Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Fruktansvärt svårt – men fantastiskt kul"

Nicklas Bäckström.Foto: D Stivason/Csm/Rex/Shutterstock / D STIVASON/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Nicklas Bäckström.Foto: Cooper/Csm/Rex/Shutterstock / COOPER/CSM/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Nicklas Bäckström.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Fyra i NHL:s poängliga och bäst av alla svenskar.

Ändå är inte Nicklas Bäckström helt nöjd.

Inte förrän han har vunnit Stanley Cup.

– Längtan att vinna allt blir bara större för varje år, erkänner Washington Capitals superstar i en intervju med SPORT-Expressen, där han också hyllar Brynäs, totalsågar NHL:s beslut att nobba OS, utser säsongens bästa svenskar i NHL och avslöjar vilken NHL-svensk som sjunger sånger om Malmö i omklädningsrummet.

Inför den betydelselösa 82:a och sista grundseriematchen erbjöd coachen Barry Trotz sina två viktigaste spelare - Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström - att få vila sig i form inför slutspelet.

Både nobbade. För dem hade det betydelse att spela samtliga 82 grundseriematcher.

Bäckström är inne på sin tionde säsong i ligan och har spelat samtliga matcher i sex säsonger.

I slutspel har han däremot inte fått spela så mycket som han hade velat för under dessa tio år har han och Alexander Ovetjkin aldrig vunnit Stanley Cup. Capitals superduo har inte ens nått fram till semifinal, senast det hände Capitals var 1998, då Calle Johansson och hans lagkompisar slutligen förlorade finalen mot Detroit.

Tillsammans har Ovetjkin och Bäckström förlorat fem sjunde avgörande slutspelsmatcher genom åren.

Nicklas Bäckström slutade fyra i NHL:s poängliga med 23 mål och 63 assist och med sina 86 poäng var Bäckström 14 poäng bättre än näst bäste svensken Victor Hedman.

Nicklas Bäckström om att möta William Nylander

Men det är nu det börjar på allvar. Washington Capitals inleder slutspelet mot unga, kaxiga Toronto Maple Leafs, med bland andra Auston Matthews och William Nylander.

– Det är speciellt att möta William i NHL, jag spelade med hans pappa Michael här i Washington och känner William sedan dess, säger Nicklas.

Men nu är Toronto fienden.

– Det viktigaste för oss just nu är att ta en match i taget. Det är sjukt många bra lag i den här ligan och fruktansvärt svårt att gå hela vägen. Men det känns fantastiskt roligt att vi är framme vid slutspelet, det är det här man spelar för, säger Nicklas och medger att längan efter att vinna Stanley Cup bara blir större med åren.

– Så är det absolut. Samtidigt måste man tänka att det är små mål som gäller nu. En match i taget, fokusera på vad vi ska göra i nuet, ta en runda i taget, inte tänka för långt framåt, men vi har bra självförtroende i laget.

Washington avslutade grundserien med åtta segrar på lagets nio sista matcher och vann President Trophy som ligans bästa lag med 118 poäng, vilket var 23 poäng bättre än ligans 14:e bästa lag Toronto.

– Efter en liten svacka så har vi spelat väldigt bra på slutet. Då har det varit som om vi spelat slutspelshockey. Mer fysiskt, bättre fart och vi känner oss nöjda med spelet.

Samtidigt följer givetvis Nicklas hur det går för sitt gamla lag.

– Jag är väldigt imponerad av Brynäs och innan säsongen var det väl inte så många som trodde att Brynäs skulle vara så här bra ända in i en semifinal mot Frölunda. Brynäs har fått ihop det väldigt bra och det är klart jag följer noga hur det går även om det knappt är någon kvar i laget sedan jag spelade där, det är bara Jörgen Sundqvist, tror jag.

Trots underläge 2-3 i matcher för Brynäs mot Frölunda är Bäckström optimistisk.

– Jag hoppas det blir final. Visst, Brynäs möter ett oerhört bra lag och det blir tufft.

Nyligen slog ni New York Rangers i en match, var det extra skönt att slå förre Frölundaspelaren Henrik Lundqvist?

– Haha, det tänkte jag inte på då. Men nu när du säger det måste jag säga att den segern genast känns mycket bättre.

Sedan vill Bäckström hylla Brynäs back Simon Bertilsson, som hade spelat i NHL om han inte varit så skadedrabbad.

– Ja, det hade han gjort. Det tror jag. Han har verkligen haft otur med skador. Han var i juniorlaget då jag var i Brynäs och jag vet att han varit riktigt bra den här säsongen.

"Ville visa vår sympati för offren i terrorattacken"

Nicklas Bäckström medger sedan att han tycker det är skönt att inte ha någon gammal Frölundaspelare i Washington. Jämfört med hur det varit i Nashville, där Filip Forsberg, med ursprung i Leksand, och Mattias Ekholm, från Mora, knappt kunde prata med varandra under de lagens kvalduell.

– Men vi har André Burakovsky i vårt lag, som hoppades på en SM-final mellan Malmö och Brynäs och vi har triggat varandra en del. "Burra" sjunger Malmöramsor i omklädningsrummet, så det är lite synd att Malmö har åkt ut, men "Burra" sjunger på och han blandar in lite fotbollsramsor från Malmö också.

På tal om bra svenska hockeyspelare, vem är hetaste kandidaten till Expressen och Svenska ishockeyförbundets pris Guldpucken, som säsongens bäste svensk?

– Först och främst måste jag säga Henrik Zetterberg, som haft en fantastisk säsong även om hans lag inte gick till slutspel "Zäta" har varit riktigt bra. Han har producerat och varit den ledande spelaren i laget. Sedan är det fler andra som varit bra, som Viktor Arvidsson och Rikard Rakell. Erik Karlsson är alltid bra. Liksom Victor Hedman.

Du själv?

– Jag är nöjd med min säsong. Det har känts bra hela säsongen.

Vad tycker du om att NHL nobbar OS i Sydkorea?

– Jag är väldigt besviken. Jag tycker det är väldigt tråkigt att ligan säger nej. Jag växte upp med att kolla Foppa, Sudden, Lidas och de andra i OS och för mig var OS en lika stor dröm som NHL. Och att vara på ett OS med alla andra idrottare är en fantastisk upplevelse. Jag är verkligen ingen fan av att ligan säger nej till OS, men jag hoppas sista ordet inte är sagt.

– Jag håller med Henrik Zetterberg, som sa att han inte var förvånad eftersom ligan hela tiden vill ha saker i utbyte av oss spelare och få igenom krav på oss i stället för att se till det bästa för hockeyn.

Alexander Ovetjkin har sagt att han åker i alla fall och din ägare Ted Leonsis har sagt även du får åka, hur tänker du kring det?

– Jag gillar Ovetjkins inställning. Vi vill alla vara med i OS. Men som sagt: jag hoppas sista ordet inte är sagt ännu.

Till sist vill Nicklas även berätta varför han och svenska lagkompisarna Burakovksy och Marcus Johansson hade små svenska flaggor på sina hjälmar i senaste matchen.

– Det var något vi pratade om att vi ville göra med tanke på vad som hände i Stockholm i fredags. Vi ville visa vår sympati för offren i terrorattacken.

 

Se fler höjdpunkter på Viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på Viaplay.se