”Fråga inte, upplever en blackout just nu”

Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / ANDY MARLIN-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / BRAD PENNER-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Vilken vändning av New York Islanders.

Från 0-8 och förnedrade i Tampa Bay i måndags till en 3-2-seger hemma på Longs Island i natt, svensk tid.

Men det krävdes förlängning för att Islanders skulle rädda sig kvar i Stanley Cup.

Nu blir det ett sjunde och avgörande möte i semifinalen på NHL:s östra halva på fredag kväll.

– Det här visar vilken karaktär vi har i laget. Men fråga mig inte om hur jag gjorde det avgörande målet, jag upplever en blackout just nu med alla galna fans här omkring mig, sa matchhjälten Anthony Beauvillier i en tv-intervju med NBC Sports direkt efter slutsignalen.

En annan av hemmalagets matchvinnare den här kvällen hemma i Nassau Coliseum, Mathew Barzal, summerade den galna stämningen i ”Ladan”, där publiken kastade in ölmuggar på isen vid slutsignalen, så här:

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var farligt därute på isen under firandet. Snacka om passionerade fans.

De 12 978 åskådarna i gamla slitna ”The Barn” kom igång på läktarna med drygt fem minuter kvar av den andra perioden när Jordan Eberle spräckte nollan för Tampamålvakten Andrej Vasilevskij.

Nikita Kutjerov lämnade skadad

Tampa Bay hade skaffat sig en 2-0-ledning i matchen efter mål av Brayden Point och Anthony Cirelli.

Man hade gjort det utan superstjärnan Nikita Kutjerov, som lämnade isen efter bara ett byte sedan han skadats av en hård crosschecking i mellangärdet från Islandersbacken Scott Mayfield.

Någon utvisning drabbades inte Mayfield av och det fick expertkommentatorn Patrick Sharp att kritisera domarna.

– Vi ser crosschecking i nästan varje byte under det här slutspelet och det har nått en oacceptabel nivå. Det är dags att ta tag i de här regelbrotten. Nu fick Tampa sin bästa forward skadad efter första bytet och 46 sekunder på isen.

 Det hettade till ordentligt när paussignalen kom för den andra perioden, då  Mayfield drabbade samman med både Steven Stamkos och Blake Coleman. Alla spelarna på isen var inblandade i det efterföljande bråket.

Ironiskt nog var det just Mayfield som stod för kvitteringen och det var ett vackert mål, där Barzal dansade fram på isen och levererade framspelningen.

Mayfield fick fritt fram mot kassen i den högra tekningscirkeln och skickade från nära håll upp pucken i plockkrysset över Vasilevskijs vänstra axel.

Beauvillier avgjorde i förlängningen

 2-2 stod sig den tredje perioden ut och matchen gick till förlängning.

 En felpassning av Coleman in i banan nådde aldrig fram till lagkamraten Jan Rutta utan Anthony Beauvillier kunde sno pucken och överraska Vasilevskij med ett snabbt skott i krysset.

Beauvillier blev så glad över fullträffen så han ramlade framlänges i isen när han skulle åka bort mot hemmafansen bakom plexiglaset på ena långsidan för att fira segern.

Någon sekund senare stormade hela laget ut på isen för ett gigantiskt kramkalas.

Och fansen såg ut att kasta allt de hade i händerna, inklusive massor av plastmuggar med öl, ut på isen.

När Beauvillier intervjuades om segermålet någon minut senare valde han att stå i skydd under läktaren, där spelarna går ut till omklädningsrummet.

– Jag vågar inte gå ut på isen för risken att få en öl i skallen, sa matchhjälten.

Hos regerande mästarna Tampa Bay var stämningen av naturliga skäl låg efteråt.

– Vi kämpade så gott vi kunde och hade ledningen med 2-0, men en sådan spelare som Kuch (Nikita Kutjerov) går inte att ersätta. Vi får åka hem och stänga matchserien inför våra hemmafans istället, kommenterade lagkaptenen Steven Stamkos.

”Absolut ikonisk match, vilket drama”

Victor Hedman var inne på samma linje under presskonferensen efteråt.

– Visst, det är tungt att förlora en sådan här match, men vi har varit i liknande situationer tidigare under senare år och klarat av det. Nu gäller det bara att få jobbet gjort på fredag.

Islanderscoachen Barry Trotz rankade nattens match som en av de bästa han varit med om under sin långa karriär i ligan.

– Det var en galen och speciell kväll. Så mycket hände och efteråt när vi alla kramade om varandra flög det ölburkar och muggar genom luften, haha.

 Förre NHL-målvakten Kevin Weekes i tv-studion hos NHL Network hade svårt att hitta orden när han skulle beskriva matchen.

– En absolut ikonisk match. Vilket drama, vilket drama, summerade Weekes.
Adam Johansson och Jonatan Lindquist i senaste avsnittet av NHL-kvarten