Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Först körkort - sedan är Hedman redo

Foto: Darren Calabrese
Först ska han ta körkort. Sedan lämnar världens bäste junior tryggheten i Örnsköldsvik.
Victor Hedman, 19, är redo för sitt livs äventyr i NHL-laget Tampa Bay Lightning.
- Det är nervöst så klart men jag vet vad som krävs, säger han.

FAKTA

Åtta frågor till Hedman om Tampa


Victor Hedman har gjort sin läxa.
I TT:s Tampa-test kunde han i stort sett allt om sitt blivande lag och hade även god kunskap om sin nya hemstad.
Hur många människor bor i Tampa?- 2,2 miljoner om man räknar innerstan och alla förorter. (Rätt svar: 2,4 miljoner).
Vad heter Tampas hemmaarena?- St Pete Times Forum (Rätt svar).
När bildades klubben?- Det var rätt så sent. Någon gång på 1980-talet. (Rätt svar: 1992).
Klubbens största merit?- Stanley Cup-segern 2004. (Rätt svar).
Vad heter farmarlaget?- Norfolk Admirals, men jag vet inte var det ligger och kommer inte att ta reda på det heller... (Rätt svar).
Vem gjorde flest poäng i klubben förra säsongen?- Måste vara Martin St Louis, sedan säger jag Vincent Lecavalier och Steven Stamkos. (Rätt svar).
Nämn minst tre svenskar som spelat i klubben?- Lätt. Mikael Andersson, Andreas Karlsson, Johan Holmqvist, Fredrik Modin och Nils Ekman. (Rätt svar. Övriga är: Mikael Renberg, Kjell Samuelsson, Andreas Johansson, Mikael Nylander, Josef Boumedinne och Jimmie Ölvestad.)
Vad är medeltemperaturen i Tampa?- Oj, svårt, men det är varmt där året runt. Jag chansar på 23 grader. (Rätt svar: 24 grader).

Fakta  Victor Hedman


Född: 18 december 1990 i Örnsköldsvik.
Längd: 198 cm.
Vikt: 102 kilo.
Familj: Mor och far, två bröder samt flickvän.
Position: Back.
Debut i elitserien: 25 september 2007, som den näst yngste backen i elitserien.
Debut i Tre Kronor: 3 april 2008 mot Norge.
Antal A-landskamper: 7.
Antal junior-VM: 2008 (silver) och 2009 (silver).
Antal J-landskamper: 59.
Aktuell: Blev vald som tvåa i NHL-draften och har skrivit på ett treårigt kontrakt med Tampa Bay Lightning. Flyttar till Floridas östkust den 23 augusti. Laget inleder NHL-spelet den 3 oktober borta mot Atlanta.

Två meter Hedman frågar artigt om intervjun ska ske ute eller inne. Han ser vältränad ut och det riktigt lyser i ögonen på honom när berättar om den senaste omvälvande tiden.
Veckor som förändrat hans liv.
- Först var det ju draften i Montreal och jag var väldigt nöjd över att bli vald som tvåa. Då skulle det bli Tampa och det var laget jag helst ville gå till. Sedan åkte jag över en vecka och träffade alla, förhandlade om kontraktet och det var nervöst kan jag säga när man klev in till general manager för att skriva på. Handen darrade verkligen men jag hoppas att de ser att det står Victor Hedman på kontraktet, säger han och skrattar.
Den 23 augusti åker Hedman över till USA och sin nya hemstad Tampa på Floridas östkust. Flickvännen Sanna Grundberg följer med och stannar de första veckorna.
- Det känns bra och det gäller att så fort som möjligt att komma in i det, ser hur allt funkar med laget, träningar och så. Sanna är ett stort stöd men det är ändå jag själv som måste fixa det.

Tryggt med Öhlund

Hedman har fått träna med Modo under sommaren men i tisdags blev han påmind om att hans tid är ute i Ö-viksklubben. När laget ställde upp för lagfotografering satt Victor ensam kvar i båset och tittade på.
- Det kändes konstigt och lite tråkigt att inte få vara med. Jag har ju spelat i Modo i hela mitt liv men nu är det över, säger han och ler lite snett.
Tampa kommer att ge den långe svenske försvararen all tid han behöver och allt sitt stöd. Man köpte dessutom Mattias Öhlund från Vancouver som ska fungera som "pappa".
- Det är kanon att Mattias kommer, jag har träffat honom och det är en toppkille. Jag har också hört mycket positivt av Henke och Danne (Sedin) som fick hjälp och stöd av Mattias när de kom till Vancouver. Sånt känns tryggt.

Svenskt backpar

Nye coachen Rick Tocchet har sagt att han gärna ser Hedman och Öhlund som ett av backparen.
- Inte mig emot men det är långt dit. Först är det träningscampen som gäller i september. Då måste man visa vad man går för, men jag är inte särskilt orolig. Det gäller bara att spela sitt eget spel och då ska det nog gå bra, säger han lugnt.
Men först måste Hedman fixa sitt körkort. Det innebär att han missar Icebreakers uppvisningsmatcher i Danmark.
- Det sved, kan jag säga. Jag hade gärna velat avsluta med att spela tillsammans med Forsberg, Näslund & co. Men att komma till USA utan körkort hade inte sett särskilt bra ut, säger Hedman och ler.