Gretzky stäms på 100 miljoner för bantningsbluff

Foto: NINO / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PORJ, EVGA / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CPA, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

NEW YORK. Wayne Gretzky har dragits in i en rättstvist i Kalifornien.

”The great one” stäms på över hundra miljoner kronor för bedrägeri. Superstjärnan påstås ha bluffat om att ha rasat i vikt – tack vare ett tuggummi.

Gretzky ska ha hävdat att han gick ner 16 kilo på två månader.

Hockeyikonen Wayne Gretzky och hans fru Janet pekas ut i en stämningsansökan som kommit in till rätten i Los Angeles i början av veckan, och bland andra TMZ och US Weekly tagit del av.

Frun Janet Jones Gretzky, som har bakgrund som skådespelare och modell, anlitades för att marknadsföra ”OMG”-tuggummit (overeating management gum – ”tuggummi för att hantera överätning”), och 2018 var hon en av flera kändisar som gjorde reklam för tuggummit. Året efter la hon ut en post på Instagram efter att Tiger Woods vunnit US Masters i golf. 

Posten var inte bara tveksam sett till skiljetecken utan också, enligt stämningen, sanningshalt: 

”Grattis till Tiger Woods !!!! Vinner Masters. Det är officiellt om du ska tugga tuggummit för att hålla aptiten nere varför inte OMGGUM !!! Det har varit en stor del i att min make tappat 16 kilo !!! Han tuggar varje dag, TUGGA TUGGUMMI gå ner i vikt”.

Instagraminlägget som tagits bort.

Inlägget är nu borttaget. 

Mannen bakom stämningen är Steven Sparks, som är grundare till tuggummimärket. 

Påstås ha tjänat pengar på bluffen

Sparks påstår att Wayne Gretzky hittat på att han gick ner de 16 kilona på två månader med hjälp av tuggummit, och dessutom i hemlighet köpt aktier i företaget, så att han skulle tjäna pengar när värdet på företaget steg efter påståendet om viktnedgången. 

OMG-ägaren Steven Sparks hävdar vidare att Gretzky senare ska ha avslöjat att viktraset var påhitt, vilket lett till ett ras på värdet av företaget. 

Därför stämmer Sparks nu Gretzky på tio miljoner dollar för raset, plus advokatkostnader, sammanlagt över 100 miljoner kronor. 

Mark Messier och Wayne Gretzky med Stanley Cup 1988.
Foto: RUSTY KENNEDY / AP TT / NTB SCANPIX

Gretzkys osannolika karriär

Wayne Gretzky, 61, från Brantford i Kanada anses allmänt vara världens bästa hockeyspelare genom tiderna och har en uppsjö NHL-rekord. Bland de som sticker ut mest syns:

92 mål på en säsong

163 assist på en säsong

215 poäng på en säsong

894 mål i karriären

1 963 assist i karriären

2 857 poäng i karriären

9 Hart Trophy som mest värdefulla NHL-spelare

10 Art Ross Trophy som poängkung

Gretzky vann fyra Stanley Cup med Edmonton Oilers 1984–1988. Han spelade också med Los Angeles Kings, St Louis Blues och New York Rangers i NHL.

TV: Svenska Paulina, 23, bor hos Wayne Gretzky