Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅNFoto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
 Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: / VIASATFoto: / VIASAT
 Foto: / VIASAT
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅNFoto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
 Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

"Har sett mina närmaste lagkompisar bli utsatta"

Publicerad

Rickard Wallin hade en lång karriär i såväl Sverige som Nordamerika.

Där fick han vara med om en hel del tuffa skador på sina lagkamrater.

Nu vill han se ett krafttag mot framför allt huvudtacklingar.

– Man vill ju inte att föräldrar ska tänka på hjärnskakningar när de ska låta sina barn spela hockey. 

Debatten om hjärnskakningar är ständigt aktuell inom ishockeyns värld och den senaste veckan har den intensifierats efter SportExpressens stora reportageserie om konsekvenserna av våldet.

Och tacklingen på Brynäs-spelaren Daniel Paille i skandalmatchen som utspelade sig i Gävle där Brynäs tog emot Adler Mannheim, från Tyskland. 

 

LÄS MER: Sanny Lindström: "Tårarna rinner längs mina kinder"

 

Rickard Wallin som nu är expert i Viasats hockeysändningar men som har en lång och framgångsrik karriär bakom sig - och han vill se en förändring inom idrotten.

– Det är bra att det kommer upp på diskussion ändå, men tyvärr så är det ju en som får betala ett högt pris och det är Daniel Paille, säger han och fortsätter: 

– Jag hoppas ju att det kommer något bra ur det här, för vi kan inte låsa in oss i Sverige och tycka att vi är perfekta för även här för fem-tio år sedan var det en annan diskussion kring huvudtacklingar.

"Kände Derek Boogard som gick bort"

Under sin karriär fick Wallin se flera av sina kompisar drabbas hårt av ishockey-våldet, och allra värst drabbade det Derek Boogard som dog bara en månad innan hans 29-årsdag, från följderna av de upprepade slagen mot hans huvud under karriären. 

 

LÄS MER: "Den farligaste tacklingen jag har varit med om"

 

– Jag har ju personligen sett mina närmaste lagkompisar bli utsatta för de här hjärnskakningarna och kände även Derek Boogard som gick bort i den här artikelserien som gått i veckan och var väldigt gripande, säger han och fortsätter:

– Man vill ju inte att föräldrar ska tänka på hjärnskakningar när de ska låta sina barn spela hockey. Det är ett jättestort problem att ta i, och att borsta bort en sån där hemsk huvudtackling det var brutalt konstigt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag