Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hedman: ”Du lär dig av motgångar också”

Foto: SCOTT TAETSCH/CSM/REX / SCOTT TAETSCH/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Foto: ANDREW J KRAMER/CSM/REX / ANDREW J KRAMER/CSM/REX/IBL REX FEATURES

Han är en av världens bästa backar.

Men säsongen fick ett snopet avslut för Victor Hedman och Tampa Bay Lightning – nu gör han sig redo för en ny säsong.

– Du lär dig av motgångar också, vi måste ta med oss det, säger han.

Hockeysäsongen närmar sig med stormsteg – även för NHL-spelarna. Victor Hedman har, som många andra svenska spelare, tillbringat sin tid hemma i Sverige.

Hur har sommaren varit?

– Den har varit för lång, säger Hedman och skrattar till innan han fortsätter: 

– Nej, men det har varit bra. Vädret har inte varit lika bra som förra året men det har ändå varit skönt att ha varit hemma och njutit lite grann.

Det låter som att du börjar längta till säsongen?

– Ja men det gör man ju, absolut. Alltid här i slutet av augusti börjar man längta över igen och att komma in i sina rutiner med matchandet och träningarna, det ser jag framemot. 

Ser man tillbaka till förra säsongen var Tampa Bay Lightning totalt överlägsna vinnare av grundserien.

– Grundserien var fantastisk, det går inte att komma undan. Vi spelade oerhört bra hockey och vann fruktansvärt mycket hockeymatcher. Den kommer ingen kunna ta ifrån oss men som sagt, den betyder inte så mycket när det kommer till kritan.

”En utmaning varje dag”

Säsongen fick nämligen ett snopet avslut. Tampa föll i första rundan av slutspelet med hela 4-0 i matcher.

Victor Hedman kunde bara spela två av matcherna.

– Det var en stor besvikelse så klart. Framför allt personligen, jag kunde bara spela två matcher och kunde inte hjälpa till. Men det är det jag älskar med hockeyn också, framför allt NHL. Det är inte så att det finns ett Manchester City, Real Madrid eller Barcelona som du vet kommer vara i toppen hela tiden. I och med att du har ett lönetak blir det jämnare. Det är det jag tycker är så kul och en utmaning varje dag att du möter bra lag hela tiden.

Hur tar man med sig det till nästa säsong?

– Att förlora 4-0, du lär dig av motgångar också och vi måste ta med oss det in till nästa säsong. Men vi vill gärna ha en lika bra grundserie, så är det. Det gäller att inte titta för långt fram utan det gäller att vi fokuserar från dag ett på training camp. Det är bara 16 av 30 lag som tar sig till slutspel, det är oerhört tufft.

Men hur förbereder sig Victor Hedman för nästa säsong? På samma sätt som han gjort de senaste sju åren.

Han åker ner till Ronneby för tester och bygger upp sitt träningsprogram utifrån det, tillsammans med Hasse Jonsson. Sen tränar han fem gånger i veckan.

Fokuserar du på något speciellt?

– I och med att jag är så stor fortsätter jag trycka på det med koordination, flexibilitet, snabbhet... Få ner mitt sitt lite grann i åkningen har vi jobbat med mycket med också, lite djupare när jag åker. Sen känner jag min kropp, man vet i stort sett nu vad man behöver, men man vill alltid pusha sig själv för att ta ytterligare steg i utvecklingen.

”Tar det på största allvar”

Den åttonde och nionde november kommer två NHL-lag till Sverige och spelar två matcher. Det är Tampa Bay Lightning och Buffalo som i år får möjligheten till det.

– Magiskt, det känns oerhört kul att få komma hem och spela framför det svenska folket, vänner och familj och folk som inte har haft möjligheten att komma över och kollat där borta. Jag har min hockeyskola hemma i Övik, jag tyckte det var jättekul att det var många barn som var väldigt taggade. 

– Det kommer bli en bra upplevelse för de yngre och de drömmer också om att få komma till NHL. Att få se oss på nära håll, det hoppas jag ska ge mersmak för dem. För det kommer jag ihåg själv, när man får se sina idoler, det är coolt. Det är något jag tar på största allvar att vara en väldigt bra förebild för de yngre.

Och att det är två ”riktiga” matcher som spelas?

– Det är just det jag tycker är så kul, att det inte är några försäsongsmatcher utan vi är inne i säsongen och att få komma hem och spela två viktiga matcher mot ett lag som vi spelar i samma division mot och slåss om slutspelsplatser mot så det tycker jag är ännu roligare.

För att avsluta pratar vi om hans hockeyskola hemma i Örnsköldsvik, som lockar spelare från många olika ställen, och i år firar hela tio års jubileum.

– Man börjar känna sig lite äldre nu när man har kört en hockeyskola i tio år, haha.

Han fortsätter:

– Det har varit en fantastisk upplevelse det också och man ser barn och återkommande barn. Jag är oerhört stolt och glad över att vi kan fortsätta och bidra med att barn får ha en rolig vecka innan skolan börjar.

Fem NHL-spelare med ett förflutet i Modo

Mats Zuccarello, 31 år, Minnesota Wild:

Spelat i Modo: Både säsongen 08/09 och 09/10.

Kommentar: Norrmannen gjorde ett rejält avtryck i Modo och vann även poängligan andra säsongen. Efter två säsonger åkte han över atlanten och det blev startskottet till hans än så länge långa NHL-karriär.

 

William Nylander, 23 år, Toronto Maple Leafs:

Spelat i Modo: Delar av säsongerna 13/14 & 14/15.

Kommentar: William Nylander var inte i Modo så länge men förknippas ändå fortfarande med dem. Kom som junior och spelade juniorhockey och a-lags första säsongen. Andra året blev ett riktigt bra sådant, med 20 poäng på 21 matcher, och det gjorde att han återkallades till Toronto och spelade AHL resten av året.

 

Linus Ullmark, 26 år, Buffalo Sabres:

Spelat i Modo: Fostrades i Modo. Gjorde sedan två hela år i SHL med laget 13/14 och 14/15.

Kommentar: Linus Ullmark kom till Modo under säsongen 09/10, som 16-åring och spelade till en början juniorhockey. Fick testa på SHL-hockey två säsonger senare och vaktade kassen tre gånger. Förutom ett lån till Mora spenderade han tiden i Övik fram till 2015.

 

Alexander Steen, 35 år, St. Louis Blues:

Spelat i Modo: 04/05 samt under lockouten 12/13.

Kommentar: Efter en ungdomstid i Frölunda kom Alexander Steen till Modo 2004. Han spenderade däremot bara en säsong i Örnsköldsvik innan flyttlasset gick över atlanten. Men när det senare blev lockout 2012 valde han att komma tillbaka – då blev det 23 poäng på 20 matcher.

 

Robert Hägg, 24 år, Philadelphia Flyers: 

Spelat i Modo: Gick hockeygymnasium och spelade i a-laget två säsonger mellan 2012-2014.

Kommentar: En av NHL-spelarna som går lite under radarn. Fostrades i Modo och fick även testa på SHL innan han valde att åka över, som 19-åring. Den långa backen har efter en tid i AHL nu de två senaste säsongerna spelat i NHL med sitt Philadelphia Flyers. 

 

Övriga: Adrian Kempe, 22 år & Mario Kempe, 30 år, Los Angeles Kings har även de en bakgrund i Modo.