Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är svenskarna som kan lämna redan i dag

Foto: ADAM HUNGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRIS BROWN / REX/IBL
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Vart tar de vägen?

Mer än en handfull svenska stjärnor i NHL är från och med idag fria att välja vilket lag de vill i ligan. Här några av namnen:

x Henrik Lundqvist, målvakt, New York Rangers.

x Jacob Markström, målvakt, Vancouver Canucks.

x Carl Söderberg, forward, Arizona Coyotes.

x Alexander Wennberg, forward, Columbus Blue Jackets.

Lägg till backstjärnan Oliver Ekman-Larsson, 29, på listan, då han gett klubben en deadline idag om de vill trejda honom till antingen Vancouver eller Boston Bruins.

Får Coyotes inte till en affär stannar OEL kvar i minst ytterligare en säsong i klubben.

Han har nämligen en tät klausul om ”no-trade”, vilket betyder att Arizona inte kan byta bort honom till något lag i NHL utan hans godkännande.

Och där har Oliver sagt att han just nu bara kan tänka sig en flytt till Vancouver eller Boston.

Enligt uppgifter i kanadensiska media på torsdagskvällen ligger en affär med Canucks närmast till, men parterna har inte lyckats komma överens om vilka spelare som ska ingå från Vancouvers sida.

En spännande dag väntar för Oliver och hockeyfansen i både Vancouver och Arizona.

Jacob Markström kan lämna Vancouver

Jacob Markström, 29, har varit Vancouvers mest värdefulle spelare under de senaste två säsongerna och har legat i förhandlingar om ett nytt flerårskontrakt sedan i våras utan att parterna har lyckats komma överens.

Canucks har snålt om utrymme under lönetaket, vilket ser ut att tvinga Markström till ett klubbyte. Han kan testa av marknaden idag och framöver och se vad hans värde är. Om anbuden inte tilltalar honom kan han ta upp nya samtal med Vancouver, så det är inte helt uteslutet att han lämnar svenskklubben ute vid Stilla havet i västra Kanada.

Men oddsen ser inte så bra ut att Jacob tillhör Elias Petterssons gäng nästa säsong. Markström vill säkert ha minst samma lön som Robin Lehner fick i Vegas och det var ett femårskontrakt med en årslön på 5 miljoner dollar, vilket motsvarar ca drygt 444 miljoner kronor.

Var hamnar Henrik Lundqvist?

När det gäller Henrik Lundqvist har han deklarerat att han vill spela vidare sedan New York Rangers nyligen köpte ut honom från sista året av kontraktet.

Rykten placerar Henke, som vill ha en sista chans att vinna Stanley Cup, i Washington Capitals.

Det låter som en trolig adress om Lundqvist väljer att som 38-åring fortsätta NHL-karriären. Laget har tillräckligt många stjärnor för att gå långt i slutspelet, Washington ligger inte alltför långt från New York om övriga familjen ska bo kvar där och resorna på östkusten i Metropolitan division är inte så betungande.

Arizona genomgår generationsväxling

Carl Söderberg, 34, hade en bra säsong i Arizona sedan flytten från Colorado, men Coyotes kapar lönekostnader och är på väg in i ännu en generationsväxling av truppen.

Så flera av de äldre spelarna är på väg bort.

Söderberg borde inte ha svårt att hitta en ny klubb i NHL. Han är rutinerad, kan spela både center och ytterforward, har bra storlek för att stångas framför motståndarkassen. Och han tar ett stort defensivt ansvar.

Wennberg lämnar – trots kontrakt

Det finns ytterligare en grupp svenska spelare, som plötsligt blivit ”unrestricted free agents” i NHL av olika anledningar. Men mot sin vilja.

x Alexander Wennberg får gå från Columbus Blue Jackets trots att han har tre år kvar på sitt kontrakt med en årslön på 43,4 miljoner kronor.

Coachen John Tortorella vill av okänd anledning inte ha kvar Wennberg i spelartruppen och tvingar nu ledningen att köpa ut honom.

Alexander hade en tuff säsong och fick bara ihop 22 poäng, 5 mål och 17 assist, på 57 spelade matcher och uppenbarligen kunde Columbus inte hitta någon intresserad klubb att trejda honom till.

Det behöver inte betyda att Alexander inte hittar ett nytt lag i ligan, men till en lägre lön.

Två svenskar med utgående kontrakt, som förväntas bli kvar i sina klubbar är Mattias Janmark i Dallas och Calgarybacken Erik Gustafsson.

Här pågår just nu förhandlingar och nya kontrakt kan bli klara till helgen.

De fick inget qualifying offer 

Här några svenskar som inte fick ett så kallat ”qualifying offer” från sina klubbar och därmed kan söka sig ut på den öppna marknaden:

x Lucas Wallmark, 25, forward, Florida Panthers. Kom till Panthers efter en trejd under säsongen med Carolina.

x Andreas Englund, back, Ottawa, är bara 24 år och blev inte erbjuden nytt kontrakt efter att ha tillhört klubben i fyra säsonger. Han spelar just nu i Hockeyallsvenskan med Västervik, men måste jaga ny klubb i NHL.

x Christoffer Ehn, 24, Detroit Red Wings. Har gjort två säsonger i Detroit, men droppas nu efter att ha representerat klubben i 114 matcher.

Svenskarna vars kontrakt går ut

Till sist ytterligare några svenskar, som nu är UFA och kan söka nya klubbar sedan deras kontrakt gått ut:

x Jesper Fast, 28, forward, NY Rangers.

x Johan Larsson, 27, forward, Buffalo Sabres.

x Oscar Fantenberg, 28, back, Vancouver Canucks.

x Christian Folin, 29, back, Montreal canadiens.

x Joakim Ryan, 27, back, LA Kings.

x Anton Forsberg, 27, målvakt, Carolina Hurricanes.

x Joakim Nordström, 28, forward, Boston Bruins.

x Melker Karlsson, 30, forward, San Jose Sharks.