Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Henke: "När det var som värst kände jag..."

Drömmen är nära: "Man njuter lite i dag och i morgon. Sen börjar man ställa in siktet på att ta fyra segrar till."Foto: All Over Press

NEW YORK

Henrik Lundqvist är där han drömt om att vara i hela sin karriär - i Stanley Cup-final.

Natten till fredagen storspelade svensken, höll nollan, och tog sitt New York Rangers till en final som staden väntat på i 20 år.

- När det var som värst i början av säsongen kände jag att "Det här går så illa, så det är i år det händer", säger målvaktshjälten i en intervju med SPORT-Expressen.

FAKTA

Superräddningen som gav New York glädjefnatt - och finalfeber

Röster om superräddningen

Marc Staal, NY Rangers:

"Det var en helt absurd räddning. Den ändrade helt klart hela utgången av matchen."

Derek Stepan, NY Rangers:

"Ingenting överraskar mig med den mannen längre. Självklart är jag partisk, men han är den bästa målvakten i världen."

Alain Vigneault, Rangers tränare:

"Jag tänkte samma sak som alla andra. Wow!"

Larry Brooks, New York Post:

"För någon sekund kändes det som en optisk illusion att pucken inte gick i mål. Det var det inte. Det var Kung Henrik Lundqvist som uppfann ett sätt att göra den mest avgörande räddningen i den mest avgörande matchen."

Strax ovanför Henrik Lundqvists bås i New York Rangers nyrenoverade omklädningsrum pryds väggen av Mark Messier. Ett foto taget precis när legendaren och förre Rangers-kaptenen är på väg att höja Stanley Cup-bucklan 1994.

Det var den Henrik Lundqvist sneglade på och nickade gillande mot när SPORT-Expressen frågade hur långt det här kan gå?

Det var precis i början av slutspelet i år och Rangers hade vunnit den första matchen mot Philadelphia Flyers.

Det har varit lite upp och ned sedan dess men laget har, som han säger, "hittat sätt att vinna". 1-0-segern över Montreal Canadiens natten till fredagen - laget som slog ut grundseriens giganter Boston i förra rundan - var ett exempel på det.

- Fyra kedjor kliver fram och vi gör verkligen det här tillsammans. Alla känner att de bidrar och jag tror att det är en av anledningarna till att vi står här nu, säger Henrik Lundqvist.

"Extremt nöjd med andra hälften"

Han pratar om säsongen som började sämre än någon annan under sin 13 år långa proffskarriär. Tiden i Frölunda inkluderad.

Men framför allt pratade han om hur skönt det var att ta sig ur den svackan.

- Du jobbar dig igenom det och så börjar bra saker att hända. Man börjar tro på sig själv och sitt spel igen. Andra hälften av säsongen är jag extremt nöjd med. Personligen och som lag. Vi hittade ett spel som fungerade för oss.

Rangers tränare Alain Vigneault sa det själv. Om någon hade kommit till honom i oktober och sagt att, "Ni kommer spela final i juni" hade han svarat:

- Vad röker du egentligen?

Nu är Rangers där och Henrik Lundqvists pojkdröm har blivit sann.

- Det är ett fåtal tillfällen i karriären som du kommer ihåg. Som man värdesätter extremt mycket. Spela final med Frölunda och vinna i Sverige - det var otroligt stort och något jag fortfarande minns. En del av stämningen i Göteborg kommer jag alltid att komma ihåg. OS-guldet också. Men det här alltså... Man har jobbat extremt länge och hårt för att nå hit. Man måste inse att man inte får så många chanser att uppleva det här, så vi måste göra det så bra vi bara kan i förberedelser och hur vi tänker och tränar. Allting handlar om att nå sin maximala kapacitet nu, säger han.

Snart in i bubblan igen

Känslorna efter matchen var stolthet, lättnad och spänning. Men han är - förstås - inte nöjd.

- Man njuter lite i dag och i morgon. Sen börjar man ställa in siktet på att ta fyra segrar till. För det är vad det handlar om.

Vad gör du fram till onsdag?

- Vi får helledigt i två dagar. Det blir till att göra något helt annat. Spendera tid med familjen och komma bort från hockeyn. För sedan går man in i bubblan igen. Det kommer bli intensivt.

- Det är två extremt bra lag (Chicago och Los Angeles som gör upp i väst), men vi tror på oss själva - vi har ett bra lag. Men vi kommer att få kämpa och det kommer att bli en härlig utmaning. Jag ser fram emot det extremt mycket. Det ska bli kul.

"Bästa hockeyn - då går det bra"

Det är något helt nytt ändå. Hur ska ni göra?

- Vi får inte fundera så mycket på hur de spelar. Det sättet som vi spelat andra halvan av säsongen har tagit oss hit. Vi spelar enkelt och låter vår skicklighet komma fram i rätt lägen. Vi gör rätt avvägningar när vi måste. Det måste vi fortsätta med. Och så måste alla kliva fram och spela sin bästa hockey. Då kommer det här gå bra.