Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hans kanal stängdes – av NHL och Youtube

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Robert Söderlind.
Foto: Privat

Som HockeyWebCaster har Robert Söderlind dragit över 52 miljoner klick.

Men nu är det slut med ögongodis för hockeynördar – NHL sätter stopp.

– Jag har aldrig tjänat ett enda öre på det här, jag gjorde det bara för att jag verkligen älskar det, säger Robert Söderlind.

Youtubekanalen HockeyWebCaster är välkänd i hockeykretsar. 42 000 människor prenumererar på kontot som totalt dragit 52 miljoner visningar på cirka 550 Youtube-klipp.

Det har handlat om topp tio-listor, legendvideos, omtalade mål och tacklingar samt egna montage.

En av dem känner många svenskar igen – Peter Forsberg tribute. En nästan elva minuter lång hyllningsvideo till en av de allra största. En video med närmare 900 000 visningar som många hockeyintresserade i Sverige håller högt.

– Han har alltid varit min stora idol, även fast jag håller på Timrå. Det är den video som berört  flest i Sverige, men även en hel del i Nordamerika, berättar Robert Söderlind.

5 000 matcher inspelade

Det är den 29-årige Härnösandsbon som är mannen bakom kontot. Efter mediautbildning på gymnasiet fortsatte han klippa film som hobby, en hobby han verkligen varit hängiven. Totalt har han cirka 5000 NHL-matcher inspelade hemma och han har lagt enorm mycket tid på att klippa ihop videor av dem.

– Det är tusentals timmar. Det handlar inte om dagar eller veckor, det handlar om månader. Jag brinner verkligen för det, jag älskar det jag har gjort. Och det har varit otroligt glädjande vilken feedback man fått.

Robert Söderlinds videos har visats i ESPN, TSN och CBS:s klassiska Hockey Night in Canada. Dessutom har han kontaktats av tidningar som LA Times, NY Times, Pittsburgh Post-Gazette, The Huffington Post samt NHL-sajten Puck Daddy.

– Sean Leahy är biträdande redaktör på Puck Daddy och han skickade faktiskt nyss ett meddelande. "Thanks for your years of service. You've been awesome", berättar Robert.

Kanalen har stängts av

Men nu är det alltså slut på det. NHL har kontaktat Youtube som stängt av Roberts kanal av upphovsrättsliga skäl.

– Fördelen är kanske att jag får ett liv nu, säger han och skrattar men fortsätter sedan:

– Jag har full förståelse för att min vill skydda sin upphovsrätt men det är lite tvetydligt det där. Vad jag vet har NHL och Youtube har ett avtal sedan några år tillbaka som ger användare tillåtelse att ladda upp deras material på Youtube för att de ska få mer exponering av ligan samtidigt som de får reklamintäkter. Det är ofantligt många klipp som läggs upp varje dag men man får väl inte bli för stor, säger Robert och tillägger:

– Fast jag har aldrig tjänat ett enda öre på det här, jag gjorde det bara för att jag verkligen älskar det.

Tills vidare lägger Robert sina projekt på is. Även om han skulle starta en egen hemsida kvarstår problematiken med rättigheterna. Men målet är att göra en karriär av talangen och intresset.

– Jag drömmer om att jobba med det här, jag vill verkligen videoredigera sport och hoppas att jag får chansen. På sätt och vis gjorde jag det för mig själv eftersom jag brinner för det, men jag gjorde det också för att glädja andra. Det är otroligt vilken bra respons man fått.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.