Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans samtal bakom 'Goalofssons' succé

Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/SHUTTERSTOCK / KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: GEOFF BURKE / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Foto: BRENT CLARK/CSM/SHUTTERSTOCK / BRENT CLARK/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
1 / 7

LOS ANGELES. Han kom in i NHL på vad som kan kallas ”sista chansen”.

Det gör Victor Olofssons succé i Sverigeaktuella Buffalo Sabres än mer speciell.

Han har i höst satt nytt ligarekord genom att göra sina sex första mål i NHL i powerplay.

Och han är enormt tacksam gentemot klubbens dåvarande svenske scout, Fredrik Andersson, som övertalade ledningen att chansa i den sjunde och sista rundan 2014 och välja honom.

– Fredrik drog i trådarna och hade det inte varit för honom hade jag nog inte varit här, säger Victor.

24-åringens resa från att ha varit lite av en doldis till uppmärksammad nykomling i NHL uppmärksammades nyligen i en stor artikel av sportsajten The Athletic.

Reportern John Vogl berättar hela historien om hur nuvarande Timrå-tränaren Fredrik Andersson i rollen som amatörscout för Sabres i Sverige plockade fram ett dolt kort ur rockärmen när klubben skulle göra sitt sista val i draften 2014 i Philadelphia.

Kontaktade Buffalos ledning i sista stund

Andersson kände från tiden i Modo Hockey till Victor Olofsson, som är son till förre Modo-spelaren Tony Olofsson.

Fredrik hade noterat att Victor hade ett vasst skott, men att han inte var någon färdig spelare. Mycket saknades, men kanske skulle han kunna träna till sig starkare fysik och trimma andra delar av sitt spel.

– Jag pratade med Kevin (Devine, dåvarande assisterande general manager red anm) och Dave (Torrie, chefsscout) i sista stund kvällen före draften skulle dra igång och sa att vi kanske borde plocka in honom, sa Andersson till The Athletic.

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Kevin Devine och Dave Torrie lyssnade.

Och varför inte?

Med det 181:a draftvalet i den sjunde och sista rundan ropade man ut Victor Olofssons namn.

– Jag var ute och spelade golf på Puttom utanför Övik när brorsan ringde och berättade att han hört att jag hade blivit draftad. Jag hade ingen aning, säger Victor.

Victor Olofsson har fått namnet ”Goalofsson”

Han passerade obemärkt under sitt första draftår 2013 och hade inte fått några indikationer om att han skulle bli vald 2014 heller.

– Nej, det var inget jag förväntade mig. Jag hade just då inga tankar på NHL, men visste att det kanske fanns en chans någon gång i framtiden att jag skulle få komma till NHL. Alla drömmer ju om att få spela i NHL en dag, säger Victor.

Han tillbringade förra säsongen i AHL med farmarlaget Rochester Americans, men fick känna på NHL-spel under slutet av säsongen i sex matcher.

Då gjorde han sina två första mål i powerplay i ligan, plus två assist.

ROOKIELIGAN I NHL

1. Ilja Michejev, Toronto 11 poäng

2. Cale Makar, Colorado 11 poäng

3. Victor Olofsson, Buffalo 10 poäng

4. Quinn Hughes, Vancouver 10 poäng

5. Martin Necas, Caroline 8 poäng

I höst har han tagit plats i förstakedjan med lagkaptenen och anfallsstjärnan Jack Eichel och Sam Reinhart.

Det har blivit stor succé.

Med sitt hårda skott har Olofsson parkerat i den högra tekningscirkeln i powerplay och dundrat in mål efter mål. Inte så konstigt att han fått smeknamnet ”Goalofsson” bland Sabres-fansen.

– Det har varit fantastiskt kul och jag lär mig nya saker varje dag. Vi har haft det lite tungt under de sista matcherna före avresan till Sverige, men vi har en hög tro på oss själva inom laget. Den sista matchen före avresan mot New York Islanders var ett steg i rätt riktning även om vi föll med 0-1.

Fredrik Andersson får credd efter Olofssons succé

I den matchen matchades Victor i andrakedjan med Marcus Johansson och Jeff Skinner.

Ingen dålig omgivning, det heller.

– Nej, det känns intressant och spännande inför dubbelmötet med Tampa Bay i Globen oavsett vilka jag får spela ihop med. Det ska bli en stor upplevelse att få visa upp sig inför familj och vänner i Stockholm, säger Victor.

Foto: BRYAN BENNETT / AP TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Andersson har fått många tack från folk i Buffalo Sabres för att han stod på sig och tjatade på ledningen att chansa och ta Victor Olofsson i sista stund för fem år sedan.

– Jag har haft lite sms-kontakt med Fredrik i höst. Han har hört av sig och gratulerat mig till framgångarna och jag är oerhört tacksam över hans stöd och tro på mig. Han var ju sportchef i Modo under några år, så jag känner ju honom sedan många år tillbaka.

Totalt har det blivit 10 poäng på 15 matcher i NHL i höst för Victor, vilket ger en femte plats i Sabres interna poängliga.

Tampas svenske backstjärna, Victor Hedman, har koll på Övikskompisen Olofsson.

– Han har ett jäkla bra skott, som vi får se upp med i Globen. Det gäller för oss att inte ta så många utvisningar för då kommer han att straffa oss, säger Hedman.

 

LÄS MER: Elias Pettersson prisas - som hetast i hela NHL

Visar: Så kan du bli en ny Tomas Holmström