Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henkes fina ord om vännen i tv-debuten

Foto: MSG / MSG

NEW YORK. Säsongspremiär för New York Rangers, och säsongspremiär för klubbikonen Henke Lundqvist.

Men den här gången stod han inte mål – utan i tv-studion.

Häromdagen kom nyheten om att framgångssagan om Henrik Lundqvist i New York får ytterligare ett kapitel. 

Lundqvist, som tidigare i sommar meddelade att karriären som NHL-målvakt var över, meddelande i onsdags att han kommer tillbaka till Rangersfamiljen – som tv-expert under ett 20-tal matcher. 

Under natten mot fredag debuterade 39-åringen i studion med programledaren John Giannone och andra exporten (och tillika tidigare Rangersmålvakten) Steve Valiquette, där man bland annat pratade om Mika Zibanejads nya jättekontrakt. 

– Att känna förtroendet från klubben, det är det man vill som spelare, och ett långt kontrakt är bästa sättet, säger Lundqvist som hyllar Zibanejads kvaliteter: 

– Rangers får en toppspelare ur alla aspekter. Man vet att han gör mål, och han är en framspelare av rang, men han är så stark i defensiven, och täcker skott och läser spelet bra. Men framför allt får man personen Mika. Han är en sån som alla tycker om, och som de unga kan lära sig av och luta sig emot, säger han i tv-kanalen MSG.

”Henke” fick medhåll av sin gamla målvaktskollega Valiquette: 

– Det är helt rätt. Om det var jag som skötte laget skulle jag lasta på med svenskar. Man kan aldrig få för många svenskar.

Valiquette visade också prov på sin humoristiska sida genom att lägga en handduk runt halsen och satte på sig en keps i studion – precis som han brukade ha när han satt på bänken i Rangers när Henke var given etta i målet. 

Svenska rookies utmärkte sig

På isen under matchen mellan New York Rangers och Dallas Stars utmärkte sig ett par svenska rookies i respektive lag när matchens första mål kom: 

Dallas Jacob Peterson, som spelade i Färjestad i fjol, gjorde NHL-karriärens första mål i första matchen när han kom in på högerkanten och åkte ifrån Rangersbacken Nils Lundkvist som blev stillastående utanför blålinjen. Peterson kunde åka rakt in och lägga in en backhand bakom Igor Sjestiorkin i Rangersmålet i slutet av första perioden. 

– Ja, jag såg att det var Lundkvist, haha, sa Peterson på presskonferensen efter matchen, och var mäkta nöjd med debuten, med mål och allt.

– Det var kul, så klart. Och speciellt att göra det första NHL-målet. Det är en dröm som går i uppfyllelse, nåt man har tänkt på sen man var en liten grabb, säger han. 

Jacob Peterson firar målet mot New York Rangers.
Foto: NOAH K. MURRAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Dallas vann matchen med 3–2 på övertid, men Rangers tidigare målvakt såg – kanske inte helt oväntat? – ljusglimtar för sitt gamla lag.  

– I tredje tyckte jag Rangers var bättre. Men Stars var smarta, ett moget lag som gjorde vad de behövde, säger expert Lundqvist i studion efter matchen.