Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Han kommer att gå först i draften"

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL / /IBL

Rasmus Dahlin har gjort braksuccé i Frölunda under säsongen, och lyfts fram som en av Sveriges största hockeytalanger någonsin.

Om ett år ska han draftas – och väntas då synnerligen tidigt.

– Som det ser ut just nu så kommer Rasmus Dahlin gå först i draften, säger NHL:s scoutingchef i Europa Göran Stubb.

Det blev en lyckas NHL-draft förra veckan med svenska ögon sett. Elias Pettersson från Växjö gick som femma, och ytterligare tre svenska gick topp tjugo i draften.

En bra generation i antågande alltså – men den kanske största talangen av alla har fortfarande inte blivit vald.

Frölundas stjärnback Rasmus Dahlin är nämligen född 00, och har alltså ett helt år kvar innan han kan draftas.

"Kommer gå först i draften"

Och NHL-klubbarna lär flockas som flugor kring en sockerbit när det väl är dags för den stora kvällen. Dahlin har redan spelat JVM, och är en nyckelspelare i Frölunda i SHL.

Han spås en lysande framtid – och nu tror somliga att Rasmus Dahlin kan gå som etta.

– Som det ser ut just nu så kommer Rasmus Dahlin gå först i hela draften, säger NHL:s scoutingchef i Europa Göran Stubb till NHL.com, och fortsätter:

– Han är en smart spelare, bra både offensivt och defensivt, en utmärkt skridskoåkare och duktig på att hantera pucken. Han gillar att följa med upp i anfallen och är närmast komplett fysiskt. Han behöver bara lära sig att spela enklare, och det kommer han göra. 

"Aldrig sett någon som honom"

Den ende svensk som gått etta i draften tidigare är Mats Sundin. Juniorförbundskaptenen för Tre Kronor, Tomas Monten, säger till NHL.com att han knappast sett någon som Dahlin tidigare.

– Jag har aldrig sett en spelare som honom. Du ger honom några chanser och byten på en högre nivå, och han kan lätt anpassa sig. Han har en speciell stil att anpassa sig mot bättre spelare och högre tempo. Han kommer garanterat bli en bra spelare om några år.