Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här laddar Landeskog inför NHL-säsongen

Landeskog under träning.
Gabriel Landeskog. Foto: Scott D Stivason

Gabriel Landeskog är en av NHL:s mest tränade spelare.

Här, i en park mitt i Stockholm, bygger Colorados kapten upp sin fysik under sommaren.

- Jag tror han ligger där uppe i toppen i NHL. Han är ett monster, sjukt vältränad, säger hans personlige tränare Andreas Öhgren.

FAKTA

Oliver Ekman-Larsson sadlade tillfälligt om till målare när en kompis behövde ett handtag.

Erik Karlsson passade på att dra en sväng till Bali och lära sig yoga efter säsongen.

Filip Forsberg fick inleda sommaren med att bli hedersmedlem i baseballklubben hemma i Leksand.

Henrik Lundqvist njuter av saltdoft på västkusten, och av att för en gångs skull inte ha kostym på sig.

Alexander Steen åkte på gode vännen och tillika nyblivne Luleå-spelaren Jacob Micflikiers bröllop.

På Vasaparkens konstgräsplan spelar ett gäng småpojkar fotboll. Bredvid dem spelar ett gäng vuxna pojkar fotboll, och de verkar oerhört mycket mer entusiastiska än tioåringarna bredvid.

Gruppen består av en handfull NHL-spelare som den personlige tränaren Andreas Öhgren drillar under sommaren. Bland dem märks en blond ung man, som sticker ut med sitt buskiga skägg och lastbilsbreda axelparti.

Colorados lagkapten Gabriel Landeskog.

Slog klubbrekordet

Hans styrka är rätt uppenbar när man ser honom, både på isen och vid sidan av. Men Landeskog är inte bara kraftfull. Vid förra årets återhämtningstester i Avalanche (genomförs på cykel) så slog han klubbrekord.

- I jämförelse med sig själv så tror jag att han är det bästa han någonsin varit, och i jämförelse med andra så tror jag han står sig rätt bra. Jag tror han ligger där uppe i toppen i NHL. Han är ett monster, sjukt vältränad, säger tränare Andreas Öhgren om Landeskogs fysik.

Öhgren framhäver Landeskogs attityd.

- Han är sjukt seriös i allt han gör, går in i allt till hundra procent. Otroligt fokuserad varje pass, är här i tid och gör det han ska. Det är svårt att se någon som är mer seriös, det är därför han är där han är.

Det är inte bara Öhgren som kan vittna om det. Detroits veteran Niklas Kronwall är också med och kör på somrarna, och efter deras många möten i NHL vet han hur tung Landeskog är att möta på isen.

"Jobbig att möta"

- Gabbe är ganska unik på så sätt. Den storleken han har och den tyngden han har, men samtidigt kan han röra sig. Det är ganska häftigt att se, men jävligt jobbigt att möta.

Han imponeras också av 22-åringens attityd, och hur hårt han jobbar under deras gemensamma fysträning.

- Det är här någonstans allting börjar, där du lägger grunden till isen. Du ser ganska snabbt varför han har de här ledaregenskaperna. Han är en som alltid går först i ledet, om man säger så, och pushar de andra. Det är en maskin alltså.

Mycket mjölksyraträning

Något maskinliknande finns det onekligen över Landeskog när han krämar ur det sista ur buggarna under sprintar som avslutar passet. Som extra krydda har Öhgren spänt en liten fallskärm på Landeskog, Kronwall, Rickard Rakell och de andra adepterna.

När Landeskog pustat efteråt förklarar han filosofin Andreas kör.

- Vi försöker efterlikna hockey så mycket som möjligt, även om det är rätt svårt att efterlikna att man står på millimeterbreda skenor. Mycket att stå på ett ben och jobba utanför kroppen, men framför allt mjölksyraträning.

Landeskog lommar bort till ett närliggande gym med resten av spelarna. Klockan är strax efter 19.30, men kvällen har bara börjat. Efter löpningen väntar sommarens första ispass, ute i Ritorp.

Bra sommar sätter tonen

Först 22.00 är han klar för dagen. Med hockeytrunken slängd över axeln förklarar han den mentala aspekten av träningen. Efter en säsong där Colorados svaga inledning förstörde chanserna till slutspel är han revanschsugen.

- Vi kände allihop att vi spelade bra hockey efter jul förra säsongen, men starten straffade oss, och min insats speglades av laget. Det brukar vara halvtrögt att komma i gång, men nu kändes det som att jag inte fick riktigt bra koll på grejerna förrän i december. Nu ska jag lägga fokus på att komma i gång ordentligt.

- Det känns som att en bra sommar sätter tonen lite, och man kan bygga på det. Självklart är det viktigt att ha en bra sommar, mentalt vet man att man lagt ner mycket tid på träningen. Man mår bra, har tränat bra och känner sig bra. Det är väldigt viktigt mentalt att ha en bra sommar.