Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han försökte hugga huvudet av Forsberg”

Pierre Lacroix
Foto: BJÖRN LUNDBERG
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Det var en smäll som kunde ha kostat Peter Forsberg synen på ena ögat.

Händelsen fick Colorado Avalanches general manager Pierre Lacroix att kasta sig på telefonen och ringa NHL:s disciplinchef, Brian Burke.

– Billy Guerin försökte nyss hugga huvudet av Peter Forsberg. Det här är värre än Kennedy-mordet, skrek Lacroix i luren.

Händelsen inträffade i första omgången av NHL-slutspelet 1998 mellan Colorado och Edmonton och finns med i Burkes nyutkomna självbiografi, ”Burke's Law: A Life in Hockey”.

Foppa minns incidenten mycket väl.

– Ja, det kunde ha slutat illa, men nu klarade jag mig undan med några stygn. Guerins klubbspets tog precis under ögat, säger Foppa till SportExpressen.

Nio stygn blev det.

Så vad hände i slutsekunderna av slutspelsmatchen den 22 april 1998?

Här Foppas egna ord:

– Vi låg under med 2-3 och jag stod framför Oilerskassen i slutsekunderna för att försöka kvittera när en bra chans dök upp. Jag fick pucken två-tre meter från kassen och skulle lyfta upp den när Guerin sträckte sig fram för att slasha mig. Hans klubba flög upp och spetsen på bladet träffade mig tre centimeter under ena ögat. Nog var det en halvful slashing. Hade klubbspetsen tagit över ögat hade det varit värre.

Foppa: ”Gränsfall - men jag gillar honom”

Det blev massor av blod på isen och Foppa fördes ut till sjukrummet i McNichols Sports Arena i Denver, där Avalanche läkare sydde ihop såret.

Borde Guerin ha blivit avstängd för förseelsen?

– Det var ett gränsfall. Han ska inte slå med klubbspetsen upp i ansiktet. Kanske borde han ha blivit avstängd en match, funderar Foppa nu drygt 20 år senare.

– Men jag har alltid gillat Guerin som spelare, tillägger han.

Colorados general manager, Pierre Lacroix, gick i taket och ringde NHL-högkvarteret och krävde att Guerin skulle stängas av under resten av matchserien.

När Brian Burke hade studerat videoupptagningen från matchen och viftade bort kravet från Lacroix med att säga att allt under tio stygn klassades som en ”shaving cut”, alltså en liten rispa man kunde råka ut för när man rakade sig, så kastade Coloradobossen på luren.

– Ja, Pierre hade humör. Han kunde bli riktigt arg. Och som sagt, hade Guerin träffat ögat hade det kunnat gå riktigt illa. Jag har aldrig sett situationen i efterhand, men minns att Guerin stod bakom mig när han försökte stoppa mig från att lyfta in pucken. Jag kommer ihåg att det togs en bild efteråt sedan jag hade sytt de där nio stygnen.

Foppa fick sista ordet

Men Foppa fick sista ordet, han var ju inte känd för att vika ner sig i NHL.

– När vi möttes i nästa match någon kväll senare gav jag Guerin en hård crosschecking i ryggen inför en tekning. Det var mitt sätt att säga att vad han hade gjort inte var okej. Han tog crosscheckingen utan att gnälla, Guerin var ingen ful spelare. Han fattade, säger Peter Forsberg.

Han var het under de fyra första mötena i åttondelsfinalen och producerade 11 poäng, 6 mål och 5 assist.

Men sedan tog det stop för både Foppa och Colorado.

Man hade ledningen med 3-1 i matcher, men förlorade tre raka och föll med 3-4 i matcher.

– Jag var helt värdelös i de sista två mötens i den matchserien, säger Foppa självkritiskt.

Match nummer två i åttondelsfinalen blev en tuff historia, där den sista matchminuten bjöd på tre stora bråk och slagsmål.

När slutsignalen om och Colorado hade vunnit med 5-2 hade lagen dragit på sig 186 utvisningsminuter tillsammans, Edmonton stod för 103 minuter medan Colorado bidrog med 83 minuter.

– Det var tufft på den tiden, minns Foppa.

Han var inte glad över Avalanches tidiga respass ur Stanley Cup det här året.

– Jag åkte och spelade VM i stället efter att ha funderat under några dagar. Och det blev lite tröst där med ett VM-guld.

Att pappa Kent var förbundskapten och Tre Kronor tog revansch för den uteblivna medaljen i OS i Nagano några månader tidigare var plåster på såren för alla inblandade.

Mats Sundin ställde också upp i VM i Schweiz 1998 sedan Toronto Maple Leafs hade missat slutspelet i NHL.

Bill Guerin är i dag general manager för NHL-laget Minnesota Wild.