Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här grillas Dahlin: ”Han behöver nog inga tips”

Foto: GÖRAN SUNDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

WASHINGTON. Han har redan pekats ut som mannen som ska frälsa Buffalo ända sedan det blev klart att Sabres vann draftlotteriet. 

Nu stjäl Rasmus Dahlin, 18, rampljuset mitt under Stanley Cup-finalen och orsakar en smärre hysteri. 

– En helt magisk upplevelse, det är faktiskt lite obeskrivligt, säger han själv om sitt allra första NHL-besök.

Och jo, så har han lärt sig en viktig läxa om Buffalos mest kända maträtt: kycklingvingarna. 

Ingen hockeyintresserad i Sverige kan väl ha missat Rasmus Dahlins framfart i Frölunda och landslagen. Men även i Nordamerika har västgöten skapat rubriker. Det är till exempel Dahlin som är på omslaget när magasinet The Hockey News släpper sitt “inför draften”-nummer. 

Under veckan som gått har Dahlin och de andra stortalangerna i hockeyvärlden varit i Buffalo för “NHL Draft Combine”.

Allt har mätts och studerats och noterats, för att kunna utvärderas av NHL-klubbarna inför deras val av årets kull med talanger. Tio klubbar hade individuella möten med Dahlin. 

I Rasmus Dahlins papper står det han är sex fot och 2,75 tum lång – alltså någon millimeter från det vi på svenska brukar kalla “en och nittio” – och vågen visade 84,06 kilo. Han hoppade två meter och 64,8 centimeter i längd från stillastående, och 41,68 centimeter från marken i ett slags stillastående höjdhopp. En rad test gjordes för uthållighet, styrka och snabbhet. 

https://twitter.com/NHLAdamK/status/1002916788986875905

Men de här siffrorna, hur noggranna de än är, spelar ju ingen roll. Inte i Dahlins fall åtminstone. 

För trots att Rasmus Dahlin inte nådde några toppositioner i testerna är alla, verkligen alla, helt övertygade om att han kommer gå som förstaval i draften i Dallas den 22 juni, och därmed hamna i Buffalo Sabres, som drog vinstlotten i draftlotteriet i våras. 

Själv säger Dahlin att “allt kan hända” och “man vet ju inget än”. Men sannolikheten att han hamnar någon annanstans får sägas vara mikroskopisk. 

Rasmus Dahlin fick träffa Bäckström

Dahlin och de andra topprankade talangerna kom till Washington för att visas upp för medierna under det största hockeyevenemanget i Nordamerika: Stanley Cup-finalen. I går morse åkte de ut till Capitals träningsanläggning och kollade träningen och mötte Bäckström och Ovetjkin och gänget, sedan bussades de tillbaka till Vegas värmning i Capital One Arena. 

– Att få se allt det här, omklädningsrummen och allt vad det är, det är faktiskt lite obeskrivligt, säger Dahlin när han möter den svenska mediehopen, efter att ha betat av den ännu större nordamerikanska. 

Rasmus Dahlin möter nordamerikanska medier under Stanley Cup-finalen i Washington. Foto: Johan Eriksson

Dahlin – i mörk kostym, bruna skor och en löst knuten blå slips – har nästan lite svårt att smälta att han är på Stanley Cup-final bland stjärnor som han bara sett på tv tidigare – finalen är den första NHL-match han ser på plats någonsin (“jag kanske sätter ribban lite för högt, ha!”). Att han själv ska möta de här spelarna om bara några månader är omtumlande. 

– En helt magisk upplevelse! Att först vara på combine och sen där här… Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men roligt kommer det bli, det vet jag. 

De svenska stjärnorna i Stanley Cup-finalen har såklart inte undgått Dahlin och hans begåvning. 

– Han gör grymma saker. Han har alla redskap i sin verktygslåda, så han förtjänar att bli förstaval. Han kommer få det fantastiskt i Buffalo, säger Washingtons Nicklas Bäckström. 

