Foto: TNS / MIAMI HERALD/TNS/SIPA USA/IBL SIPA USAFoto: TNS / MIAMI HERALD/TNS/SIPA USA/IBL SIPA USA
 Foto: TNS / MIAMI HERALD/TNS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: TNS / MIAMI HERALD/TNS/SIPA USA/IBL SIPA USAFoto: TNS / MIAMI HERALD/TNS/SIPA USA/IBL SIPA USA
 Foto: TNS / MIAMI HERALD/TNS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: NAM Y. HUH / APFoto: NAM Y. HUH / AP
 Foto: NAM Y. HUH / AP

Här tar han protesterna till NHL – höjer näven

Publicerad

Det har gått som en våg över den amerikanska fotbollsligan och NBA.

Nu har första NHL-spelaren protesterat under nationalsången för att uppmärksamma rasism och polisbrutalitet i USA.

Tampa Bays J.T. Brown höjde sin knytnäve och sänkte blicken innan matchen på lördagen.

Protesterna mot rasism och polisens brutalitet mot svarta i USA har duggat tätt i både NBA och NFL, framför allt i den sistnämnda.

Nu har de nått NHL för första gången. Det var Tampa Bay Lightnings forward J.T. Brown som i stället för att knäböja höjde ena knytnäven och sänkte blicken under tiden nationalsången spelades innan matchen mot Florida Panthers på lördagen.

https://twitter.com/Buccigross/status/916829129735098368?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.com%2Fentry%2Fjt-brown-nhl-raise-fist-anthem-protest_us_59da1bf2e4b072637c44a114

Att det har dröjt innan protesterna nådde NHL är inte konstigt. Enligt Tampa Bay är Brown en av bara runt 30 mörkhyade spelare i hela ligan.

Efter matchen sa Brown till the Times att han gjorde protesten för att visa sitt stöd.

– Det finns problem vi måste prata om. Jag vill skapa lite mer medvetenhet, och alla typer av diskussion vi kan starta vore jättebra.. Jag vet att det kommer vara negativa följder. Men i mitt hjärta vet jag att jag gjorde rätt, sa han till Times.

Tampa Bay står bakom Brown

Tampa Bay har i ett uttalande sagt att de respekterar Browns ställningstagande.

"Vi respekterar våra spelare och de individuella val de kan komma att göra när det gäller sociala och politiska frågor".

Brown är i Tampa Bay lagkamrat med svenska spelarna Anton Strålman och Victor Hedman.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag