Förklaringen till oväntade beslutet om Lundqvist

Lundqvist och Igor Shesterkin
Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN
Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvists framtid i New York Rangers är fortsatt oviss. 

Men nu är det dags att ta farväl, tycker krönikören Larry Brooks. 

Lundqvist vaktade kassen i Rangers två första slutspelsmatcher – men enligt Brooks finns det en förklaring till det oväntade beslutet.

Stanley Cup-slutspelet är redan över för New York Rangers. Efter 0-3 i matcher mot Carolina Hurricanes har Henke Lundqvist och Mika Zibanejad nu semester. 

Men den här säsongen har präglats av rykten gällande Henrik Lundqvists fortsatta framtid i Rangers. Stjärnmålvakten har varit petad och han har tidigare sagt att ett beslut om framtiden kommer senare i år. 

– Jag tänker bara den här sommaren. Efter den här säsongen kommer det bli en diskussion med Rangers om hur de ser på framtiden. I slutändan är det sedan de som bestämmer. Jag får avvakta ocsh se var de står, har NHL-stjärnan tidigare sagt till TT. 

”Kanske övervägt att göra det”

Henrik Lundqvist stod något överraskande för Rangers under lagets två första matcher mot Hurricanes. Igor Shesterkin har varit det givna förstavalet den senaste tiden, men New York Posts krönikör Larry Brooks är nu ”mysteriet löst”. 

Brooks skriver att Igor Shesterkin drabbades av en ljumskskada i samband med matchen mot Islanders i slutet av juli – vilket tvingade honom att vila i slutspelet, och laget ska ha påverkats negativt av det plötsliga målvaktsbytet. 

Brooks skriver även att Lundqvist har varit kungen av New York sedan hösten 2005, men att det nu är dags att gå vidare. 

”Alla vet vilken idrottsman han är, och alla vet hur det har brunnit i honom att starta bara en match av dem 19 som spelades innan corona slog till. Trots det var hans mun stängd för att inte störa laget, och han agerade exemplariskt som backup”

”Men jag tvivlar på om han kan hålla sig som reservmålvakt i en säsong till. Jag tror inte att han känner sig behövd då. Om Rangers hade varit titelkandidater så hade han kanske övervägt att göra det men nu är de inte det”, skriver Larry Brooks. 

”Varit ett långdraget farväl”

Krönikören tar sedan upp Henrik Lundqvists lön som ännu ett problem. Den svenske stjärnmålvakten har 8,5 miljoner dollar per säsong, vilket motsvarar närmare 90 miljoner kronor. Brooks menar att Rangers kan få större löneutrymme om Lundqvist inte är kvar nästa säsong. 

”Det har varit ett långdraget farväl. Men nu är tiden kommen. Ditt hjärta vet att det är rätt, och du förmodligen vet det också, Henrik Lundqvist”, skriver New Yorks Posts krönikör Larry Brooks.


Henrik Lundqvist intervjuas under hockey-VM 2019.