Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han är ett monster ute på isen just nu”

Foto: USA TODAY NETWORK / DOUGLAS DEFELICE-USA TODAY SPORT SIPA USA
Foto: GERRY BROOME / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

LOS ANGELES. Klasskillnad.

Tampa Bay Lightning tog hem premiären i Stanley Cupfinalen med en 5-1-seger över Montreal Canadiens i natt, svensk tid.

Som väntat blev det en tuff historia med en hel del gruff.

– Skön start. Jag tycker att vi spelade bra under stora stunder av matchen, men vi kan fortfarande steppa upp ett snäpp till, säger Victor Hedman till SportExpressen efter nattens vinst.

Blod, svett och kanske också en och annan tår fick Montreal uppleva när finalserien körde igång i Amalie Arena.

Ett av bråken när spelet var avblåst slutade med en gruff, där Tampas Blake Coleman slet hjälmen av Brendan Gallagher, som i nästa ögonblick brottades omkull av Mikhail Sergachev och slog i huvudet otäckt i isen.

Gallagher blödde ordentligt från ett sår i pannan och Coleman åkte ut två minuter för roughing.

Canadiens hängde med under två perioder. Tampas ledning inför den sista perioden var 2-1.

Men i den tredje perioden ökade hemmalaget trycket och effektiviteten och sänkte Canadiens med tre raka mål. 

– Vi slarvade lite för mycket och tappade pucken i olyckliga lägen. Tampa är vassa när de får chansen att kontra, det fick vi betala priset för ikväll, sa Montrealbacken Ben Chiarot efteråt. 

– Montreal har definitivt varit underdog i det här slutspelet, speciellt under mötena med Toronto och Vegas. Nu är man definitivt inte några favoriter i finalen, speciellt inte mot regerande mästarna Tampa Bay. Bara att hoppas att det passar Canadiens för av att döma från premiären, så kommer man att få det jobbigt att hänga med i tempot när Tampa Bay får utrymme för sina spelvändningar, analyserade Keith Jones.

Kutjerov hårt uppvaktad

Med fördelen av hemmaplan och rätten till sista byte kunde Tampa matcha sina backar och kedjor mot vilka de ville.

Tampacoachen Jon Cooper satte trion Ondrej Palat, Brayden Point och Nikita Kutjerov mot Montreals fruktade kedja med Cole Caufield, Nick Suzuki och Tyler Toffoli.

Det slutade med att de tre Montrealspelarna alla var -3 medan Point-kedjan fick ihop 7 poäng, 2 mål och 5 assist. Här var alla +3.

Kutjerov utsattes för ett antal fula slag över händerna och bakbenen under matchen, men svarade ändå för 2 mål och 1 assist.

– Det är inga snygga saker motståndarna utsätter Kutjerov för och trots att domarna står bara någon meter bort, så blåser de inte. Men det är final, så då verkar det som man kommer undan med en massa regelbrott, sa förre NHL-stjärnan Patrick Sharp under eftersnacket i tv-studion hos NBC Sports.

Kutjerov toppar poängligan i årets NHL-slutspel på 30 poäng, 7 mål och 23 assist, efter 19 spelade matcher.

– Han är ett monster där ute just nu. En av de bästa spelarna i världen, säger lagkaptenen Steven Stamkos.

Victor Hedman: ”Grymt härlig atmosfär”

Totalt fanns 15 911 åskådare på plats – en stor skillnad mot de tomma läktarna förra året i bubblan i Edmonton.

– Det var en grymt härlig atmosfär ikväll, en stor skillnad jämfört med bubblan såklart. Men priset är detsamma och det är vad vi är ute efter, säger Victor Hedman.

Även om siffrorna var stora, så försökte förlorarna se positivt på fortsättningen.

– Vi får titta på videon från matchen och se vad vi behöver justera för saker i vårt spel, men inte kändes det som vi blev utskåpade även om det blev 5-1. Vi skapade ett antal bra lägen, som vi inte lyckades göra mål på, menade Montrealbacken Jeff Petry under presskonferensen efteråt.

Jon Cooper ville också dämpa alla hyllningarna om att man nu kan köra över Canadiens hur man vill i match efter match i finalserien.

– Det här är NHL, världens bästa liga. Du kan få stryk vilken kväll som helst av vilket lag som helst. Så jämn är ligan. Och nu är det final, så vi är medvetna om att vi ställs mot ett mycket bra motstånd. Jag kan inte sitta här och påstå att om vi bara spelar vårt spel, så kommer vi att vinna. Så enkelt är det inte, kommenterade Tampacoachen Jon Cooper.

Victor Hedman gjorde 27 byten och spelade i 23.15 minuter. Han var +2.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.