Tobias Enström. Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSENTobias Enström. Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN
Tobias Enström. Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN
Tobias Enström. Foto: MARIANNE HELM / ALL OVER PRESS NHLITobias Enström. Foto: MARIANNE HELM / ALL OVER PRESS NHLI
Tobias Enström. Foto: MARIANNE HELM / ALL OVER PRESS NHLI
Las Vegas Golden Knights. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅNLas Vegas Golden Knights. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Las Vegas Golden Knights.  Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

"Han vill absolut inte gå till Vegas"

Publicerad

Tobias Enström var skyddad från att gå till Las Vegas i den kommande expansionsdraften i NHL. 

Men på lördagen avsade han sig skyddet, för att hjälpa sitt lag Winnipeg Jets. 

– Han vill absolut inte gå till Vegas, säger Enströms agent Kalle Bodén till Sportsnet

Till nästa säsong utökas antalet lag i NHL från 30 till 31. Det nytillkomna laget är Las Vegas Golden Knights och i dagarna som följer så kommer de att få välja en spelare från varje NHL-lag för att bygga sitt eget lag. 

Den här händelsen kallas för expansionsdraften och är det hetaste samtalsämnet i hockeyvärlden just nu. 

Så funkar expansionsdraften

Las Vegas kan dock inte välja helt fritt bland spelarna i de andra lagen. Vissa spelare ha så kallade "no movement clauses" (NMC) som innebär att de inte kan väljas. Det har de flesta stora stjärnorna i de olika lagen. Spelare som har varit i ligan i mindre än tre år kan inte heller väljas. I övrigt så får lagen skydda en målvakt och antingen tre backar och sju forwards eller åtta utespelare totalt. Spelarna med NMC:s är automatiskt med på den skyddade listan. 

Så därför pusslar nu NHL-lagledarna febrilt för att inte bli av med någon viktig spelare. 

"Vill absolut inte till Vegas"

En svensk spelare som satt på en NMC var Winnipeg Jets back Tobias Enström. Men för att hjälpa laget att bli så framgångsrikt som möjligt har han nu valt att avsäga sig den för att de ska kunna skydda en annan spelare. 

Det är ett risktagande från Enström, för nu kan han väljas av Vegas - fast han inte vill gå dit. 

– Han älskar Winnipeg och tror att de går en ljus framtid till mötes. En framtid han vill vara en del av. Han vill absolut inte gå till Vegas, säger Enströms agent Kalle Bodén till Sportsnet

32-åriga Enström kom till NHL 2007 och gick då till Atlanta Thrashers. 2011 omlokaliserade Trashers till Winnipeg och blev Jets. Enström hängde med i flytten och har spelat i laget under hela sin NHL-tid. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag