Hedberg: "Mobbning på högsta nivå"

Publicerad

LOS ANGELES. Överkörda av klubbägarna och NHL-ledningen.

Stämningen under förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har varit infekterad sedan i somras, vilket SPORT-Expressen kan avslöja av innehållet i brevet här intill från fackbossen Donald Fehr till medlemmarna i spelarfacket NHLPA.

Nu ser hela säsongen ut att gå förlorad.

Och spelarna är förbannade.

- Det är genant och oprofessionellt hur Gary Bettman och NHL-ledningen håller på. De kör med mobbning på högsta nivå, säger Johan Hedberg, New Jersey Devils.

Att spelarna är rustade till strid framgår av det här brevet från fackbossen Donald Fehr till medlemmarna i NHLPA, som SPORT-Expressen kan publicera i dag.

Fehr skickade brevet till de drygt 700 medlemmarna några dagar efter det att NHL-ledningen med Gary Bettman i spetsen hade verkställt sitt hot om en lockout.

Men innehållet är lika aktuellt i dag, då förhandlingarna inte nått något resultat.

Redan förlorat 4,8 miljarder

Och NHL har, enligt egna utsagor i helgen, redan förlorat 4,8 miljarder kronor i intäkter.

Men Bettman och hans klubbägare fortsätter att köra den tuffa stilen med mottot att köra över spelarna än en gång, precis som man gjorde under lockoutsäsongen 2004-05.

Då vann ägarna en knockoutseger och tvingade spelarna att acceptera ett lönetak.

- Det är skrattretande hur man behandlar oss som sjuåringar, sa Vancouver Canucks svenske lagkapten, Henrik Sedin förra veckan.

"Bara kör på"

Han är inte ensam om att nu öppet visa sitt missnöje.

Johan Hedberg, som är en av Sveriges mest erfarna hockeyproffs i Nordamerika, instämmer:

- Det som slår mig är vilken nedvärderande ton NHL-cheferna använder sig av mot oss. Det är inget trevligt att uppleva. Jag har själv suttit med under några förhandlingsmöten och sett ligans advokater hånle mot oss.

Mest förbannade är spelarna på NHL:s ombudsman, Gary Bettman:

- Han försöker nyttja medierna och manipulera budskapen, vilket känns tråkigt. NHL-ledningen visar ingen goodwill, de bara kör på. Det måste ändå vara lite ge-och-ta under såna här förhandlingar, vad man här i USA kallar för en two-way-street. Men det har vi inte sett något av.

Trots ett flertal motbud från spelarfacket har NHL-ledningen inte vikit speciellt många tum. Senast i fredags ställde man in alla matcher fram till den 30 november.

Det betyder att en fjärdedel av grundserien redan gått förlorad.

- Jag är inte överraskad, det är så tongångarna varit hela tiden, säger Niklas Kronwall i Detroit Red Wings.

Fehr: "Nu får det vara nog"

Så vad fanns i det brev som Donald Fehr sände ut som ett stridsrop i slutet av september?

Jo, fackbossen anslår tonen att “nu får det vara nog" med hänvisning till alla eftergifter spelarna gjorde 2005.

“Med tanke på de enorma eftergifter spelarna gjorde i det sista kollektivavtalet plus den stora tillökningen av de hockeyrelaterade intäkterna, så finns det ingen anledning att gå baklänges nu och acceptera en minskning av de pengar spelarna är berättigade", skriver Fehr.

Sedan dess har spelarna presenterat ett antal justerade motbud, där man motvilligt har släppt kravet på att behålla 57 procent av intäkterna till en 50-50-uppgörelse, men under vissa villkor för hur spelarna ska kompenseras.

"Vi står fortfarande starka"

Donald Fehr avslutar sitt stridsrop till spelarna med vad han anser vara den viktigaste frågan:

"Frågan till ägarna är helt enkelt denna: Vad får spelarna ut av det här avtalsförslaget, som ni har konstruerat det nu, annat än sänkta löner och färre rättigheter?"

Om NHL hade hoppats att spelarna skulle börja vika sig nu när den första lönechecken uteblivit, så har Bettman och kompani fel, enligt Johan Hedberg:

- Vi står fortfarande starka. Ja, starkare än någonsin, skulle jag vilja säga.

- Att NHL-ledningen inte behandlat våra förslag seriöst har bara svetsat oss än mer samman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag