Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustav Forsling: ”Pojkdrömmen förverkligad? Absolut”

Foto: Gunnar Nordström
Gustav Forsling har tagit steget från en spelare i mängden till en stjärnback i NHL.
Foto: USA TODAY NETWORK / JASEN VINLOVE-USA TODAY SPORTS/SIPA USA SIPA USA
Patric Hörnqvist.
Foto: USA TODAY NETWORK / LUCAS PELTIER-USA TODAY SPORTS/SIPA USA SIPA USA

LAS VEGAS. Från waivers i NHL till en plats på podiet inför Stanley Cupfinalen.

Gustav Forsling, 26, har gjort en fantastisk hockeyresa de senaste åren.

– Pojkdrömmen förverkligad? Ja, absolut, det här är något som jag tror alla drömmer om som spelar hockey. Det är helt fantastiskt att vara här, säger han till Expressen ett dygn före nedsläpp i den första finalmatchen mellan hans Florida Panthers och Vegas Golden Knights.

Och i drömmarna han hade som grabb slutade finalen med att hans lag blev mästare?

– Ja, för det mesta, tror jag, haha, svarar Gustav snabbt.

Han är omgiven av journalister från hela världen när NHL anordnar en mediadag i T-Mobile Arena i Las Vegas. 

Forsling har utvecklats till en nyckelspelare i Panthers och intresset för honom är stort.

Hör bara vad lagkamraten och anfallsstjärnan Sam Bennett säger till Expressen efter det sista träningspasset inför den första finalmatchen:

– Forsling har tagit ett stort steg i år och varit en av våra bästa backar. Han ställs nu i varje match mot några av de bästa spelarna i världen och det är inget lätt jobb att stänga ner dem. Han har spelat så många tuffa minuter för oss i vinter och det är väldigt imponerande hur väl han hanterat det, säger Bennett.

”Jag är ändå lite överraskad”

 Den 26-årige kanadensaren, som gjort 11 poäng på 15 matcher i slutspelet, fortsätter att hylla sin svenske lagkamrat med att säga:

 – Forsling spelar med så mycket mer självförtroende numera och det är en sak som inte är lätt att skaffa sig i den här ligan. Jag visste att han var en bra spelare när han kom till oss, men jag är ändå lite överraskad över hur mycket framgång han haft. Men han har jobbat oerhört hårt för att bli så här bra.

 Själv säger Gustav att han har fått mycket hjälp på vägen av två svenskar, Ulf Samuelsson och Patric Hörnqvist.

 – Uffe kom ju till Chicago som assisterande coach när jag var där och hjälpte mig mycket med viktiga detaljer i spelet. Vi tittade mycket på video. Han har ju själv varit back i ligan. Bengan (Patric Hörnqvist) har varit viktig för mig här i Panthers, då han pushat mig och hjälpt mig med allt möjligt både på och utanför isen, säger Gustav.

Hyllar skadade Patric Hörnqvist 

 Nu ska Forsling och Floridaförsvaret tampas med Vegas Golden Knights, där William Karlsson klivit fram som en nyckelspelare under slutspelet.

 Så frågan är, hur ska Gustav och hans backkolleger få stopp på ”Wild Bill”?

 – Man måste spela tajt på honom och inte ge honom någon tid. Han är en fantastiskt duktig hockeyspelare, det har man ju sett på isen. Det är en kille vi måste ha koll på, då han är skicklig både offensivt och defensivt. Dessutom har han ju gjort mycket mål nu i slutspelet.

 Är Vegas en annorlunda motståndare än de andra lagen ni ställts mot i årets playoff?

– Det är klart att alla lag är lika olika, men på det stora hela tror jag att vi har mött liknande lag som det här. De gör några grejor unikt kanske, som vi har kollat på nu. 

 Det långa spelavbrottet med en dryg vecka utan matcher ser Gustav Forsling som en fördel.

 – Det har varit jättebra för oss. Vi har kunnat återhämta oss och tagit hand om lite skador, som vi haft i laget. Och bara kunnat fokusera på hur vi ska spela i nästa runda. 

 Om Patric Hörnqvists betydelse för laget trots att han på grund av en hjärnskakning i december inte kan spela, säger Gustav:

– Han är jätteviktig för oss. Det är en kille som har sjukt mycket rutin och han har varit i den här situationen tidigare och vunnit Stanley Cup två gånger, så han betyder extremt mycket.

 – Och som svensk har han förstås varit extra viktig för mig, speciellt när jag kom hit till laget. Han hjälpte mig in i gänget och tog hand om mig, så för mig personligen har han betytt extremt mycket.

 Känner du dig större och starkare nu än vad du någonsin varit?

– Ja, det känns så. Det skulle jag absolut säga. 

Gustav Forsling om flytten från Carolina

 På frågan om hur det var att komma till Florida Panthers via waivers från Carolina Hurricanes, svarar Forsling: 

– Det hjälpte mig mycket att jag hade haft tränaren Joel Quenneville i Chicago, så jag visste hur han ville att hans backar skulle spela. Och när du hamnar på waivers och tvingas byta klubb gäller det att snabbt ta chansen och visa vad du går för. Sån är den här branschen, säger Gustav Forsling.

 Han gjorde 41 poäng, 13 mål och 28 assist, på 82 matcher i grundserien och hade +19 där.

 Under slutspelet har det så här långt blivit 6 poäng, 6 mål och 4 assist, på 16 matcher och +9.TV: ”Då kan NHL återvända till Sverige”

NHL vill spela World Cup i Europa och Global Series i Sverige
Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.