Landeskog kan lämna: ”Långt ifrån varandra”

Foto: USA TODAY NETWORK / ISAIAH J. DOWNING-USA TODAY SPOR SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / RON CHENOY-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / ISAIAH J. DOWNING-USA TODAY SPOR SIPA USA

LOS ANGELES. Klockan tickar för Colorado Avalanche om de ska lyckas rädda kvar Gabriel Landeskog, 28.

Klubbens svenske lagkapten har ännu inte fått ett kontraktserbjudande, som han anser acceptabelt.

– Vi står fortfarande långt ifrån varandra, så jag vet inte vart det här slutar, säger Landeskogs agent, Peter Wallén hos Alterno Management till SportExpressen.

Ryktena är många och långa kring Landeskogs framtid i Colorado Avalanche nu när hans kontrakt med klubben går ut i slutet av juli och blir UFA (Unrestricted Free Agent) med rätten att gå vart han vill.

Enligt vad SportExpressen erfar har de samtal som förts mellan Landeskogs agent och Avalanches general manager, Joe Sakic, under de senaste veckorna inte gett något hopp om en överenskommelse.

– Vi är så långt borta från varandra att det kanske inte händer att vi hittar en lösning, bekräftar Peter Wallén.

Har irriterat Landeskog

Colorado hade kunnat förhandla fram ett nytt avtal med sin lagkapten och anfallsstjärna redan i november förra året, men valde att vänta.

Något som irriterat Landeskog och hans ombud.

I en intervju med sportsajten The Athletic igår uttryckte Landeskog sitt missnöje och sa:

– Jag måste vara ärlig, jag är lite besviken att det behövt gå så här långt. Om det hade varit upp till mig hade jag velat att det hade gjorts för åtta eller tio månader sedan.

Lagkapten som 19-åring

Han draftades som nummer två i den första rundan 2011 av Colorado Avalanche och har gjort tio säsonger i Denver.

Han blev lagkapten som 19-åring hösten 2012 och har producerat 512 poäng, 218 mål och 294 assist, på 687 matcher i NHL:s grundserie.

Lägg till detta ytterligare 45 poäng, 16 mål och 29 assist, på 49 matcher i Stanley Cup.

Landeskog gjorde en stark säsong i vintras och slutade på tredje plats i lagets interna poängliga med sina 52 poäng, 20 mål och 32 assist, på 54 matcher.

Med sina ledaregenskaper är han också en nyckelperson i omklädningsrummet och utanför isen. Vilket naturligtvis också har ett värde.

Backtalangen prioriteras 

De sega förhandlingarna mellan Avalanche och klubbens svenske stjärna har fått stor uppmärksamhet under de senaste dagarna i USA och Kanada.

– Det verkar som Colorado avser att först skriva ett nytt kontrakt med unge backstjärnan Cale Makar, 22, som är ”restricted free agent” och behöver ett nytt avtal. Men det är inget kul att spela andra fiol och uppleva att Makars kontrakt är viktigare om du är Landeskog och hans agent, sa hockeyinsidern Pierre LeBrun i ett tv-inslag hos kanadensiska TSN under onsdagen.

– Landeskog är lagets kapten och en dynamisk del av förstakedjan. Han vill ha betalt därefter och varför skulle han vilja inte det, fortsatte Lebrun.

Ryktas om flera lag

Skulle Colorado inte höja sitt bud och ge upp tanken på att rädda kvar Gabriel Landeskog kommer han inte att ha brist på uppvaktning från andra klubbar i NHL.

Nykomlingen Seattle Kraken skulle älska att få en etablerad stjärna och ledare till sitt lag inför premiärsäsongen 2021-22.

Men också ett flertal andra klubbar, och bland dem säkert flera av topplagen i ligan, skulle stå i kön för att få Landeskogs namnteckning på ett flerårskontrakt.

Och med en bättre lön än vad Colorado erbjuder, där det just nu skiljer mångmiljonbelopp mellan parterna.

Här kan han hamna

The Athletic nämner lag, som St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers och Edmonton Oilers, som tänkbara destinationer.

Och det finns fler heta alternativ än dessa.

Colorado behöver också skriva nytt kontrakt med förstemålvakten Philipp Grubauer, som liksom Landeskog har ett utgående kontrakt.