Och till och med några Frölundatröjor med 35 på.)

Ramsan ”HEN-RIK” mullrade över läktarna redan före ceremonin började och fortsatte sedan i orkanstyrka när Henrik Lundqvist vid tjugo i ett-tiden, svensk tid, stegade ut på isen.

Firades av familj och legendarer

Tillsammans med döttrarna Charlise, 9, Juli, 6, och frun Therese, brorsan Joel och systern Gabriella, föräldrarna Peter och Eva tog han plats på den scen som byggts upp ute på isen. 

Där satt också flera av de Rangersstjärnor som redan har tröjorna i taket – Mark Messier, Brian Leetch, Mike Richter och Adam Graves. 

Flera tal hölls till ”Kungens” ära, bland dem ett av förra målvaktskollegan Kevin Weekes. Han avslutade med:

– Du är för alltid en hjälte i New York. Nästa stopp blir Hockey Hall of Fame!

Innan Lundqvist höll sitt eget tal fick en rad presenter:

Tennisikonen John McEnroe – som spelat musik ihop med ”Henke” – kom in och räckte över en svensk Hagströmgitarr till Lundqvist, specialmålad av målvaktsmaskkonstnären David Gunnarsson, som målat masker åt stora delar av målvaktseliten i NHL.

Rangers materialförvaltare presenterade en tavla med puckar från alla matcher Henke höll nollan (64 i grundserie, 10 i slutspel).

Dagens Rangersspelare, ledda av Artemij Panarin och Mika Zibanejad, räckte över ett vinpaket. 

De tidigare Rangerslegendarerna avtäckte en svartgrå Louis Vuitton-koffert (alldeles garanterat svindyr), specialdesignad med en Henrik Lundqvist-logga.

https://www.instagram.com/p/CZSxtK4pP0z/

När Lundqvist sedan tog till orda berättade han om han den tacksamhet och glädje han känt och känner över karriären han haft och livet i Rangers och i New York. Men han berättade också om hur det fokus han levde med kunde gå ut över omgivningen. 

– Jag kommer ihåg hur jag satt vid frukostbordet på matchdagar och min fru frågade mig saker och jag svarade med ett ord eller två, men för det mesta var jag inne i mitt huvud med tankarna på matchen. 

Lundqvists ord till frun under hyllningen

Han riktade sig direkt till frun som varit med honom under alla år i USA. 

– Therese, jag vet att det har varit en bergochdalbana i många år, och det har inte var lätt jämt, det har gått upp och ner. Men nu är jag till slut med och pratar vid i stort sett varje frukost! sa han till publikens stora jubel. 

Dottern Juli Lundqvist, 6, i svart skinnjacka och svartglittrigt diadem, orsakade också ett glädjesus i publiken när hon inte kunde kväva en gäspning under pappas tal, precis när hon dök på jumbotronen.

Frun Therese och döttrarna Charlise och Juli dök upp på jumbotronen – mitt i en gäspning för sexåriga Juli.
Foto: Johan Eriksson
Det var gott om Lundqvisttröjor på Garden, kan man lugnt säga.
Foto: Johan Eriksson

Jubelkvällen nådde ytterligare en kulmen när Lundqvist sen kom tillbaka in för att att släppa en ceremoniell första puck tillsammans med familjen, och Minnesotas norrman Mats Zuccarello – Henkes gamla vapendragare under många år i Rangers – kom fram och kramade om Lundqvist. 

Zuccarello var ofin nog att förstöra festen för Henkes Rangers genom att göra kvitteringsmålet för Minnesota (Rangers hade 2–0 i första perioden) och sen passade ”Zucca” också till Wilds 3–2 – som blev segermålet.

Besvikelsen hos Rangers över att inte kunna vinna på Henkes stora kväll.

– Det suger att vi inte kunde avsluta kvällen på ett bättre sätt, särskilt med tanke på hur det började, säger Mika Zibanejad efter matchen.

Lundqvist i tårar

Tidigare under fredagen höll Lundqvist en presskonferens tillsammans med bland andra före detta general managern Glen Sather och nuvarande GM:n Chris Drury, där familjen också var på plats. 

Redan då svallade känslorna, och ögonen tårades, speciellt när han riktade sig till frun och döttrarna. 

– Therese och barnen. Att få dela den här kvällen med er – min familj, mina vänner, sa Henrik Lundqvist och tog en paus.

– Många frågade mig inför den här kvällen om jag skulle gråta, hehe. Och jag sa ”om jag gråter, så gråter jag”. Jag vill bara gå ut här i kväll och vara närvarande i det här ögonblicket. Och känna så mycket som jag kan.

– De här 15 åren har varit de bästa åren i mitt liv. 

TV: Lundqvist om miljoninvesteringen