Landeskog under träning.Landeskog under träning.
Landeskog under träning.
Gabriel Landeskog. Foto: Scott D StivasonGabriel Landeskog. Foto: Scott D Stivason
Gabriel Landeskog.  Foto: Scott D Stivason

Här laddar Landeskog inför NHL-säsongen

Publicerad

Gabriel Landeskog är en av NHL:s mest tränade spelare.

Här, i en park mitt i Stockholm, bygger Colorados kapten upp sin fysik under sommaren.

- Jag tror han ligger där uppe i toppen i NHL. Han är ett monster, sjukt vältränad, säger hans personlige tränare Andreas Öhgren.

På Vasaparkens konstgräsplan spelar ett gäng småpojkar fotboll. Bredvid dem spelar ett gäng vuxna pojkar fotboll, och de verkar oerhört mycket mer entusiastiska än tioåringarna bredvid.

Gruppen består av en handfull NHL-spelare som den personlige tränaren Andreas Öhgren drillar under sommaren. Bland dem märks en blond ung man, som sticker ut med sitt buskiga skägg och lastbilsbreda axelparti.

Colorados lagkapten Gabriel Landeskog.

Slog klubbrekordet

Hans styrka är rätt uppenbar när man ser honom, både på isen och vid sidan av. Men Landeskog är inte bara kraftfull. Vid förra årets återhämtningstester i Avalanche (genomförs på cykel) så slog han klubbrekord.

- I jämförelse med sig själv så tror jag att han är det bästa han någonsin varit, och i jämförelse med andra så tror jag han står sig rätt bra. Jag tror han ligger där uppe i toppen i NHL. Han är ett monster, sjukt vältränad, säger tränare Andreas Öhgren om Landeskogs fysik.

Öhgren framhäver Landeskogs attityd.

- Han är sjukt seriös i allt han gör, går in i allt till hundra procent. Otroligt fokuserad varje pass, är här i tid och gör det han ska. Det är svårt att se någon som är mer seriös, det är därför han är där han är.

Det är inte bara Öhgren som kan vittna om det. Detroits veteran Niklas Kronwall är också med och kör på somrarna, och efter deras många möten i NHL vet han hur tung Landeskog är att möta på isen.

"Jobbig att möta"

- Gabbe är ganska unik på så sätt. Den storleken han har och den tyngden han har, men samtidigt kan han röra sig. Det är ganska häftigt att se, men jävligt jobbigt att möta.

Han imponeras också av 22-åringens attityd, och hur hårt han jobbar under deras gemensamma fysträning.

- Det är här någonstans allting börjar, där du lägger grunden till isen. Du ser ganska snabbt varför han har de här ledaregenskaperna. Han är en som alltid går först i ledet, om man säger så, och pushar de andra. Det är en maskin alltså.

Mycket mjölksyraträning

Något maskinliknande finns det onekligen över Landeskog när han krämar ur det sista ur buggarna under sprintar som avslutar passet. Som extra krydda har Öhgren spänt en liten fallskärm på Landeskog, Kronwall, Rickard Rakell och de andra adepterna.

När Landeskog pustat efteråt förklarar han filosofin Andreas kör.

- Vi försöker efterlikna hockey så mycket som möjligt, även om det är rätt svårt att efterlikna att man står på millimeterbreda skenor. Mycket att stå på ett ben och jobba utanför kroppen, men framför allt mjölksyraträning.

Landeskog lommar bort till ett närliggande gym med resten av spelarna. Klockan är strax efter 19.30, men kvällen har bara börjat. Efter löpningen väntar sommarens första ispass, ute i Ritorp.

Bra sommar sätter tonen

Först 22.00 är han klar för dagen. Med hockeytrunken slängd över axeln förklarar han den mentala aspekten av träningen. Efter en säsong där Colorados svaga inledning förstörde chanserna till slutspel är han revanschsugen.

- Vi kände allihop att vi spelade bra hockey efter jul förra säsongen, men starten straffade oss, och min insats speglades av laget. Det brukar vara halvtrögt att komma i gång, men nu kändes det som att jag inte fick riktigt bra koll på grejerna förrän i december. Nu ska jag lägga fokus på att komma i gång ordentligt.

- Det känns som att en bra sommar sätter tonen lite, och man kan bygga på det. Självklart är det viktigt att ha en bra sommar, mentalt vet man att man lagt ner mycket tid på träningen. Man mår bra, har tränat bra och känner sig bra. Det är väldigt viktigt mentalt att ha en bra sommar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag