”Hänsynslös, han var ett monster på isen”

Foto: USA TODAY NETWORK / ERIC BOLTE-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / STEPHEN R. SYLVANIE-USA TODAY SP SIPA USA

LOS ANGELES. Montreal Canadiens fick tillbaka skadade Jeff Petry i försvaret och plötsligt var man ett skrällgäng på bortaplan igen.

Med 3-2 besegrade man Vegas Golden Knights i natt, svensk tid, och utjämnade till 1-1 i matcher i semifinalen.

– Lagkaptenen Shea Weber var ett monster på isen i kväll med sju utdelade tacklingar och sex täckta skott. Med Petry tillbaka i laguppställningen hade Canadiens ‘The Big Four’ intakt och det var skillnaden jämfört med första mötet i Las Vegas i måndags, kommenterade Keith Jones i expertpanelen hos NBC Sports.

De andra två backarna med massor av minuter på isen hos Montreal var Ben Chariot och Joel Edmundson.

Men Erik Gustafsson bidrog också till segern. Han var +2 efter att ha gjort 15 byten och spelat 11.51 minuter i nattens match i T-Mobile Arena i Las Vegas.

Gustafsson var inne på isen när Canadiens gjorde sina två första mål under den första perioden.

Målskyttar var Joel Armia och Tyler Toffoli.

 Höll brandtal efter förlusten senast

När sedan Paul Byron ökade på till 3-0 i slutminuterna av den andra perioden hade gästerna skaffat sig en ledning, som Vegas inte orkade hämta in.

Man reducerade två gånger efter tekningar i anfallszonen genom backstjärnan Alex Pietrangelo, men närmare kom man inte.

Inget mål alltså från någon av lagets forwards.

 – Ryktet säger att Shea Weber höll ett brandtal till lagkamraterna efter 2-4-förlusten i premiären i måndags och det såg ut att ha gett resultat. Weber själv var hänsynslös mot sin kropp och täckte skott så fort han fick chansen, vilket tvingade lagkamraterna att också offra sig i varje byte, menade Keith Jones.

Montreal-svensken Erik Gustafsson till SportExpressen:

– Det här var verkligen en kämpaseger efter en riktigt bra match av oss. Självklart trycker Vegas på i slutet, men vi har ju Carey Price i kassen därbak som hjälper oss otroligt mycket. Han gör en sjukt bra match och det var skönt att vi kunde vinna för honom i kväll.

Du var inne på isen vid era två första mål och var +2 när slutsignalen kom?

– Ja, det kändes bra för min egen del också. Jag åkte in i sargen i den tredje perioden och missade några byten efter att ha uppsökt omklädningsrummet, men det var inget allvarligt, så jag kunde komma tillbaka och spela efter några minuter.

 William Karlsson förlängde poängsviten

Hos Vegas antecknades William Karlsson för assist till 2-3-målet, vilket gör att hans poängsvit nu är sex matcher lång och omfattar 8 poäng, 2 mål och 6 assist.

 Mattias Janmark hade ett bra tillfälle att kvittera med knappt tre minuter kvar med ett skott från nära håll, men Montrealmålvakten Carey Price lyckades stoppa skottet.

 – Hettan på isen mellan de här två lagen i kväll motsvarade temperaturen utomhus här i Las Vegas i dag, vilken var 46 grader, noterade förre NHL-coachen Pierre McGuire efter slutsignalen.

Nu väntar två möten i Montreals Bell Centre, där Canadiens hoppas att hälsovårdsmyndigheterna ska tillåta fler åskådare på läktarna än de 2500 man satt som gräns tidigare under slutspelet.

Blir det ett galet drag hemma i Bell Centre nu på fredag när matchserien flyttar till Montreal för de kommande två mötena?

– Det kommer det verkligen att bli. Jag hoppas vi får ta in lite mer publik nu bara. Men oavsett hur det blir, så kommer det att bli bra tryck, säger Erik Gustafsson.
Patrik Allvin förste svenske general manager i NHL gästar Expressens podd Hockeypuls