Flög in stjärnorna med privatplan – räckte inte

Foto: CHASE STEVENS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHASE STEVENS / AP TT NYHETSBYRÅN

LAS VEGAS. Det som skulle bli en premiärfest för Seattle Kraken slutade med covidkaos.

Trots att de saknade spelarna flögs in med privatplan för att hinna till nedsläpp kunde man inte kraftsamla nog för att slå Vegas borta under onsdagsmorgonen, svensk tid. 

– Det var 40 rätt utmanande timmar före den här matchen, säger Krakens tränare Dave Hakstol efteråt. 

Seattle Kraken, NHL:s 32:a och nyaste lag, hade en stökig uppladdning inför den stora debuten i Las Vegas under natten mot onsdag, svensk tid. 

De båda svenskarna Marcus Johansson och Calle Järnkrok hamnade i ”covid-protokollet” tillsammans med Joonas Donskoi, Jamie Oleksiak och Jared McCann, vilket nyhetsbyrån AP rapporterade i måndags. 

Järnkrok bekräftade för SportExpressen att han hade testat positivt och har tvingats hålla sig hemma sedan i torsdags. 

Men Johansson fick grönt ljus senare under måndagen och kort före nedsläpp i T-Mobile Arena kom beskedet att de tre andra (förutom Järnkrok, alltså) också skulle vara med på isen i den historiska matchen. 

Johansson och de andra i Kraken välkomnades till ligan med ett mäktigt specialintro värdigt Las Vegas (så klart!) och på läktarna jublades det bland de månghövdade Krakensfansen som syntes i lagets blå färger. 

https://twitter.com/ryan_s_clark/status/1448111597067460609

Kraken kom ut med full fart och fixade ett powerplay efter en halv minut, men det var Vegas som gjorde första målet – på lagets första skott på mål – 3.10 in i första perioden.

William Karlsson passade sen fram till ett delikatessmål av Jonathan Marchessault tre minuter senare, där Marchessault fick pucken framför mål, fintade bort Philipp Grubauer i Seattlemålet, gick åt höger och la in pucken i mål när han hade stod bakom förlängda mållinjen.

Vegas gick upp till 3–0 innan Kraken hittade rätt. 

Ryan Donato blev historiens första Kraken-målskytt efter att halva matchen spelats, när han på Tomas Holmström-vis knackade in en retur när Lehner kommit ur position.

Lehner om målet: ”Åkte dit på den”

I tredje jämnade sedan Seattles Morgan Keekie ut när han snärtade in ett skott från högerkanten – som Robin Lehner inte rådde på.

– Herregud, vilket skott! Blixten slår ner och det är tre lika, säger ESPN:s John Buccigross i amerikanska sändningen. 

Lehner var inte nöjd med målet efteråt. 

– Jag läste det fel. Jag brukar vara mer aggressiv när dom kommer själva på kanten, men jag åkte dit på den. Så det får jag ta på mig. Men jag tycker jag gjorde många bra räddningar också, säger han. 

Bara 35 sekunder senare slog Golden Knights tillbaka när Chandler Stephenson fick in pucken i mål med skridskon. Situationen blev granskad av ”the war room” och bedömdes som att det inte var en distinkt sparkrörelse och målet godkändes – till Krakenlägrets besvikelse.

Närmare kom inte nykomlingarna i T-Mobile Arena. Matchen slutade 4–3. 

Om Lehner var missnöjd med tredje målet var han desto nöjdare med inramningen.

– Ända från uppvärmningen var det galet. Äntligen är vi tillbaka. Stämningen var fantastisk i dag, det var kul att spela.