Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hedman om starka mötet med hustrun

Foto: DIRK SHADD / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW J KRAMER/CSM/SHUTTERSTOCK / ANDREW J KRAMER/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ANDREW J KRAMER/CSM/SHUTTERSTOCK / ANDREW J KRAMER/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: DIRK SHADD / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Tampa Bay Lightning firade Stanley Cupsegern i en veckas tid. 

Men nu är festen över.

– Det har varit helt magiskt, säger Victor Hedman, 29, till SportExpressen från hemmet i Tampa Bay på Floridas västkust.

Han och lagkamraterna offrade inte bara blod, svett och tårar på rinken för att gå hela vägen och ta hem mästartiteln under drygt två månader i bubblorna i först Toronto och sedan Edmonton.

Victor var borta från hustrun Sanna i 65 dagar. På grund av karantänsreglerna i Kanada kunde Tampaspelarnas familjer inte resa över gränsen och vara med om finalspelet, som det var planerat.

– Det kändes helt fantastiskt att få krama om henne igen när vi landade här i Tampa dagen efter finalsegern. Våra partners och familjer är lika mycket champions, som vi spelare. De tillät oss att få jaga vår dröm, så jag vill säga att vi gjorde det här tillsammans, säger Victor,

Han fick uppleva en kväll som ingen annan i sitt hockeyliv när Tampa Bay vann det sjätte finalmötet med Dallas med 2-0 och tog hem finalserien med 4-2 i matcher, den 28 september.

”Vet inte om det går att förklara”

Direkt efter slutsignalen fick Victor ta emot Conn Smythe Trophy ur NHL-bossen Gary Bettmans händer efter att ha blivit framröstad av medierna som slutspelets mest värdefulle spelare.

Sedan var det dags att lyfta den stora Stanley Cupbucklan.

När lagkaptenen Steven Stamkos hade lyft den i luften i Rogers Place i Edmonton, så överlämnade han den till Hedmaan.

Och den givna frågan är – hur kändes det att få hålla den?

– Jag vet inte om det går att förklara. Det var helt fantastiskt och något jag drömt om sedan jag började följa NHL som grabb.

– Vi var nära en gång tidigare 2015 när det blev förlust i finalen, så vi har verkligen kämpat för det här. Så det var en oförglömlig känsla, det är svårt att beskriva. Glädjen var ofattbar.

https://twitter.com/BBurnsNHL/status/1311060469860401152

Vågade du hoppas att du skulle vinna Conn Smythe Trophy också?

– Nej, det var inget jag förväntade mig. Det kanske var tur att jag inte hade läst så mycket om spekulationerna om vem som skulle vinna den. Jag är oerhört stolt över Conn Smythe, då det bara är två svenskar som fått ta emot utmärkelsen tidigare och de är inte vilka som helst. Vi talar om Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg. För mig är det hedrande och stort och något jag drömt om.

Hur har firandet i Tampa varit efter hemkomsten för en dryg vecka sedan?

– Helt magiskt. Att känna uppskattningen från våra trogna fans går inte att beskriva. När vi hade landat och fått träffa och återförenas med våra familjer åkte vi i en kortege längs Bayshore till Amelie Arena och hela vägen var kantad av fans. Det var hur mycket folk som helst.

– Sedan hade vi en båtparad nästa dag, som också bjöd på en otrolig uppställning från våra supportrar både på land och vattnet. Och det har fortsatt hela veckan sedan vi kom hem. Tidigare i dag var jag och lagkamraten Alex Killorn med i ett Zoom-samtal tillsammans med borgmästaren Jane Castor.

Hur rankar du hockeyintresset i soliga Florida?

– Det bara växer. Jag var ute med golfbilen här i närheten där vi bor i dag och kunde se ungar som spelade landhockey överallt. Vi har haft tvåhundra utsålda matcher i  rad i Amelie Arena, så våra fans är verkligen lojala.

Spelarna i mästarlaget brukar få ha bucklan under någon dag eller två, vet du hur det blir i år med tanke på krisen med coronaviruset?

– Vi har inte fått något besked om det ännu, men min dröm är att få ta hem Stanley Cuppokalen till Övik så småningom. Vi vet ju inte hur det blir med nästa säsong, när den ska starta och så. Vi stannar här tills vidare, men jag hoppas få kunna vara hemma över jul för första gången på 14 år. Först var det junior-VM i två år och sedan alla åren här i USA. Det vore speciellt.

”Det är oerhört tråkigt”

Spekulationerna är redan igång om att Lightning kommer att tvingas göra sig av med några spelare för att kunna få in spelarbudgeten under lönetaket?

– Det är baksidan av att ha ett framgångsrikt lag, helt klart. Nu när lönetaket kommer att ligga stilla blir det tufft att kunna behålla alla spelare.

– Men det har varit lite av vår motivation det här året, att det här nog är det sista vi gjorde tillsammans. Det är oerhört tråkigt att tvingas se lagkamrater gå vidare, men sådan är den här branschen.

Du har nämnts som en av fyra spelare, som tillsammans med målvakten Andrej Vasilevski och forwardarna Brayden Point och Nikita Kutjerov är ”untouchable”. Men att alla andra kan riskera att bli trejdade, inklusive lagkaptenen Steven Stamkos?

– ”Stammer” är den ende som är kvar sedan jag kom hit 2009, så det vore väldigt tråkigt om det skulle bli så. Jag hoppas verkligen att han blir kvar. Men jag läser inte vad som skrivs, så jag vet inte riktigt vad som sägs. Det är ändå inget man kan påverka.

Det blev en ovanlig sommar för dig, hur länge tar du ledigt nu?

– Jag tar träningsledigt ett tag, det är helt klart. Vi blir kvar här tills vidare, så lite golf ska jag spela, men inga resor är planerade. Det ska skönt att bara koppla av ett tag.

Något annat du önskar dig just nu?

– Att Modo vinner på lördag, så att de kommer in på vinnarspåret. Det vore skönt, säger Victor Hedman.

Klingberg efter förlusten: ”Är stolt över laget