Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han klarar inte av att se Sedinarnas sista match

Foto: TORA SEDIN
Claes Elefalk.Foto: THOMAS ENGSTROM
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. I natt spelar de karriärens sista NHL-match. 

Ingen utomstående har följt Daniel och Henrik Sedin mer ingående än deras agent, Claes Elefalk.

– Jag har känt dem sedan de var 15 år och varit med om vartenda steg de tagit i karriären och det har varit en fantastisk resa. Men jag klarar inte av att vara på plats under deras sista matcher, det blir för känslofyllt, säger Elefalk under ett besök i Los Angeles den här veckan, där CAA har sitt huvudkontor.

Han kom till Kalifornien efter en vecka med tvillingarna Sedin i Vancouver.

När de höll sin presskonferens och meddelade hockeyvärlden att de nu lägger av satt Elefalk på flyget till Los Angeles.

– Vi var deras agent redan från första dagen. De gick på gymnasiet i Örnsköldsvik då och bodde hemma hos sina föräldrar. Våra första möten ägde rum runt köksbordet hos Tora och Tommy, så det har varit fantastiskt att ha fått följa dem hela vägen från det att de slog sig in i SHL och Tre Kronor till alla högtidsstunder internationellt  och i NHL.

– Det har varit spännande att få uppleva deras resa med alla med- och motgångar. De har bildat familj, det har varit bröllop, stora framgångar både i VM, OS och NHL. Det har varit oerhört speciellt att ha fått jobba med Daniel och Henrik, säger Claes Elefalk.

Det var inga diskussioner om att de skulle fortsätta karriären i någon annan klubb?

– Vårt jobb är att presentera alternativ, så vi berättade ju för dem vilka möjligheter som fanns både när det gällde att förlänga med Canucks, men också att de i sommar som free agents kunde välja en annan klubb i NHL.

– Vårt råd var att de kanske inte skulle gå ut redan nu utan vänta med beskedet till i sommar när allt är färdigspelat för att veta hur de känner då. Men det var aldrig aktuellt. Daniel och Henrik har varit så säkra på vad de vill och tyckte att det här kändes absolut bäst. Och jag måste säga att jag håller med dem. Det var väldigt smart gjort, precis som alla beslut de fattat under karriären. De har tagit kloka beslut.  De går efter sin egen känsla och då brukar det ofta bli rätt.

Förstod du att beslutet skulle bli det här, att de lägger av efter den här säsongen?

– Vi pratade om det redan i somras när det var ett år kvar på kontraktet. Sedan har vi fört en dialog under vintern och stämt av med dem.

– Men det är först nu under de senaste veckorna, som de definitivt bestämt sig. När jag såg deras presskonferens i måndags blev det väldigt emotionellt för mig också.

Under din vecka i Vancouver, fanns det ingen stund av tvekan hos Sedinarna?

– Nej, det fanns inte en sekund av tvekan. Deras familjer har varit med hela vägen, så det känns som ett genomtänkt beslut.

Vad tror du de kommer att göra när allt lagt sig?

– Det ska bli intressant att se. Jag kommer säkert att fortsätta att åka till Vancouver varje år för att träffa dem. Det vore roligt om de skulle vilja jobba inom hockeyn så småningom. Jag är övertygad om att dörren står öppen hos Canucks med tanke på deras karaktärer. Daniel och Henrik är ju fullständigt unika.

Vad är ditt bästa privata minne med Sedinarna genom åren?

– Oj, det finns så många. Men när de bestämde sig för att donera 1,5 miljoner dollar till ett barnsjukhus i Vancouver och ville göra det anonymt. Sjukhuset fick böna och be under en längre tid för att Danne och Henke skulle gå med på att de skulle få offentliggöra deras namn. Sjukhuset ansåg att det skulle få andra att också skänka pengar.

Under natten mot söndag spelar Henrik och Daniel Sedin sista matchen för Vancouver, borta mot Edmonton.