Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Han dök ner i vattnet – och kom aldrig upp”

Foto: GENE J. PUSKAR / AP
Ray Emery. Foto: PAUL BEATY / AP
Ray Emery. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix / Gerry Broome

Ray Emery drunknade förra sommaren under mystiska omständigheter. 

Nu berättar den förre NHL-målvaktens familj om hans sista tid i livet.

– Han älskade vattnet. Så när Ray drunknade var första tanken: ”Hur gick det till?”. Ray simmade alltid, säger hans mamma Sharlene till The Athletic. 

Ray Emery fick sitt stora genombrott i Ottawa. Han ledde bland annat laget till Stanley Cup-final 2007 – och belönades efter det med ett treårskontrakt värt 90 miljoner kronor.

Men vid sidan av framgångarna på isen skapade Ray Emery kontroverser – och bara ett år efter att kontraktet skrivits bröt Ottawa med målvakten.

Emery spenderade därefter ett år i KHL men kämpade sig tillbaka till NHL – och var bland annat backup till Corey Crawford när Chicago vann Stanley Cup 2013.

Ray Emery under målvaktens tid i Chicago Blackhawks. Foto: NAM Y. HUH / AP

När hockeykarriären avslutades några år senare fick Ray Emery problem med att anpassa sig till det nya livet.

– Ray hittade inte sin egen väg. Han gick vilse. Jag vet att han gick vilse. Han tog saker som han kanske inte skulle ha tagit, säger hans mamma Sharlene i ett längre reportage om Ray Emerys liv och hans tragiska öde i The Athletic.

– Vi hade en familj som försökte vara där för honom och jag tror att jag ibland såg glimtar av att han var så framgångsrik och nöjd med sig själv. Men sedan såg jag andra stunder där han verkligen kämpade.

 

LÄS MER: Ex-flickvännen: ”Det går inte rädda honom” 

Ray Emery slog vad med vännen

15 juli 2018 tog Ray Emerys liv slut. 

På morgonen körde han till Toronto för att jobba med en grupp unga målvakter och sedan tillbaka till hemmet i Hamilton där han spelade en välgörenhetsmatch, sin första hockeymatch på över ett år. Kvällen fortsatte med festligheter på en restaurang och natten avrundades på en båt tillsammans med vännen Mark Nicholson och ytterligare två personer.

– Det var bara en lugn kväll, säger Nicholson till The Athletic och insisterar på att han och Ray endast tog ett par öl i båten.

När gryningen var på väg slog Emery vad om att han kunde simma under vattnet mellan två bryggor, enligt Mark Nicholson. En sträcka som var minst 30 meter.

– Han bara dök ner i vattnet, en meter ifrån mig, och han kom aldrig upp, säger Nicholson till The Atlethic.

Åtta timmar senare hittade dykare Ray Emerys kropp – 20 meter, i en diagonal linje från platsen där han dök i. 

Polisen uteslöt brott efter en kort utredning och kallade tragedin för ett missöde.

Ray Emery blev 35 år gammal.