Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han får inte tillräckligt mycket credd för det”

Jack EichelFoto: MIKE WULF/CSM/REX / MIKE WULF/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Victor OlofssonFoto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rasmus DahlinFoto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

STOCKHOLM. Midsommarafton 2015. 

Jack Eichel får höra sitt namn ropas upp som nummer två under NHL-draften.

Nu – fyra år senare är han kapten i Buffalo Sabres och en förebild för svenskarna i laget. 

– Han har betytt mycket för mig som har kommit in i år, säger Victor Olofsson.

Jack Eichel är Buffalo Sabres 23-åriga lagkapten. 

Han gör sin andra säsong som kapten, samtidigt som han leder laget med sitt spel på isen.

När han sätter sig och gör sig redo för media inför matcherna i Stockholm ger han direkt ett moget intryck.

– Trots att jag är ett år äldre än honom så känns det som att, han är en väldigt bra ledare, han känns betydligt äldre än vad han är på sitt sätt att leda laget, säger Victor Olofsson, som även är kedjekamrat med Eichel.

Olofsson, som spelade sex NHL-matcher ifjol utöver AHL, har fått en kanonstart i år. Han blev månadens rookie i oktober och har tio poäng på de inledande 15 matcherna.

När Eichel får frågan om just ”Goalofsson” öser han beröm över honom:

– Han har en extremt hög skillnivå för att börja, det första som alla ser är hur bra han skjuter pucken, hans ”release”... Han är förmodligen av de mest naturligt begåvade målskyttarna som jag har sett. Utöver det har han ett riktigt bra hockey-IQ som jag inte tycker att han får tillräckligt med credd för. Han är en grym kille och jag har verkligen trivts med att spela med honom än så länge.  

”En dröm går i uppfyllelse”

Men tillbaka till Eichel.

Killen som fick sitt namn uppropat några minuter efter Connor McDavid under NHL-draften.

Efter en sådan sak tillkommer en viss press.

– Jag tycker att man lär sig hantera det bättre och bättre desto äldre och mognare du blir. Hela draftprocessen är hektisk, du draftas, saker händer så fort och helt plötsligt är du 18 år, spelar och det är mycket, säger Eichel och fortsätter:

– Men jag hade så många riktigt bra mentorer runt mig och så många bra människor hjälpte mig att ta mig igenom den första biten. Hela organisationen i Sabres är så bra, det är en dröm som går i uppfyllelse, det är allt du vill och du får göra det du vill, att spela i NHL, det var en riktigt bra. Det var en riktigt bra upplevelse.

Du nämner mentorer, har du agerat mentor till Rasmus Dahlin, som valdes tidigt också?

– Jag försöker hjälpa honom så mycket jag kan, han bor precis bredvid mig. Jag försöker hjälpa honom vare sig det är utanför rinken eller på isen. Han är en sån bra spelare och en bra person, han har varit allt och mer än vad vi hade önskat. Han är en grym hockeyspelare men man får inte se hur bra person han är, han är så ödmjuk, det är ett nöje att vara runt honom varje dag.

”Det har jag verkligen tagit till mig”

23 år, lagkapten, en av de bästa spelarna i NHL – men han är inte nöjd där, Eichel, menar Rasmus Dahlin:

– Ja exakt, vi har snackat lite. Det är mer om jag har några frågor så svarar han på det. Det jag tänker på mest är det att han verkligen är på träningarna för att bli bättre, bara för att han har gått högt i draften så han bryr sig inte speciellt mycket om det utan det är bara det efter som spelar roll, det har jag verkligen tagit till mig.

När svenskduon Olofsson och Dahlin svarar på frågan om vad deras lagkapten betyder för dem är de helt klart överens:

– För mig betyder han (Eichel) väldigt mycket, jag har honom som kedjekamrat just nu. Han kan hjälpa med vad som, både på isen och av isen, otroligt hjälpsam. Han har betytt mycket för mig som har kommit in, säger den förstnämnda.

Dahlin stämmer in:

– Man märker verkligen vilken bra ledare han är. Kommer till hallen varje dag och ger verkligen 100, samt ger lite småtips. Det känns som att han verkligen vet vad han gör och har koll på läget, det har varit väldigt bra.