Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsätter i NHL – nu tvingas tre lag betala

Ilja Kovaltjuk fortsätter sin NHL-karriär i Montreal.
Foto: USA TODAY NETWORK / KIRBY LEE-USA TODAY SPORTS/SIPA SIPA USA
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

Los Angeles Kings bröt kontraktet med Ilja Kovaltjuk – men nu har den förre storstjärnan hittat en ny NHL-klubb.

36-åringen har skrivit på ett tvåvägskontrakt med Montreal Canadiens.

– Det finns ingen risk med den här värvningen, säger klubbens general manager Marc Bergevin.

Ryske forwardens sejour i Los Angeles Kings blev inte vad han hade ett tänkt sig. Efter 43 poäng på 81 matcher valde han och klubben att gå skilda vägar halvvägs in i det treårskontrakt som Kovaltjuk skrev på sommaren 2018.

Men nu står det klart att 36-åringen fortsätter i NHL. Montreal Canadiens meddelade under fredagen att man kommit överens med Ilja Kovaltjuk. Parterna är överens om ett tvåvägskontrakt som sträcker sig säsongen ut.  

Och det är, med Kovaltjuks mått mätt, blygsamma summor det handlar om. Kontraktet är värt 6,5 miljoner kronor, miniminivå i NHL, vid spel i Canadiens och 650 000 kronor om han skickas ner till AHL. 

– Han måste köpa läget. Det här är hans sista chans, säger Canadiens general manager Marc Bergevin.

Kings och Devils betalar mot lönetaket

Hans nya kontrakt innebär samtidigt att hela tre NHL-klubbar nu betalar för Kovaltjuk mot lönetaket.

Dels tvingades Kings behålla hela lönetaksträffen på 6,25 miljoner dollar den här säsongen och nästa eftersom Kovaltjuk var över 35 år när han skrev på 2018. Dels dras det fortfarande av 250 000 dollar i straffavgift från New Jersey Devils lönetak, efter att Kovaltjuk brutit sitt monsterkontrakt med klubben för att flytta hem till Ryssland 2013. 

Utöver flera poängstarka säsonger i bland annat Atlanta Thrashers, New Jersey Devils och SKA St. Petersburg har Kovlatjuk bland annat två VM-guld, ett OS-guld och två Gagarin Cup-titlar på sin meritlista.