Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Har sett mina närmaste lagkompisar bli utsatta"

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: / VIASAT
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Rickard Wallin hade en lång karriär i såväl Sverige som Nordamerika.

Där fick han vara med om en hel del tuffa skador på sina lagkamrater.

Nu vill han se ett krafttag mot framför allt huvudtacklingar.

– Man vill ju inte att föräldrar ska tänka på hjärnskakningar när de ska låta sina barn spela hockey. 

Debatten om hjärnskakningar är ständigt aktuell inom ishockeyns värld och den senaste veckan har den intensifierats efter SportExpressens stora reportageserie om konsekvenserna av våldet.

Och tacklingen på Brynäs-spelaren Daniel Paille i skandalmatchen som utspelade sig i Gävle där Brynäs tog emot Adler Mannheim, från Tyskland. 

 

LÄS MER: Sanny Lindström: "Tårarna rinner längs mina kinder"

 

Rickard Wallin som nu är expert i Viasats hockeysändningar men som har en lång och framgångsrik karriär bakom sig - och han vill se en förändring inom idrotten.

– Det är bra att det kommer upp på diskussion ändå, men tyvärr så är det ju en som får betala ett högt pris och det är Daniel Paille, säger han och fortsätter: 

– Jag hoppas ju att det kommer något bra ur det här, för vi kan inte låsa in oss i Sverige och tycka att vi är perfekta för även här för fem-tio år sedan var det en annan diskussion kring huvudtacklingar.

"Kände Derek Boogard som gick bort"

Under sin karriär fick Wallin se flera av sina kompisar drabbas hårt av ishockey-våldet, och allra värst drabbade det Derek Boogard som dog bara en månad innan hans 29-årsdag, från följderna av de upprepade slagen mot hans huvud under karriären. 

 

LÄS MER: "Den farligaste tacklingen jag har varit med om"

 

– Jag har ju personligen sett mina närmaste lagkompisar bli utsatta för de här hjärnskakningarna och kände även Derek Boogard som gick bort i den här artikelserien som gått i veckan och var väldigt gripande, säger han och fortsätter:

– Man vill ju inte att föräldrar ska tänka på hjärnskakningar när de ska låta sina barn spela hockey. Det är ett jättestort problem att ta i, och att borsta bort en sån där hemsk huvudtackling det var brutalt konstigt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!