Och trots att Dahlin inte vill säga för mycket om framtiden så kunde han ändå säga att han gillar staden Buffalo. 

– Vad jag hört är att de har grymma fans, och alla älskar hockey och så finns det några bra restauranger och sådär, så det har varit jättekul där. 

Restaurangerna, ja... Rasmus Dahlin passade på att bekanta sig med Buffalos egen lilla nationalrätt – kycklingvingar. Resten av världen, eller åtminstone USA, kallar dem “Buffalo wings”, men i Buffalo är det bara “wings”. Det är helt enkelt kycklingbitar som badas i en sås med två ingredienser: “Frank’s hot sauce” och smör. Det blir ganska starkt. Till detta serveras en dipp med blåmögelostsmak. En amerikansk klassiker, uppfunnen på Anchor bar i Buffalo, och det var dit Dahlin & Co åkte. 

– Jag tog medium, och jag höll på att börja svettas! Det var alldeles för starkt för mig! Så jag får gå på lite mildare nästa gång. 

Rasmus Dahlin om uppmärksamheten

Att han orsakar sådan uppståndelse där han dyker upp, och att han får göra intervju efter intervju efter intervju är inget som stör Dahlin. 

– Det har varit lite liknande hela säsongen, med JVM och OS och allt vad det var. Jag tycker att jag blivit mer och mer van med det, så det rullar på. Det funkar bra. Jag ser inget negativt i det, säger han. 

Dahlin får frågan om han kan se sig själv i Stanley Cup-final i framtiden: 

– Jag hade älskat det! 

Rasmus Dahlin och de andra topptalangerna på Washingtons träning. Foto: Johan Eriksson

Efter DC-besöket åker Dahlin hem och tränar en vända före draften i Dallas. Sedan: hem och träna mer. Någon speciellt strategi – förutom att lägga på sig muskler och gå upp i vikt – säger han inte att han har just nu. 

– Det är väl egentligen bara hur många timmar du lägger i gymmet, hur mycket du äter. Ändringar vet jag inte hur mycket jag kan göra... Alltså, man växer ju hela tiden, så det är nog bara att fortsätta och lita på det man har gjort. 

Stanley Cup-finalens andra stora svenskstjärna vid sidan av Bäckström, William Karlsson i Vegas Golden Knights, hann med att säga hej. 

– Grymt bra hockeyspelare, verkar som en ödmjuk kille, han kommer ha en riktigt framgångsrik karriär här. 

Hann du ge honom några tips? 

– Jag hann bara hälsa, men han behöver nog inga tips.

"Det är Dahlin överallt, hela tiden"

I Buffalo, en stad där folk älskar hockey, men där laget inte har vunnit en slutspelsserie sedan 2007, är chansen att få en sådan talang som Rasmus Dahlin något väldigt stort. 

– Nu när det snart är dags för draften är det Dahlin överallt, hela tiden. Fansen är väldigt peppade. Och eftersom det är en hockeystad fattar folk vad det här innebär. De förstår hur viktig han kommer vara för deras lag, säger Mike Harrington, krönikör på Buffalo News. 

Han ser två saker som är direkt Dahlineffekter: 

– Först: det kommer göra en enorm skillnad på isen, speciellt efter en så här dålig säsong. De får en spelfördelare på backsidan, av en sort de aldrig haft förut. 

Det andra är affärssidan. Fansens tålamod höll på att ta slut. Många säsongskortsinnehavare som var på väg att sluta ha biljetterna kommer stanna, bara för att laget vann draftlotteriet. 

Chansen att Buffalo Sabres väljer någon annan spelare är noll, enligt Harrington. 

– De kommer inte bli vinnare direkt bara för att de får honom – för de behöver en målvakt – men det kommer hjälpa deras powerplay och deras system. Det här är den perfekta killen för det system som tränaren Phil Housley vill spela. 

 

LÄS MER: Rasmus Dahlin om broderns sjukdom

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!