Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hampus Lindholm byter Anaheim Ducks mot Boston Bruins

NHL-backen Hampus Lindholm.
Foto: PETER JONELEIT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/REX/IBL
Rickard Rakell och Hampus Lindholm.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Ett knappt dygn efter trejden till Boston fick Hampus Lindholm, 28, sitt drömkontrakt klart med Bruins.

Han skrev under söndagen på för åtta säsonger med start 2022-23, där årslönen blir 6,5 miljoner dollar. Det motsvarar ca 61,3 miljoner kronor.

Totalt är kontraktet värt 490 miljoner kronor.

– Jag är exalterad över flytten, det ska bli spännande att anta den här utmaningen, säger han till SportExpressen.

Bruins ledning jublar över trejden med Anaheim och att man nu kan räkna in Hampus Lindholm i backuppsättningen.

– Han är en toppback i ligan, en spelare i något av de två första backparen. Han är fortfarande ung och kommer att bli en stor förstärkning för oss, säger Bostoncoachen Bruce Cassidy.

Lindholm har varit ryktenas man de senaste veckorna och fanns inte med på isen när Ducks mötte Florida Panthers hemma på fredagskvällen hemma i Honda Center.

Som SportExpressen meddelade under lördagsmorgonen handlade det om så kallas ”Asset Management” från klubben sida, då man inte ville riskera en skada när en spelare är på väg att bli klar för en ny klubb.

Ett dygn senare var affären klar och det blev alltså Boston Bruins som vann dragkampen om den svenske backstjärnan.

– Saker händer av en anledning, så jag är inte bitter att det inte blev en ny överenskommelse med Anaheim. Jag kommer till en ny miljö, så det är bara att släppa bromsarna. Och det känns som Boston spelar en hockey som passar mig. Jag vill inte vara den snällaste killen på isen.

Hade du något att säga till om inför valet av den klubb, som Anaheim trejdade dig till?

– Klart att jag hade lite inflytande i frågan. När Boston meddelade att de var intresserade av att kontraktera mig för ett antal år framöver, så sa jag till min agent att det var klubben jag ville gå till.

Känner du några av spelarna i Bruins sedan tidigare?

– Ja, Linus Ullmark har jag träffat på några läger genom åren. Och Pasta (David Pastrnak) känner jag också lite, han har ju en svensk flickvän och brukar vara i Sverige en del under somrarna.

Hampus Lindholm har gjort nio säsonger i Anaheim och under senare år varit klubbens bäste back.

”Jätteförstärkning för Boston”

Men Ducks nye general manager, Pat Verbeek, ansåg sig inte kunna möta svenskens krav under förhandlingarna om ett nytt flerårskontrakt och för att få något i ersättning valde man att nu trejda svensken före deadline på måndag, den 21 mars.

Verbeek ville inte ge ett kontrakt som sträckte sig längre än fem år.

– Det här är en jätteförstärkning för Boston Bruins, då Hampus Lindholm är i sina bästa år och en mycket skicklig back. Han är rörlig, har en lång klubba och kan också bidra i offensiven, kommenterade förre NHL-spelaren Dave Reid i tv-studion hos NHL Network.

Som betalning för Hampus får Anaheim från Boston en 1:a runda i draften 2022, en 2:a runda 2023 och 2024, plus backarna John Moore och Urho Vaakanainen.

Hyllas av förre backpartnern

Under lördagens upplaga av Hockey Night in Canada berömde Lindholms förre backpartner i Anaheim, Kevin Bieksa, svensken.

– Hampus är en storväxt kille och i mina ögon ingen typisk svensk NHL-back. Han har en stor vinnarskalle och kan ta för sig om så behövs. Han har inga problem att dela ut ett tjuvnyp eller två, sa Bieksa.

Hampus har i vinter gjort 22 poäng, 5 mål och 17 assist.

Han har spelat 582 matcher i Duckströjan och producerat 222 poäng, 57 mål och 165 assist.

Hampus kan debutera i Bruins på måndag när man gästar Montreal och sedan göra sin hemmadebut nästa torsdag i TD Garden när regerande Stanley Cup mästarna Tampa Bay Lightning kommer på besök.

Anaheim trejdade också under lördagskvällen, svensk tid, Nicolaus Deslauriers till Minnesota Wild för en 3:e runda i draften 2023.

TV: Foppas favoritfemma genom tiderna

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.